مرغ گشنیزی یکی از غذاهای معروف در بسیاری از کشورها است. این غذای بین المللی در بسیاری از فرهنگها با نامهای مختلفی شناخته شده است، مانند: chicken cilantro، chicken coriander، chicken dhania و chicken green masala.
مرغ گشنیزی همان طور که از نام آن مشخص است، اغلب با مرغ تهیه میشود. مواد اصلی در طرز تهیه مرغ گشنیزی، گوشت مرغ، سس گشنیز، پیاز، سیر، زعفران و روغن است. در زمان آمادهسازی این غذا، گوشت مرغ در مخلوطی از پیاز و سیر تفت داده میشود و سپس با سس گشنیز، زعفران و روغن ترکیب میشود تا یک غذای لذیذ و دلچسب به دست آید.
ترکیب مرغ با این سس دلچسب، باعث می شود طعم و عطر متفاوتی در مرغ ایجاد می شود. مرغ گشنیزی را علاوه بر طعم خوشمزه، به دلیل سادگی و سرعت تهیه، می توان انواع مهمانی ها و دورهمی ها سرو کرد.
دستور پخت مرغ گشنیزی در فرهنگ ایرانی هم شناخته شده است و طرفداران زیادی دارد. این غذا از دوران قدیم به عنوان یک غذای لذیذ و با ارزش غذایی بالا در کنار برنج و نان سبز مصرف میشده است.
فهرست مطالب
سس گشنیز
میتوان گفت که سس گشنیز یکی از مهمترین اجزای غذایی در فرهنگ غذایی ایران بوده که از دوران باستان مصرف میشده است. در حال حاضر هم سس گشنیز در تمامی مناطق ایران، از شمال تا جنوب، شرق تا غرب ایران، در غذاهای مختلف مصرف میشود. در مرغ گشنیزی نیز این سس به عنوان مهمترین عامل طعمدهنده غذا شناخته میشود.
بیشتر بخوانید…
اگر دوست دارید با چند دستور پخت برای غذاهای ساده و سریع آشنا شوید سری به مقاله “۱۰ دستور پخت ساده برای غذای سریع و آسان مناسب شام و ناهار”
مواد اولیه مرغ گشنیزی
- پیاز خلالی :۱ عدد
- نعنا : ۲۵ گرم
- اسفناج : ۱۵ گرم
- سیر : ۲ حبه
- زنجبیل : ¼ قاشق چای خوری
- ماست : 20 گرم
- فیله مرغ : 4 عدد
- گشنیز : 25 گرم
- فلفل دلمه ای خلالی : ½
- روغن : ¼ پیمانه
- گوجه حلقه شده : 2 عدد
- نمک، فلفل و زردچوبه : از هرکدام ½ قاشق چای خوری
طرز تهیه مرغ گشنیزی
در مرحله اول پیاز را با روغن تفت می دهیم. در طول زمانی که پیازها تفت داده می شود، می توانید سس را آماده کنید.
برای تهیه سس خوش طعم، تمام سبزیجات را باهم ترکیب می کنیم. یعنی سبزیجات، سیر خرد شده و ماست را در مخلوط کن می ریزیم. برای طعم بهتر سس، می توانید از 2 قاشق سوپ خوری روغن زیتون استفاده کنید. حالا سبزیجات را کاملا میکس می کنیم تا سس غلیظی به دست آید.
در صورت تمایل می توانید از جعفری هم در این سس استفاده کنید. قطعا ترکیب مرغ با گشنیز و جعفری طعم فوق العاده ای را به شما خواهد داد.
سس که آماده شد، به سراغ پیازها می رویم. به آن ادویه ها و فلفل دلممه ای را اضافه می کنیم و اجازه می دهیم کمی تفت بخورد تا بافت فلفل دلمه ای ها نرم شود. حالا نوبت اضافه کردن مرغ هاست. آن ها را اضافه می کنیم و بعد از این که کمی فیله ها سرخ شد، سس سبزیجات را اضافه می کنیم و و به همراه نصف لیوان آب اجازه می دهیم حدود بیست دقیقه بپزد. وقتی آب غذا تبخیر شد، مرغ شما آماده است و در کنار برنج می توانید آن را سرو نمایید. نوش جان
نکات مهم در پخت مرغ گشنیزی
- قبل از پخت مرغ، میتوانید آن را با نمک، فلفل و ادویههای دلخواه مزه دار کنید.
- زمانی که سس گشنیز را روی مرغ میریزید تا با مرغ بپزد، بهتر است از حرارت ملایم استفاده کنید.
- برای سرو کردن مرغ با سس گشنیز، میتوانید آن را با برنج یا نان سرو کنید.
- برای تزیین میتوانید برگ گشنیز تازه را روی سطح مرغ قرار دهید.
- اگر مرغی با پوست دارید، قبل از پخت بهتر است پوست آن را تمیز و خشک کنید تا در هنگام پخت کنده نشود.
- برای پخت مرغ گشنیزی، بهتر است از قابلمه چدنی با روکش ضد چسب استفاده نمایید.
پیشنهاد ویژه…
اگر به تهیه و پخت غذاهای بین المللی مانند همین مرغ گشنیز علاقه مند هستید می توانید در دوره آشپزی بین الملل آشپزشو که زیر نظر استاد فرنود در آموزشگاه آشپزشو برگزار می شود، شرکت کنید. در این دوره شما با انواع غذاهای بین المللی آشنا می شوید و در انتهای دوره مدرک سازمان فنی و حرفه ای را دریافت می کنید. برای دریافت اطلاعات بیشتر می توانید اینجا را مطالعه کنید. منتظر حضور شما در آموزشگاه آشپزشو هستیم.
ارزش غذایی مرغ گشنیزی
- هر 100 گرم مرغ، حدود 165 کیلوکالری دارد.
- مرغ حاوی پروتئین بالایی است که برای ساخت بافت های بدن و وظیفه های عضلانی مورد نیاز است.
- مرغ حاوی مقدار قابل توجهی ویتامین B6 بوده که برای تقویت سیستم عصبی و پشتیبانی از سلامت قلبی، عروقی بسیار مهم است.
- سس گشنیز حاوی عناصری مانند آهن، روی و منیزیم است که برای حفظ سلامت استخوان و اعصاب لازم است.
- گشنیز حاوی مقدار زیادی ویتامین A بوده که برای حفظ سلامت چشم، پوست و مو بسیار مهم است.
- مصرف مرغ در سس گشنیز به دلیل حجم پایین چربی و کمبود کلسترول، مناسب برای حفظ سلامت قلبی، عروقی است.
سخن پایانی
با آموزش جذاب دستور پخت مرغ گشنیزی از آموزشگاه آشپزی آشپزشو همراه شما بودیم. اگر شما هم درمنزل این غذای لذیذ را آماده کردید، فراموش نکنید قبل از سرو حتما از آن عکس بگیرید و در قسمت نظرات این صفحه با ما به اشتراک بگذارید.
اول از همه خودمو بهعنوان یه مشتاق همیشگی یادگیری آشپزی معرفی میکنم. تو ایران تحصیلات آکادمیک صنایع غذایی رو نیمهکاره رها کردم، چون متأسفانه چیزی که میخواستم رو نمیتونستم تو دانشگاههای ایران پیدا کنم. تصمیم گرفتم با همه سختیها و هزینههای زیاد، تحصیلات آکادمیک آشپزی رو تو خارج از کشور ادامه بدم. خدا رو شکر طی یک سال و نیم تحصیلم تو خارج از کشور، پیشرفت فوقالعادهای داشتم، طوری که اساتیدم منو خلاق خطاب میکردن.
چون علم مواد شناسی رو اصولی یاد گرفتم، تو ۹۵ درصد مواقع اگه هر خوراکی رو تست کنم، بهراحتی میتونم اون غذا رو خلق کنم و بابت این موضوع خیلی شکرگزارم. بعد از یک سال و نیم تحصیل، ۶ ماه تو یکی از معتبرترین هتلهای دبی کارورزی کردم و با یه عالمه تجربه بهروز به ایران برگشتم و آموزشگاهم رو تأسیس کردم.
هدفم از تأسیس آموزشگاه این بود که بتونم بهروزترین متدهای آموزشی دنیا رو تو کشور خودم عملی کنم و در عین حال مدرکی ارائه بدم که معتبر و قابل ترجمه باشه. برای همین آموزشگاه رو زیر نظر سازمان فنی و حرفهای راهاندازی کردم. از اونجایی که عاشق یادگیری هستم، دوباره تصمیم گرفتم تحصیلاتم رو تو ایران ادامه بدم تا از یادگیری دور نمونم.
تخصص اصلی من آشپزی ملل و قنادیه. آشپزی ملل همون رشته تحصیلیام تو خارج از کشور بوده و همه تجربیاتم رو تو دورههای آشپزی ملل آموزشگاه “آشپزشو” به هنرجوهای عزیزم منتقل میکنم. قنادی رو هم به مدت ۶ ماه تو قنادی استاد فرزانه کارورزی کردم و تجربیات این استاد گرانقدر رو با متدهای بهروز ترکیب کردم و تو دورههای کیک آموزشگاه “آشپزشو” تدریس میکنم.
در نهایت، به خودم ثابت کردم که اگه به چیزی علاقه داشته باشی، میتونی به هرچی که میخوای، مثل حس خوب، ثروت، شهرت و… برسی. چون خانواده من هم مثل خیلی از خانوادههای ایرانی، راه خوشبختی رو تو تحصیلات آکادمیک رشتههای مهندسی و پزشکی میدیدن و دنیای آشپزی رو ناآگاهانه فقط تو خوراک روزمره تصور میکردن.
این روایت ادامه داره…
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.