زعفران یکی از گل هایی است که منحصرا در کشور ایران کشت می شود. یکی از غذا هایی که در پخت آن از این طلای سرخ بهره می برند، شله زرد و طرز تهیه شله زرد است. شله زرد در میان عموم مردم به عنوان دسر صرف می شود. برخی هم آن را یکی از غذا های سنتی و قدیمی در آشپزی ایرانی معرفی می کنند.
بیشتر افراد با شنیدن نام شله زرد یاد مناسبت های مذهبی می افتند و در حافظه جمعی آن ها این گونه ثبت شده است که شله زرد در ماه رمضان برای وعده افطار یا هنگام ولادت ها و شهادت های امامان برای نذری پخته می شود. اگر می خواهید با طرز تهیه شله زرد آشنا شوید، ما آن را در این مقاله مرحله به مرحله توضیح می دهیم.
فهرست مطالب
مواد اولیه برای تهیه شله زرد
پیش از پرداختن به دستور پخت این دسر لذیذ، بهتر است مواد اولیه آن را برای شما معرفی کنیم. این مقادیر برای 4 نفر در نظر گرفته شده اند:
- برنج نیم دانه، 2 لیوان
- شکر، 4 لیوان
- گلاب، نصف لیوان
- خلال بادام، 100 گرم
- کره، 100 گرم
- زعفران دم کرده، 2 قاشق غذاخوری
- نمک، 1 قاشق چایی خوری
- دارچین، برای تزئین به میزان لازم
مراحل پخت شله زرد
در این بخش طرز تهیه شله زرد را که نوعی پودینگ برنج است، در مراحلی مجزا توضیح می دهیم. برای گرفتن بهترین نتیجه، این مراحل را با دقت و به ترتیب انجام دهید.
مرحله اول
در اولین قدم شما باید برنج را به خوبی پاک کنید، سپس آن را در کاسه ای بریزید، روی آن را با آب بپوشانید، با دست های خود آن را زیر و رو کنید به گونه ای که خوب شسته شود. سپس آب آن را خالی کنید و مجددا کاسه را از آب پر کنید و تمام کار هایی که تا کنون انجام داده اید، تکرار کنید تا برنج به خوبی شسته شود.
مرحله دوم
شستن برنج را تا جایی ادامه می دهید که آبی که روی برنج قرار می گیرد کاملا شفاف شود. در مرحله بعدی طرز تهیه شله زرد، آب را بیرون بریزید و جای آن را با یک لیوان گلاب و یک لیوان آب پر کنید. برنج باید به مدت 30 دقیقه خیس بخورد؛ بنابراین کاسه را در کناری بگذارید.
مرحله سوم
در سومین مرحله از طرز تهیه شله زرد، در کاسه ای بادام ها را بریزید و آن را با آب پر کنید تا اندازه ای که روی بادام ها پوشانده شود و کاملا خیس بخورند. در این حالت پوست های قهوه ای آن ها به راحتی ازشان جدا می شوند. در صورتی که از خیس خوردن برنج با آب و گلاب 30 دقیقه گذشته بود، قابلمه اصلی مورد نظر را با 8 لیوان آب پر کنید.
مرحله چهارم
قابلمه پر از آب را بر روی حرارت بالا قرار دهید تا زودتر به نقطه جوش برسد. در این مرحله، آب و برنج و گلاب را در آن بریزید و اجازه دهید با هم بجوشند. زمانی که به جوش آمد و بر روی آن کفی ایجاد شد، کف را با کفگیر بردارید و حرارت را کم کنید تا برنج بپزد.
مرحله پنجم
در مرحله پنجم از طرز تهیه شله زرد ، چند دانه از برنج را امتحان کنید تا ببینید مغزشان پخته است یا خیر. در صورتی که وسط برنج هنوز سفت بود و تنها اطراف آن پخته و نرم بود، 4 لیوان شکر را که از قبل اندازه کرده و کنار گذاشته اید، به مواد اضافه کنید و آن ها را خوب با هم مخلوط کنید تا نسوزند. پس از این که شکر کاملا در مواد حل شد، شله زرد را پشت سر هم و بدون هیچ توقفی هم بزنید تا ته نگیرد.
مرحله ششم
در ششمین قدم، پوست بادام ها را از آن ها جدا کنید و آن ها را به صورت خلالی خرد کنید. در صورت تمایل، مقداری از آن را به تزئین روی شله زرد اختصاص دهید و باقی را در آن بریزید و هم بزنید. سپس زعفران دم کرده را به همراه مقدار کمی نمک به شله زرد خود اضافه کنید.
مرحله هفتم
در مرحله هفتم، شله زرد را آنقدر هم می زنید تا به اصطلاح به قوام برسد و غلیظ شود. هر زمان که احساس کردید به میزان مناسبی غلیظ شد، مقداری از آن را در داخل یک کاسه بریزید، در کناری بگذارید و پس از چند دقیقه که خنک شد، آن را بچشید.
مرحله هشتم
نکته مهم در پخت شله زرد، رسیدن آن به غلظت مطلوب است. اگر در همین مرحله از میزان غلظت آن راضی بودید، کره را به شله زرد خود اضافه کنید و پنج دقیقه به آن زمان دهید تا در شله زرد به خوبی حل شود؛ سپس شعله را خاموش کنید. اجازه دهید پس از گذشت دقایقی شله زردتان خنک شود. اگر دیدید که هنوز نرم و شل است، بگذارید بیشتر بپزد.
مرحله نهم
درمورد طرز تهیه شله زرد این نکته را به خاطر داشته باشید که زمانی که سرد شود سفت تر هم می شود. در آخر هم می توانید از موادی مانند دارچین، پودر نارگیل، خلال بادام، خلال پسته و شکوفه گل محمدی برای تزئین روی شله زردتان بهره ببرید. امیدواریم با دستوری که در اختیار دارید به پختن شله زرد اقدام کنید و از طعم بی نظیر و لذیذ آن لذت ببرید.
دلیل آب انداختن شله زرد چیست؟
برخی از افراد بار ها با این مسئله مواجه شده اند که پس از پختن آن و قرار دادنش در یخچال بر روی آن مقداری آب جمع می شود و تغییراتی را در شکل ظاهری و طعم آن ایجاد می کند. علت این موضوع، کامل تبخیر نشدن آب شله زرد است. برای حل این مسئله، تنها لازم است که زمانی که شله زرد به طور کامل پخت، شعله پخش کن در زیر آن قرار دهید و بگذارید دقایقی بر روی حرارتِ بسیار کم بماند. این کار تمام آب اضافی شله زرد را از بین می برد و از آب انداختن آن جلوگیری می کند.
جمع بندی
شله زرد در میان ایرانیان محبوبیت بسیار بالایی دارد و در بیشتر مواقع آن را در مهمانی ها به عنوان دسر برای زیبا تر کردن سفره و به دلیل طعم بی نظیری که دارد، صرف می کنند. در این نوشته، پس از ذکر مواد مورد نیاز برای تهیه این غذا، طرز تهیه شله زرد را در مراحلی بررسی نمودیم. امیدواریم خواندن این مقاله شما را در آموزش آشپزی ایرانی از یک آموزشگاه آشپزی و پختن این دسر یاری داده باشد.
اول از همه خودمو بهعنوان یه مشتاق همیشگی یادگیری آشپزی معرفی میکنم. تو ایران تحصیلات آکادمیک صنایع غذایی رو نیمهکاره رها کردم، چون متأسفانه چیزی که میخواستم رو نمیتونستم تو دانشگاههای ایران پیدا کنم. تصمیم گرفتم با همه سختیها و هزینههای زیاد، تحصیلات آکادمیک آشپزی رو تو خارج از کشور ادامه بدم. خدا رو شکر طی یک سال و نیم تحصیلم تو خارج از کشور، پیشرفت فوقالعادهای داشتم، طوری که اساتیدم منو خلاق خطاب میکردن.
چون علم مواد شناسی رو اصولی یاد گرفتم، تو ۹۵ درصد مواقع اگه هر خوراکی رو تست کنم، بهراحتی میتونم اون غذا رو خلق کنم و بابت این موضوع خیلی شکرگزارم. بعد از یک سال و نیم تحصیل، ۶ ماه تو یکی از معتبرترین هتلهای دبی کارورزی کردم و با یه عالمه تجربه بهروز به ایران برگشتم و آموزشگاهم رو تأسیس کردم.
هدفم از تأسیس آموزشگاه این بود که بتونم بهروزترین متدهای آموزشی دنیا رو تو کشور خودم عملی کنم و در عین حال مدرکی ارائه بدم که معتبر و قابل ترجمه باشه. برای همین آموزشگاه رو زیر نظر سازمان فنی و حرفهای راهاندازی کردم. از اونجایی که عاشق یادگیری هستم، دوباره تصمیم گرفتم تحصیلاتم رو تو ایران ادامه بدم تا از یادگیری دور نمونم.
تخصص اصلی من آشپزی ملل و قنادیه. آشپزی ملل همون رشته تحصیلیام تو خارج از کشور بوده و همه تجربیاتم رو تو دورههای آشپزی ملل آموزشگاه “آشپزشو” به هنرجوهای عزیزم منتقل میکنم. قنادی رو هم به مدت ۶ ماه تو قنادی استاد فرزانه کارورزی کردم و تجربیات این استاد گرانقدر رو با متدهای بهروز ترکیب کردم و تو دورههای کیک آموزشگاه “آشپزشو” تدریس میکنم.
در نهایت، به خودم ثابت کردم که اگه به چیزی علاقه داشته باشی، میتونی به هرچی که میخوای، مثل حس خوب، ثروت، شهرت و… برسی. چون خانواده من هم مثل خیلی از خانوادههای ایرانی، راه خوشبختی رو تو تحصیلات آکادمیک رشتههای مهندسی و پزشکی میدیدن و دنیای آشپزی رو ناآگاهانه فقط تو خوراک روزمره تصور میکردن.
این روایت ادامه داره…
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.