لاته یا لته از محبوبترین نوشیدنیها بر پایه اسپرسو و شیر به شمار میرود که امروزه با ظاهر بسیار زیبا و الگوهای منحصربهفردی که روی آن به وجود آمده طرفداران زیادی پیدا کرده است. لاته آرت هنر طراحی روی قهوه است که توسط باریستاها انجام میشود و انواع گوناگونی دارد که با خلاقیت و مهارت بر روی قهوه انجام میشود. یکی از رایجترین سوالات کاربران این است که چگونه لته آرت بزنیم؟ در ادامه مقاله با ما همراه باشید تا به این سوال پاسخ دهیم و آموزش لته آرت را برایتان کامل توضیح دهیم.
فهرست مطالب
تجهیزات موردنیاز برای تهیه لاته آرت
برای تهیه لته آرت قهوه به تجهیزات مختلفی نیاز است که شامل پودر قهوه، پیچر، شیر، دستگاه اسپرسوساز، تمپر و فنجان مناسب هستند. بسیاری از افراد که دستگاه اسپرسوساز ندارند سوال میکنند که در منزل چگونه لته ارت بزنیم؟ با استفاده از موکاپات میتوانید اسپرسو را آماده کنید و فوم شیر را با همزن دستی یا برقی تهیه کنید.
آموزش لاته آرت ویژه مبتدیان در خانه
در این بخش قصد داریم آموزش لاته ارت در خانه را توضیح دهیم که از سه مرحله زیر تشکیل میشود:
درست کردن فوم
اولین مرحله از تهیه لاته آرت درست کردن فوم است که به این منظور باید مراحل زیر را پشت سر بگذارید:
- در اولین مرحله از تهیه این نوشیدنی خوشمزه باید درون پیچر لته ارت شیر سرد بریزید. بهتر است قبل از این کار پیچر را به مدت ۳۰ دقیقه درون یخچال قرار دهید تا سرد شود و فوم گیری با کیفیت بالا انجام گردد. در این صورت شیر نمیسوزد و سفتتر میشود، همچنین قبل از آن که شیر بسوزد باید آن را از ناظر بخار جدا کنید. به این منظور میتوانید از یک دماسنج مایع استفاده کنید و قبل از رسیدن به دمای جوش بخار شیر را بردارید.
- استیم وند یا نازل بخار را در انتهای پیچر بگذارید و آن را روشن کنید. به آرامی نازل را به سطح شیر نزدیک کنید و زمانی که شیر شروع به بالا آمدن کرد پیچر را پایین آورید تا استیم وند در یک سانتیمتری سطح شیر قرار بگیرد. شیر باید نرم و مخملی شود و نباید بیش از حد پف کند یا حباب تشکیل دهد.
- هنگامی که شیر به دمای ۳۷ درجه سانتیگراد رسید استیم وند را در کناره پیچر و انتهای شیر قرار دهید تا پیچر شروع به چرخش در خلاف جهت عقربه ساعت کند، سپس شیر را خلاف جهت عقربههای ساعت به آرامی بچرخانید. چرخاندن شیر را تا جایی ادامه دهید که دمای آن به ۶۵ الی ۶۸ درجه سانتیگراد برسد و نباید بگذارید دمای شیر بیشتر از ۷۰ درجه شود.
- پس از رسیدن شیر به دمای موردنظر بخار را خاموش کنید و نازل را از شیر بیرون آورید. بلافاصله نازل و دماسنج را با پارچه تمیز کنید. پس از چند ثانیه شیر را محکم بچرخانید و با مشاهده حباب پیچر را به مدت ۲۰ تا ۳۰ ثانیه روی پیشخوان بکوبید.
پیشنهاد ویژه…
اگر به فکر کار تو کافه هستید و یا دوست دارید قهوههایتان زبان زد دوست آشنا باشد جای شما در وره ی باریستا و بارتندی آموزشگاه آشپزی آشپزشو خالیست! دوره آموزش باریستایی زیر نظر یکی از بهترین اساتید کشور و با مدرک معتبر و بینالمللی در آموزشگاه آشپزشو برگزار می شود. برای اطلاعات بیشتر به صفحه دوره ی آموزش باریستا و بارتندی مراجعه کنید
عصارهگیری اسپرسو
در مرحله دوم از آموزش لته آرت مبتدی نوبت به عصارهگیری اسپرسو میرسد. زمانی که شیر کف کرد باید عصارهگیری شات اسپرسو را شروع کنید. هر شات ۷ الی ۸ گرم قهوه آسیاب شده و به فشار حدود ۳۰ تا ۴۰ پوند در پورتافیلتر نیاز دارد. حدود ۲۱ الی ۲۴ ثانیه طول میکشد تا عصارهگیری یک شات اسپرسو انجام شود و هر چه این مدت زمان افزایش پیدا کند طعم اسپرسو شیرینتر خواهد شد. برای تمپ کردن دانههای اسپرسو از فشار کافی استفاده کنید تا اسپرسو به شکل یکنواخت استخراج شود. در غیر این صورت عصارهگیری سریع اتفاق میافتد و کیفیت لازم را به دست نخواهد آورد. عصاره اسپرسو را درون لیوان لته ارت بریزید و در کمتر از ۱۰ ثانیه باید شیر را به آن اضافه کنید.
طراحی روی لاته آرت
این مرحله بسیار مهم است و به طراحی روی لاته آرت اختصاص دارد. به این منظور از زمان شروع ریختن شیر تا نیمه، پیچر را بالا بگیرید و سپس آن را کمی پایینتر بیاورید تا فوم به وجود آید. لیوان را در زاویه خاص ثابت نگه دارید و شیر را به آرامی و یکنواخت روی آن بریزید، در غیر این صورت کرما شکسته میشود. وقتی به نیمههای لیوان رسیدید پیچر را از قسمت عقبی لیوان و از کناره تا کناره دیگر حرکت دهید تا طراحی کامل شود.
بیشتر بخوانید…
انواع قهوه در کافی شاپ: معرفی و آموزش طرز تهیه 30 مدل قهوه
آموزش الگوهای لاته آرت
انواع لته آرت به طور کلی از ۹ طرح تشکیل شده است که شامل لاته آرت قلب، لاته آرت قلب چرخشی، لاته آرت قو، لاته آرت اسب دریایی، لاته آرت روزتا، لاته آرت لاله، لاته آرت ستاره، لاته آرت سهبعدی و لاته آرت چاپی هستند. آموزش معروفترین طرحهای لاته آرت عبارتند از:
آموزش لته آرت قلب
طرح قلب از معروفترین الگوها است که برای طراحی آن باید شیر را از یک سمت به سمت دیگر در فنجان بریزید تا یک دایره بزرگ تشکیل شود. پیچر را به آرامی حرکت دهید تا شیر روی دایره ریخته شود و فنجان نیمه پر شود. سپس در یک حرکت سریع شیر را بهصورت یک خط مستقیم بریزید تا قلب شکل بگیرد. طرح قلب بهعنوان لته آرت ساده شناخته میشود.
آموزش لته آرت روزتا
شیر را در ۵ سانتیمتری فنجان وسط قهوه بریزید و زمانی که فوم ظاهر شد پیچر را به سمت جلو و عقب حرکت دهید. در نهایت با یک حرکت سریع پیچر را بهصورت یک خط مستقیم تا جلوی فنجان ببرید تا طراحی کامل شود. اگر میخواهید برگهای روزتا پهنتر شوند باید حرکات را آهسته انجام دهید.
بیشتر بخوانید…
طرز تهیه کیک هویج رژیمی ، سالم و بدون شکر!
آموزش لته آرت لاله
برای طراحی لاله ابتدا پس از ریختن اسپرسو فنجان را کج بگیرید و شیر را از سمت بالا و به صورت دورانی در آن بریزید تا فنجان نیمه پر شود. سپس فنجان را صاف کنید و با پایین آوردن پیچر یک حرکت رفت و برگشتی انجام دهید. در این حرکت به مدت یک ثانیه جریان شیر را قطع کنید و دوباره کار را ادامه دهید. در نهایت در زیر طرح یک لکه شیر کوچک درست کنید و با دور کردن پیچر آن را از سمت پایین تا بالای فنجان ببرید.
آموزش لته آرت قو
لته آرت قو نسبت به دیگر الگوها دشوارتر است و برای طراحی آن باید اموزش لاته آرت قلب و روزتا را بلد باشید. فنجان را به شکل کج در دست بگیرید و پیچر را کمی بالاتر و در مرکز فنجان قرار دهید. تا زمانی که فنجان نیمه پر شود درون آن شیر بریزید و چند ثانیه جریان شیر را قطع کنید.
مطابق با طراحی روزتا عمل کنید و بعد از آن برای طراحی بال قو پیچر را به سمت عقب حرکت دهید. با رسیدن پیچر به سر فنجان آن را بالا ببرید و یک لایه نازک از شیر تا ستون فقرات قو ادامه دهید. برای طراحی گردن قو نیز پیچر را در پایه روزتا قرار دهید و آن را به سمت عقب ببرید تا یک خط مستقیم به وجود آید.
بیشتر بخوانید…
طرز تهیه شیک نوتلا ساده، با موز و یا توت فرنگی به روش کافی شاپی + ویدیو
نکات مهم در تهیه لاته آرت
برای تهیه لته آرت حرفهای بهتر است به نکات زیر توجه کنید:
- کرم روی اسپرسو سریع از بین میرود و باید در تهیه شیر فوم دار سرعت عمل بالایی داشته باشید؛ بنابراین هنگام عصارهگیری قهوه شیر را بخار دهید و فوم گیری را انجام دهید تا بهصورت همزمان آماده شوند.
- اضافه کردن مقداری دانه روبوستا کرم اسپرسو را بیشتر و طعم لاته را خوشمزهتر میکند.
- سرعت ریختن شیر درون اسپرسو بسیار مهم است و نباید خیلی کم یا خیلی زیاد باشد
- برای فوم گیری راحتتر و باکیفیتتر از شیر پرچرب استفاده کنید.
- حین ریختن شیر زاویه فنجان باید ۴۰ درجه باشد.
- هر چه تمرین لاته آرت را بیشتر انجام دهید به مهارت بیشتری دست پیدا خواهید کرد و میتوانید در طراحی انواع الگوها مسلطتر شوید.
سخن پایانی
لاته آرت به مهارت زیادی نیاز دارد و اگر میخواهید بهصورت حرفهای آن را یاد بگیرید باید تمرین زیادی انجام دهید. در این مطلب از آموزشگاه آشپزی آشپزشو، آموزش لاته آرت به همراه نکات کاربردی توضیح داده شد و امیدواریم بتوانید با زدن طرحهای زیبا روی لاته از درست کردن آن لذت ببرید.
سوالات متداول
اول از همه خودمو بهعنوان یه مشتاق همیشگی یادگیری آشپزی معرفی میکنم. تو ایران تحصیلات آکادمیک صنایع غذایی رو نیمهکاره رها کردم، چون متأسفانه چیزی که میخواستم رو نمیتونستم تو دانشگاههای ایران پیدا کنم. تصمیم گرفتم با همه سختیها و هزینههای زیاد، تحصیلات آکادمیک آشپزی رو تو خارج از کشور ادامه بدم. خدا رو شکر طی یک سال و نیم تحصیلم تو خارج از کشور، پیشرفت فوقالعادهای داشتم، طوری که اساتیدم منو خلاق خطاب میکردن.
چون علم مواد شناسی رو اصولی یاد گرفتم، تو ۹۵ درصد مواقع اگه هر خوراکی رو تست کنم، بهراحتی میتونم اون غذا رو خلق کنم و بابت این موضوع خیلی شکرگزارم. بعد از یک سال و نیم تحصیل، ۶ ماه تو یکی از معتبرترین هتلهای دبی کارورزی کردم و با یه عالمه تجربه بهروز به ایران برگشتم و آموزشگاهم رو تأسیس کردم.
هدفم از تأسیس آموزشگاه این بود که بتونم بهروزترین متدهای آموزشی دنیا رو تو کشور خودم عملی کنم و در عین حال مدرکی ارائه بدم که معتبر و قابل ترجمه باشه. برای همین آموزشگاه رو زیر نظر سازمان فنی و حرفهای راهاندازی کردم. از اونجایی که عاشق یادگیری هستم، دوباره تصمیم گرفتم تحصیلاتم رو تو ایران ادامه بدم تا از یادگیری دور نمونم.
تخصص اصلی من آشپزی ملل و قنادیه. آشپزی ملل همون رشته تحصیلیام تو خارج از کشور بوده و همه تجربیاتم رو تو دورههای آشپزی ملل آموزشگاه “آشپزشو” به هنرجوهای عزیزم منتقل میکنم. قنادی رو هم به مدت ۶ ماه تو قنادی استاد فرزانه کارورزی کردم و تجربیات این استاد گرانقدر رو با متدهای بهروز ترکیب کردم و تو دورههای کیک آموزشگاه “آشپزشو” تدریس میکنم.
در نهایت، به خودم ثابت کردم که اگه به چیزی علاقه داشته باشی، میتونی به هرچی که میخوای، مثل حس خوب، ثروت، شهرت و… برسی. چون خانواده من هم مثل خیلی از خانوادههای ایرانی، راه خوشبختی رو تو تحصیلات آکادمیک رشتههای مهندسی و پزشکی میدیدن و دنیای آشپزی رو ناآگاهانه فقط تو خوراک روزمره تصور میکردن.
این روایت ادامه داره…
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.