خورش کرفس یک غذای اصیل ایرانی است که معمولاً با برنج سفید سرو میشود و بسیار معطر و خوشمزه است. خورش کرفس در مناطق مختلف ایران معروف است و یکی از غذاهای پرطرفدار در آشپرخانه های ایرانی و رستوران، خورش کرفس مجلسی است.
فهرست مطالب
خورش کرفس مجلسی و اصیل ایرانی با گوشت
مواد اولیه
- پیاز : ۱ عدد
- گوشت خورشتی : ۲۰۰ گرم
- ساقه کرفس : ۵۰۰ گرم
- سبزی (نعنا و جعفری و برگ کرفس) : ۸۰ گرم جعفری ۲۰ گرم نعنا و ۴۰ گرم برگ کرفس
- لیمو عمانی پرک : به مقدار لازم
- نعنا خشک برای عطر بیشتر : ۱ قاشق غذا خوری
- نمک و فلفل و زردچوبه : به مقدار لازم
- آبلیمو و آبغوره : در صورت نیاز
- روغن یا کره : به مقدار لازم
پیشنهاد ویژه…
اگر شماهم مثل ما شیفتهی دنیای آشپزی هستید و میخواهید در این مسیر پیشرفت کنید کلاس آشپزی آشپزشو با برترین استاید کشور و مدرک معتبر و بینالمللی منتظر شماست!
طرز تهیه
ابتدا پیاز را به صورت نگینی ریز خورد می کنیم، سبزیجات شسته شده را خرد کرده و جداگانه سرخ میکنیم. پیاز را با کره و روغن تفت می دهیم تا کمی سبک شود.
حالا گوشت خورشتی را اضافه می کنیم و تفت می دهیم تا طلایی شوند. ادویه ها را اضافه می کنیم و بعد از تفت به مقدار کافی آب می ریزیم و می گذاریم تا بجوشد. بعد از ۴۰ دقیقه سبزیجات (کرفس و سبزی های سرخ شده) را اضافه می کنیم و زمان میدهیم تا کاملا جا بیوفتد.
در نیم ساعت آخر لیمو عمانی و آبغوره و نمک (در صورت نیاز) را به همراه نعنا خشک به عنوان طعم دهنده خورش کرفس اضافه می کنیم و با شعله ی کم اجازه می دهیم تا خوب جا بیوفتد.
بیشتر بخوانید…
طرز تهیه میرزا قاسمی
برای خوش مزه تر شدن خورش کرفس چه کارهایی می توان انجام داد؟
- انتخاب کرفس تازه و با کیفیت یکی از عوامل مهم و موثر در طرز تهیه ی خورش کرفس خوش مزه است.
- کرفس های خرد شده را قبل از اضافه کردن به خورش، در آب شور یا آب لیمو کمی بخیسانید و آبکش کنید تا از شر تلخی آن خلاص شود.
- برای پخت خورش، حدود ۴۵ دقیقه اجازه دهید به آرامی بپزد.
- به اندازه ی گفته شده به خورش آب اضافه کنید و از افزودن بیش از حد آب بپرهیزید.
- میتوانید از زعفران، زنجبیل، پیاز، سیر، دارچین، تره فرنگی، زیره، نمک و فلفل سیاه برای طعم دهی به خورش کرفس استفاده کنید. همچنین میتوانید از لیموترش نیز برای افزایش طعم و عطر خورش استفاده نمایید.
- خورش کرفس با نعنا جعفری و ادویههای مختلف، مانند زرد چوبه، زنجبیل، فلفل سیاه، دارچین و … می تواند معطر شود. همچنین به دلخواه میتوان از آنها برای تنوع در طعم استفاده کرد.
- از جمله ادویه هایی که به خورش کرفس طعم خوش تری میدهد، میتوان به سیر، پیاز، زردچوبه، دارچین، فلفل سیاه و نعناع فلفلی اشاره کرد. نکته مهم در انتخاب ادویه ها این است که باید آنها را با نوع کرفسی که دارید ترکیب کرده و به تعادل در طعم خورش کرفس دقت کرد.
خورشت کرفس مجلسی با گوشت و لوبیا
وجود گوشت و لوبیا در خورشت کرفس علاوه بر طعم لذیذی که به غذا میبخشد، خواص بسیار زیادی هم دارد. خود کرفس منبع غنی فیبر است و گوشت قرمز دارای میزان قابل توجهی ویتامین C، ویتامین A، ویتامین K، و همچنین، حاوی مقادیر زیادی آهن، کلسیم، پتاسیم و منیزیوم میباشد که برای حفظ سلامت استخوانها، عملکرد قلب و عروق و حفظ روند سلامتی بدن بسیار مهم هستند.
مواد لازم
- پیاز : ۱ عدد
- گوشت خورشتی : ۲۰۰ گرم
- ساقه کرفس : ۵۰۰ گرم
- لوبیا چیتی یا سفید خیس شده : ۱/۲ پیمانه
- سبزی (نعنا و جعفری و برگ کرفس) : ۸۰ گرم جعفری، ۲۰ گرم نعنا، ۴۰ گرم برگ کرفس
- لیمو عمانی پرک : به مقدار لازم
- نعنا خشک برای عطر بیشتر : ۱ قاشق غذا خوری
- نمک و فلفل و زردچوبه : به مقدار لازم
- آبلیمو و آبغوره : در صورت نیاز
- روغن یا کره : به مقدار لازم
طرز تهیه خورشت کرفس مجلسی با گوشت و لوبیا
برای تهیه خورشت کرفس مجلسی با گوشت و لوبیا، ابتدا پیاز را به صورت نگینی ریز خورد می کنیم، سبزیجات شسته شده رو خرد کرده و جداگانه سرخ می کنیم. پیاز را با کره و روغن (برای اینکه کره نسوزه کمی روغن می زنیم) تفت می دهیم تا کمی سبک شود. سپس گوشت خورشتی را اضافه و تفت می دهیم تا طلایی شوند.
حالا ادویه ها را اضافه و بعد از تفت لوبیا هارا اضافه کرده و به مقدار کافی آب ریخته می گذاریم تا بجوشد. بعد از ۴۰ دقیقه سبزیجات (کرفس و سبزی های سرخ شده) را اضافه کرده و ۴۰ دقیقه دیگه زمان می دهیم تا جا بیوفتد. در نیم ساعت آخر لیمو عمانی و آب غوره و نمک (در صورت نیاز) اضافه می کنیم و با شعله کم اجازه می دهیم تا خوب جا بیوفتد.
برنجمان را که از قبل خیس کردیم، بعد از جوشاندن از صافی رد کرده و ته دیگه مورد علاقه مان را گذاشته و می گزاریم دم بکشد. بعد با ماست و خیار یا سالاد شیرازی یا سیر ترشی و دوغ سرو می کنیم. نوش جان
پیشنهاد ویژه…
اگر به آشپزی اصیل ایرانی علاقه دارید و دوست دارید در این شاخه خوشمزه از آشپزی حرفی برای گفتن داشته باشد سری به صفحه دوره آشپزی ایرانی آموزشگاه آشپزشو بزنید
خورش کرفس با مرغ
مواد اولیه
- پیاز : ۱ عدد
- مرغ : ۲ تکه ( به دلخواه سینه مرغ یا ران مرغ)
- ساقه کرفس : ۴۰۰ گرم
- سبزی(نعنا و جعفری وبرگ کرفس) :۸۰ گرم جعفری ۲۰ گرم نعنا و ۴۰ گرم برگ کرفس
- لیمو عمانی پرک : به مقدار لازم
- نعنا خشک برای عطر بیشتر : ۱ قاشق غذا خوری
- نمک و فلفل و زردچوبه : به مقدار لازم
- آبلیمو و آبغوره : در صورت نیاز
- رب گوجه فرنگی : ۱ قاشق چای خوری
- روغن یا کره : به مقدار لازم
طرز تهیه خورش کرفس با مرغ
ابتدا پیاز را به صورت نگینی ریز خورد می کنیم،سبزیجات شسته شده رو خرد کرده و جداگانه سرخ میکنیم.
پیاز را با کره و روغن (برای اینکه کره نسوزد کمی روغن می زنیم) و تفت می دهیم تا کمی سبک شود. سپس مرغ را اضافه می کنیم و تفت می دهیم تا طلایی شوند. حالا ادویه ها و رب گوجه فرنگی را اضافه و بعد از تفت به مقدار کافی آب ریخته و می گذاریم تا بجوشد. بعد از ۴۰ دقیقه سبزیجات(کرفس و سبزی های سرخ شده)را اضافه کرده و زمان می دهیم تا جا بیوفتد. در نیم ساعت آخر لیمو عمانی و آب غوره و نمک(در صورت نیاز)ونعنا خشک را اضافه میکنیم و با شعله کم اجازه می دهیم تا خوب جا بیوفتد. نوش جان
خورشت کرفس با مرغ و لوبیا
طرز تهیه خورش کرفس با لوبیا روش های متفاوتی دارد. یکی از روش های پرطرفدار استفاده از گوشت مرغ در این خورش خوشمزه است که افرادی که نمی توانند از گوشت قرمز استفاده کنند بسیار این خورش را می پسندند.
مواد لازم
- پیاز : ۱ عدد
- سینه مرغ : ۲ عدد
- ساقه کرفس : ۵۰۰ گرم
- لوبیا چیتی یا سفید خیس شده : ۱/۲ پیمانه
- سبزی (نعنا و جعفری وبرگ کرفس) : ۸۰ گرم جعفری، ۲۰ گرم نعنا، ۴۰ گرم برگ کرفس
- لیمو عمانی پرک : به مقدار لازم
- نعنا خشک برای عطر بیشتر : ۱ قاشق غذا خوری
- نمک و فلفل و زردچوبه : به مقدار لازم
- آبلیمو و آبغوره : در صورت نیاز
- روغن یا کره : به مقدار لازم
طرز تهیه خورش کرفس با مرغ و لوبیا
برای طرز تهیه خورشت کرفس با مرغ و لوبیا، ابتدا پیاز را به صورت نگینی ریز خرد می کنیم، سبزیجات شسته شده را خرد کرده و جداگانه سرخ می کنیم.
پیاز را با کره و روغن (برای اینکه کره نسوزد کمی روغن می زنیم) تفت می دهیم تا کمی سبک شود. سپس مرغ را اضافه و تفت می دهیم تا طلایی شوند. حالا ادویه ها را اضافه و بعد از تفت لوبیا ها را اضافه کرده و به مقدار کافی آب ریخته می گذاریم تا بجوشد. بعد از ۴۰ دقیقه سبزیجات (کرفس و سبزی های سرخ شده) را اضافه کرده و ۴۰ دقیقه دیگر زمان می دهیم تا جا بیوفتد. در نیم ساعت آخر لیمو عمانی و آب غوره و نمک (در صورت نیاز)اضافه می کنیم و با شعله کم اجازه می دهیم تا خوب جا بیوفتد.
برنجمان را که از قبل خیس کردیم، بعد از جوشاندن از صافی رد کرده و ته دیگه مورد علاقه مان را گذاشته و می گذاریم تا دم بکشد. بعد با ماست و خیار یا سالاد شیرازی یا سیر ترشی و دوغ سرو می کنیم
خورش کرفس با گوشت بوقلمون
خورش کرفس با گوشت بوقلمون در اصل یک خورش ایرانی و سنتی است. مزه منحصر به فرد خورش کرفس با گوشت بوقلمون به دلیل ترکیب خوب بوقلمون و طعم تلخ و خنک کرفس به وجود میآید. موارد دیگری مانند زردچوبه، زعفران و آبلیمو به طعم خورش اضافه میکند و آن را بینظیرتر میسازد.
مواد لازم
- پیاز : ۱ عدد
- بوقلمون خرد شده : ۴۰۰ گرم
- ساقه کرفس : ۵۰۰گرم
- سبزی(نعنا و جعفری وبرگ کرفس) :۸۰ گرم جعفری ۲۰ گرم نعنا و ۴۰ گرم برگ کرفس
- لیمو عمانی پرک : به مقدار لازم
- نعنا خشک برای عطر بیشتر : ۱ قاشق غذا خوری
- نمک و فلفل و زردچوبه : به مقدار لازم
- آبلیمو و آبغوره : در صورت نیاز
- رب گوجه فرنگی : ۱ قاشق چای خوری
- روغن یا کره : به مقدار لازم
- زعفران : ۱ قاشق غذا خوری
بیشتر بخوانید…
طرز تهیه مرغ گشنیزی ، غذایی سالم و لذیذ
طرز تهیه خورش کرفس با گوشت بوقلمون
اول از همه بوقلمون های خرد شده را با نمک و فلفل و زعفران مزه دار می کنیم و چند ساعت استراحت می دهیم.
پیاز را به صورت نگینی ریز خرد می کنیم، سبزیجات شسته شده رو خرد هم خرد می کنیم و جداگانه سرخ میکنیم.
پیاز را با کره و روغن (برای اینکه کره نسوزه کمی روغن می زنیم) تفت می دهیم تا کمی سبک شود. حالا بوقلمون های مزه دار شده را اضافه می کنیم و تفت می دهیم تا طلایی شوند.
نوبت اضافه کردن ادویه هاست. بعد از این که گوشت و ادویه ها تفت خورد، به مقدار کافی آب ریخته و می گذاریم تا بجوشد. بعد سبزیجات (کرفس و سبزی های سرخ شده) را اضافه می کنیم و زمان می دهیم تا خوب جا بیوفتد. در نیم ساعت آخر لیمو عمانی و آب غوره و نمک (در صورت نیاز) و نعنا خشک را اضافه می کنیم و با شعله کم اجازه می دهیم تا خوب جا بیوفتد. نوش جان
روش پاک کردن کرفس برای تهیه خورش کرفس
اولین قدم در طرز تهیه ی خورش کرفس ، پاک کردن کرفس است که راههای مختلفی برای آن وجود دارد. در اینجا چند روش برای پاک کردن کرفس برای تهیه خورش کرفس آورده ایم:
- برگ های کرفس را از ساقه آن جدا می کنیم و می شوریم. اجازه دهید آب آن گرفته شود.
- سر و ته ساقه ها را می گیریم.
- چاقو را انتهای کرفس می گذاریم و الیاف اضافی آن را می گیریم. دقت کنید گوشت کرفس با الیاف آن جدا نشود.
- حالا ساقه ها را به قطعات مساوی دو تا سه سانتی تقسیم می کنیم.
- کرفس ها آماده اند. برگ های کرفس را به مقدار کمی خورد کنید و در خورش استفاده کنید. استفاده ی زیاد از برگ ها باعث تلخی خورش می شود.
خواص خورش کرفس
کرفس خواص زیادی برای سلامتی بدن دارند که عبارتند از:
- کنترل فشار خون: کرفس حاوی پتاسیم است که باعث کاهش فشار خون می شود.
- کاهش التهابات: کرفس دارای خاصیت ضد التهابی است که می تواند به کاهش التهابات پوست و آرتروز و غیره کمک کند.
- کاهش کلسترول: کرفس به دلیل داشتن مقدار زیادی فیبر می تواند به کاهش سطح کلسترول خون کمک کند.
- افزایش ایمنی بدن: کرفس حاوی ویتامین C و انواع مختلفی از آنتی اکسیدان ها است که می تواند به افزایش ایمنی بدن کمک کند.
- بهبود گوارش: فیبر درون کرفس می تواند به بهبود گوارش و تنظیم میزان قند خون کمک کند.
- آرامش بخش: برخی مردم معتقدند کرفس خاصیت آرامش بخش دارد و می تواند به بهبود خواب و کاهش استرس کمک کند.
- حفظ ازدیاد وزن: به دلیل فیبر و کم کالری بودن، کرفس می تواند به حفظ وزن مناسب کمک کند.
تاریخچه خورش کرفس
تاریخچه خورش کرفس به دوران قدیم بازمیگردد، براساس منابع تاریخی، برخی از افراد در دورههای ساسانیان و قبل از آن، کرفس را به عنوان یک غذای پرمصرف و محبوب استفاده می کردند.
نمی توان به طور قطعی گفت که خورش کرفس مخصوص کدام شهر ایران است؛ زیرا در بسیاری از مناطق ایران، به ویژه شهرهای اصفهان و مشهد، سرو می شود. به طور کلی می توان گفت که خورش کرفس به در سراسر ایران پخته می شود اما در بعضی مناطق ایران مانند شیراز، خورش کرفس به عنوان یک غذای مرغوب و لذیذ شناخته میشود. خورش کرفس مجلسی با ترکیبی از کرفس، گوشت گوسفند و سایر ادویهها، طعم و مزهای خاص و لذیذ به خود میگیرد که همین باعث شده ، در اکثر خانههای ایرانی مورد استقبال قرار بگیرد.
ممکن است شما هم به اشتباه خورش کرفس را خورشت کرفس صدا بزنید. این یکی از اشتباهات رایجی است که مردم ما هنوز هم از آن استفاده می کنند. به قول قدیمی ها مهم نیت آدم هاست. در ادامه با آموزش طرز تهیه خورش کرفس با گوشت گوسفندی یا همان طرز تهیه خورشت کرفس با گوشت گوسفندی با ما همراه باشید.
سخن پایانی
امیدوارم از آموزش طرز تهیه خورش کرفس با گوشت خوش مزه لذت برده باشید. جالب است بدانید گوشت گوسفند یا گوشت مرغ برای تهیه خورش کرفس بسیار مناسب هستند و بهتر است از گوشت های خیلی چرب استفاده نکنید. می توانید برای حفظ سلامتی، به جای استفاده از خورشت کرفس با گوشت گوسفندی، از مرغ، ماهی یا گوشت سفید استفاده کنید. نگران نباشید با استفاده کردن از گوشت سفید، خورش کرفس همچنان خوش مزه خواهد بود و عطر و مزه آن تفاوتی نخواهد داشت. اگر قصد تهیه خورش کرفس با مرغ را دارید می توانید از اینجا دستور آن را مشاهده کنید. همچنین خورش کرفس را بدون گوشت و به صورت گیاهی، بدون سبزی، با سبزی قورمه سبزی، با گوشت چرخ کرده و به صورت رژیمی هم می توانید تهیه کنید.
سوالات متداول
اول از همه خودمو بهعنوان یه مشتاق همیشگی یادگیری آشپزی معرفی میکنم. تو ایران تحصیلات آکادمیک صنایع غذایی رو نیمهکاره رها کردم، چون متأسفانه چیزی که میخواستم رو نمیتونستم تو دانشگاههای ایران پیدا کنم. تصمیم گرفتم با همه سختیها و هزینههای زیاد، تحصیلات آکادمیک آشپزی رو تو خارج از کشور ادامه بدم. خدا رو شکر طی یک سال و نیم تحصیلم تو خارج از کشور، پیشرفت فوقالعادهای داشتم، طوری که اساتیدم منو خلاق خطاب میکردن.
چون علم مواد شناسی رو اصولی یاد گرفتم، تو ۹۵ درصد مواقع اگه هر خوراکی رو تست کنم، بهراحتی میتونم اون غذا رو خلق کنم و بابت این موضوع خیلی شکرگزارم. بعد از یک سال و نیم تحصیل، ۶ ماه تو یکی از معتبرترین هتلهای دبی کارورزی کردم و با یه عالمه تجربه بهروز به ایران برگشتم و آموزشگاهم رو تأسیس کردم.
هدفم از تأسیس آموزشگاه این بود که بتونم بهروزترین متدهای آموزشی دنیا رو تو کشور خودم عملی کنم و در عین حال مدرکی ارائه بدم که معتبر و قابل ترجمه باشه. برای همین آموزشگاه رو زیر نظر سازمان فنی و حرفهای راهاندازی کردم. از اونجایی که عاشق یادگیری هستم، دوباره تصمیم گرفتم تحصیلاتم رو تو ایران ادامه بدم تا از یادگیری دور نمونم.
تخصص اصلی من آشپزی ملل و قنادیه. آشپزی ملل همون رشته تحصیلیام تو خارج از کشور بوده و همه تجربیاتم رو تو دورههای آشپزی ملل آموزشگاه “آشپزشو” به هنرجوهای عزیزم منتقل میکنم. قنادی رو هم به مدت ۶ ماه تو قنادی استاد فرزانه کارورزی کردم و تجربیات این استاد گرانقدر رو با متدهای بهروز ترکیب کردم و تو دورههای کیک آموزشگاه “آشپزشو” تدریس میکنم.
در نهایت، به خودم ثابت کردم که اگه به چیزی علاقه داشته باشی، میتونی به هرچی که میخوای، مثل حس خوب، ثروت، شهرت و… برسی. چون خانواده من هم مثل خیلی از خانوادههای ایرانی، راه خوشبختی رو تو تحصیلات آکادمیک رشتههای مهندسی و پزشکی میدیدن و دنیای آشپزی رو ناآگاهانه فقط تو خوراک روزمره تصور میکردن.
این روایت ادامه داره…
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.