شیرینی نخودچی یکی از آسانترین و محبوبترین شیرینیهای عید نوروز است. نکته جالب این است که شیرینی نخودی اصالتی قزوینی دارد و پایه ثابت شیرینیهای عید قزوینیها محسوب میشود. طرز تهیه شیرینی نخودچی بسیار ساده و راحت بوده و در کمترین زمان ممکن میتوانید در خانه آن را درست کنید، چه با فر چه بدورن فر! اگر قصد درست کردن این شیرینی را دارید تا انتهای مقاله همراه ما باشید.
فهرست مطالب
طرز تهیه شیرینی نخودچی در فر
مواد لازم
- آرد نخودچی 250 گرم
- پودر قند الک شده 150 گرم
- روغن جامد یا روغن صاف قنادی حدودا 200 گرم (میتوانید برای کیفیت بهتر شیرینی نصف روغن صاف قنادی و نصف روغن جامد استفاده کنید)
- زعفران یک ق مرباخوری
- هل( پودر شده) یک ق غذاخوری
- پودر گل محمدی، پودر پسته و یا خلال پسته، به مقدار لازم
مدت آمادهسازی: 20 دقیقه
مدت زمان پخت شیرینی: 20 دقیقه
پیشنهاد ویژه…
اگر به شیرینیپزی و قنادی علاقه دارید و به فکر کسب درآمد از این راه هستید سری به دوره شیرینی پزی آشپزشو بزنید!
دستور پخت
قبل از اینکه شیرینی نخودچی درست کنید حتما این نکته را در نظر داشته باشید که حتما باید از مواد درجهیک و باکیفیت استفاده کنید. در غیراین صورت طعم و بافت شیرینی مانند بازاریها نخواهد شد. در ادامه به ترتیب مراحل آمادهسازی و پخت شیرینی را خواهیم گفت:
آماده کردن روغن
در این مرحله باید روغن جامد و روغن صاف قنادی را در دمای محیط بگذارید تا بهخوبی نرم شوند و باهم ترکیب کنید. این ترکیب را 2 دقیقه با همزن دستی یا برقی مخلوط کنید تا بافت یکدستی به دست آید. همچنین در صورت تمایل میتوانید فقط از روغن صاف قنادی یا روغن جامد استفاده کنید اما ترکیب آنها باهم بهتر است.
افزودن پودر قند به روغن
در مرحله دوم باید پودر قند را الک کرده و آن را به روغن اضافه کنید و مجدد با همزن آن را هم بزنید. برای ترکیب مواد باهم 5 دقیقه زمان کافی است، البته حواستان باشد پس از ترکیب پودر قند و روغن بافت خامهای داشته باشند.
اضافه کردن زعفران و پودر هل
برای طرز تهیه شیرینی نخودچی مخصوص عید، در ادامه زعفران دمکرده و پودر هل را باهم مخلوط کرده و مواد را هم بزنید. هل و زعفران را بهتر است خودتان پودر کنید تا عطر و کیفیتشان پایین نیاید.
اضافه کردن آرد نخودچی
در این مرحله از طرز تهیه شیرینی نخودچی به روش ساده، آرد نخودچی را به ترکیب اضاف کنید. قبل از اینکه آرد را اضافه کنید حتما آن را 2 الی 3 مرتبه الک کنید تا ترکیب بهدست آمده شیرینی کاملا صاف و یکدست باشد. در ادامه آرد را به مخلوط پودر قند، روغن، زعفران و هل اضافه کنید و با لیسک هم بزنید تا خمیر سفتی به دست آید.
ورز دادن و چرخ کردن خمیر
بعد از اینکه آرد را اضاف کردید، خمیر را با لیسک بهخوبی هم بزنید. زمانیکه خمیر سفت شد از انگشتان دستتان کمک بگیرید و خمیر را کمی ورز دهید. حالا برای اینکه خمیر منسجم شود لازم است آن را 3 الی 4 مرتبه آن را چرخ کنید. مجدد خمیر را به آرامی ورز دهید، اما اجازه ندهید که به روغن بیفتد.
چراکه روغن پس دادن خمیر در نهایت سبب شکستکی و خرد شدن شیرینیها پس از پخت میشود. باید در پایان کار خمیری با بافت لطیف و نرم داشته باشید. در ادامه تکه کوچکی از خمیر را برداشته و به آن شکل دهید، اگر اطراف خمیر ترک خورد یعنی خمیر هنوز باید ورز داده شود. زمانی خمیر شما آماده است که در وسط ظرف جمع شود و بافت نرم و منسجمی داشته باشد.
استراحت دادن به خمیر
بعد از مرحله ورز دادن حالا باید خمیر را داخل یک کیسه فریزر بگذارید تا هوا به آن نرسد. سپس 5 الی 6 ساعت آن را در خارج از یخچال قرار دهید تا بهخوبی منسجم شود. البته گاهی برای استراحت خمیر 24 ساعت زمان لازم است که در این صورت شیرینی بافت تردتر و بهتری پیدا میکند.
بیشتر بخوانید…
انواع قهوه در کافی شاپ: معرفی و آموزش طرز تهیه 30 مدل قهوه
قالب زدن خمیر نخودچی
در این مرحله از طرز تهیه شیرینی نخودچی در خانه، فر را روشن کرده و روی درجه 170 درجه سانتیگراد تنظیم کنید. خمیر شیرینی را روی سطح صافی که آردپاشی کردهاید با وردنه باز کنید. توجه داشته باشید که خمیر باید در قطر نیم تا یک و گاهی تا 2 سانتیمتر باشد که در اغلب مواقع به ارتفاع قالب شما بستگی دارد.
همچنین برای اینکه خمیر کمتر ترک بخورد باید روی آن سلفون بکشید و سپس با وردنه باز کنید. در این مرحله باید خمیر نخودچی را کاتر بزنید که میتوانید از کاتر مخصوص شیرینی نخودچی استفاده کنید. برای کاتر زدن به آرامی آن را داخل خمیر فرو ببرید تا خمیر از هم نپاشد و پودر نشود.
قرار دادن شیرینی نخودچی در فر
در این مرحله باید شیرینیهایی که قالب زده شدهاند را داخل سینی فر بگذارید. البته، گذاشتن کاغذ روغنی روی سینی فر را فراموش نکنید. برای تزئین روی شیرینیها نیز میتوانید از پودرپسته، خلال پسته و پودر گل محمدی استفاده کنید.
پخت و سرو شیرینی
برای پخت شیرینی نخودچی باید سینی شیرینی را در طبقه وسط فر قرار دهید و 15 الی 20 دقیقه زمان بدهید تا شیرینیها کاملا پخته شوند. پس از پخت کمی صبر کنید تا شیرینیها پخته شوند و در ظرف مجدد بچینید، چراکه اگر به شیرینیهای گرم دست بزنید خرد میشوند.
پیشنهاد ویژه…
دوره حضوری آموزش کیک پزی نیز یکیدیگر از دورههای پرطرفدار و حرفهای آموزشگاه آشپزشو است! برای اطلاعات بیشتر به صفحه دوره آموزش کیک پزی مراجعه کنید
طرز تهیه شیرینی نخودچی با آرد سفید
مواد لازم
- آرد نخودچی 200 گرم
- آرد سفید 100 گرم
- روغن جامد 130 گرم
- پودر قند 150 گرم
- رنگ زرد زعفرانی 1 قطره
- پودرهل 1 ق چایخوری
- روغن مایع 1 ق غذاخوری
دستور پخت
طرز تهیه شیرینی نخودچی به روش بازاری با آرد سفید بسیار ساده و راحت است. این روش از پخت شیرینی به استراحت نیاز ندارد و بلافاصله پس از آمادهسازی خمیر میتوانید آن را کاتر زده و در فر قرار دهید. البته قبل از شروع کار حتما فر را روشن کنید تا گرم شود، ابتدا دمای فر را روی 200 درجه تنظیم کنید و پس از 10 دقیقه دما را روی 130 درجه قرار دهید. در ادامه طرز تهیه شیرینی نخودچی مرحلهبهمرحله را بیشتر توضیح میدهیم:
- پودرقند و روغن را با همزن هم بزنید تا کاملا پوک شود: ابتدا پودرقند را با روغن ترکیب کنید و به کمک همزن آن را ترکیب کنید تا پوک شود.
- اضافه کردن زعفران و هل: در مرحله بعد رنگ زعفرانی و پودر هل را به ترکیب اضاف کنید و 10 الی 15 دقیقه با دور تند همزن آن را ترکیب کنید تا مایه پفکی و پوک شود.
- اضافه کردن آردسفید و آردنخودچی: ابتدا آردها را باهم ترکیب کرده و سه مرتبه الک کنید. مخلوط آرد نخودچی و آرد سفید را کم کم به ترکیب پودر قند و روغن اضافه کنید و با دور کند همزن همبزنید. برای اضافه کردن آرد حتما آن را به تدریج اضاف کنید، چراکه اگر به یکباره بریزید خمیر حالت پودری میشود.
- در آخر میتوانید برای ورز دادن از نوک انگشت استفاده کنید تا خمیر یکدستی داشته باشید. اگر میخواهید خمیر منسجم باشد، میتوانید یک قاشق روغن مایع به آن اضاف کنید و مجدد خمیر را با نوک انگشت ورز دهید.
- بازکردن خمیر و قالب زدن آن: در این مرحله باید سطح صاف و تمیزی را آردپاشی کنید و خمیر را با وردنه روی سطح باز کنید و با قالب مخصوص شیرینی نخودچی آن را قالب بزنید.
- قراردادن شیرینی نخودچی در فر: سینی فر را کمی چرب کنید یا کاغذ روغنی بیندازید و شیرینیها را با فاصله از هم روی سینی بچینید. برای تزئین شیرینیها میتوانید از پودرپسته، خلال پسته، کنجد و بادام استفاده کنید. سپس سینی را در طبقه وسط فر بگذارید و 30 الی 40 دقیقه زمان بدهید تا شیرینیها کاملا پخته شوند. بعد از پخت و طلایی شدن رنگ شیرینیها، باید صبر کنید تا آنها سرد شوند و در ظرف بچینید.
بیشتر بخوانید…
طرز تهیه کیک هویج رژیمی ، سالم و بدون شکر!
طرز تهیه شیرینی نخودچی در قابلمه
اگر در منزل فر ندارید و میخواهید شیرینی نخودچی درست کنید، طی مراحل بالا مواد لازم را تهیه کرده و پس از قالبزنی شیرینیها آنها را در قابلمه درست کنید. برای این کار باید یک شعله پخش کن روی گاز قرار دهید تا گرم شود و در یک قابلمه دیگر هم رینگ بگذارید. حالا کف سینی را کاغذ روغنی بیندازید و شیرینیها را روی آن بچینید. برای تزئین شیرینیها میتوانید از پودر پسته یا تخم خرفه استفاده کنید. روی قابلمه را نیز میتوانید دمکنی بگذارید تا شیرینیها با حرارت کم و بهخوبی مغز پخت شوند. 35 تا 40 دقیقه زمان بدهید تا شیرینیها کاملا پخته شوند و آنها را از فر خارج کنید. بعد از پخت، درب قابلمه را بردارید تا شیرینیها سرد شوند. حالا شیرینیها را بیرون آورده و در ظرف سرو قرار دهید یا در یک ظرف در بسته داخل یخچال نگه دارید.
بیشتر بخوانید…
طرز تهیه پنکیک پروتئینی یک صبحانهی خوشمزه و رژیمی
نکات مهم طرز تهیه شیرینی نخودچی در فر و بدون فر
- اگر خمیر شیرینی نخودچی خیلی سفت یا خیلی نرم باشد، قالب زدن آن برایتان سخت میشود. به همین علت بهتر است خمیر را مطابق با نکات بیان شده تهیه کنید تا روند قالبزنی به خوبی پیش برود.
- نکته دیگر اینکه نباید خمیر را زیاد ورز دهید. در واقع ورز دادن بیش از اندازه خمیر سبب روغن انداختن و در نهایت شکنندگی و خرد شدن خمیر شیرینی پس از پخت میشود.
- ابتدا کمی از خمیر را بردارید و به آن شکل دهید، اگر خمیر ترک خورد هنوز خمیر به خوبی ورز داده نشده و مجدد باید آن را ورز دهید. زمانی که خمیر در وسط ظرف جمع شد و بافت منسجمی پیدا کرد، آماده است.
- اگر میخواهید خمیر منسجمی داشته باشید حدود 100 گرم آرد سفید را که چند مرتبه الک کردهاید را با آرد نخودچی ترکیب کرده و همین میزان را از آرد نخودچی کم کنید.
- اگر میخواهید خمیرتان قطر کمتری داشته باشد، آن را در قطر یک سانتیمتر پهن کنید و قالب بزنید.
- در طرز تهیه شیرینی نخودچی خانگی بههیچعنوان از شکر استفاده نکنید، چراکه بافت خمیر خراب میشود. فقط از پودر شکر یا پودر قند استفاده کنید تا در نهایت خمیری بسیار نرم و لطیف داشته باشید.
- برای اینکه شیرینی تردتر شود از روغن صاف قنادی یا روغن جامد استفاده کنید. کره یا روغن مایع برای این شیرینی گزینه مناسبی نیستند.
- هرچقدر به خمیر شیرینی نخودچی بیشتر استراحت بدهید، در نهایت شیرینی تردتر و بهتری خواهید داشت.
- برای ورز دادن خمیر اصلا از دست استفاده نکنید.
- اگر میخواهید مواد را ترکیب کنید از لیسک برای مخلوط کردن استفاده کنید یا کمی با نوک انگشت آن را ورز دهید و 4 مرتبه آن را چرخ کنید. در واقع چرخ کردن مواد سبب میشود بافت خمیر منسجمتر شود.
سخن پایانی
در این از کلاس آموزش آشپزی آشپزشو طرز تهیه شیرینی نخودچی خانگی برای عید را توضیح دادیم تا بتوانید در خانه با فر و بدون فر این شیرینی خوشمزه و مجلسی را درست کرده و از طعم بی نظیر آن لذت ببرید.
سوالات متداول
اول از همه خودمو بهعنوان یه مشتاق همیشگی یادگیری آشپزی معرفی میکنم. تو ایران تحصیلات آکادمیک صنایع غذایی رو نیمهکاره رها کردم، چون متأسفانه چیزی که میخواستم رو نمیتونستم تو دانشگاههای ایران پیدا کنم. تصمیم گرفتم با همه سختیها و هزینههای زیاد، تحصیلات آکادمیک آشپزی رو تو خارج از کشور ادامه بدم. خدا رو شکر طی یک سال و نیم تحصیلم تو خارج از کشور، پیشرفت فوقالعادهای داشتم، طوری که اساتیدم منو خلاق خطاب میکردن.
چون علم مواد شناسی رو اصولی یاد گرفتم، تو ۹۵ درصد مواقع اگه هر خوراکی رو تست کنم، بهراحتی میتونم اون غذا رو خلق کنم و بابت این موضوع خیلی شکرگزارم. بعد از یک سال و نیم تحصیل، ۶ ماه تو یکی از معتبرترین هتلهای دبی کارورزی کردم و با یه عالمه تجربه بهروز به ایران برگشتم و آموزشگاهم رو تأسیس کردم.
هدفم از تأسیس آموزشگاه این بود که بتونم بهروزترین متدهای آموزشی دنیا رو تو کشور خودم عملی کنم و در عین حال مدرکی ارائه بدم که معتبر و قابل ترجمه باشه. برای همین آموزشگاه رو زیر نظر سازمان فنی و حرفهای راهاندازی کردم. از اونجایی که عاشق یادگیری هستم، دوباره تصمیم گرفتم تحصیلاتم رو تو ایران ادامه بدم تا از یادگیری دور نمونم.
تخصص اصلی من آشپزی ملل و قنادیه. آشپزی ملل همون رشته تحصیلیام تو خارج از کشور بوده و همه تجربیاتم رو تو دورههای آشپزی ملل آموزشگاه “آشپزشو” به هنرجوهای عزیزم منتقل میکنم. قنادی رو هم به مدت ۶ ماه تو قنادی استاد فرزانه کارورزی کردم و تجربیات این استاد گرانقدر رو با متدهای بهروز ترکیب کردم و تو دورههای کیک آموزشگاه “آشپزشو” تدریس میکنم.
در نهایت، به خودم ثابت کردم که اگه به چیزی علاقه داشته باشی، میتونی به هرچی که میخوای، مثل حس خوب، ثروت، شهرت و… برسی. چون خانواده من هم مثل خیلی از خانوادههای ایرانی، راه خوشبختی رو تو تحصیلات آکادمیک رشتههای مهندسی و پزشکی میدیدن و دنیای آشپزی رو ناآگاهانه فقط تو خوراک روزمره تصور میکردن.
این روایت ادامه داره…
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.