اشکنه عدس یکی از غذاهای اصیل ایرانی است که بی شباهت به عدسی پرطرفدار امروزی هم نیست. این غذای خوشمزه و مقوی جزو غذاهای معروف شهر زابل است اما در شهرهای بیرجند و گناباد نیز این اشکنه از غذاهای سنتی به شمار می رود.
اشکنه عدس زابلی را به راحتی میتوانید در منزل تهیه کنید و از خواص بی نظیر آن بهره مند شوید. هرچند دستور تهیه های متفاوتی برای این غذا وجود دارد، اما آشپزشو یکی از راحت و ساده ترین طرز تهیه اشکنه عدس را برای شما آماده کرده است.
فهرست مطالب
مواد اولیه اشکنه عدس
- عدس نصف پیمانه
- سیب زمینی 1 عدد
- پیاز 1 عدد
- رشته پلویی 1 پیمانه
- رب 2 قاشق غذاخوری
- شنبلیه خشک 1 قاشق غذاخوری
- ادویه ها: نمک، فلفل ، زردچوبه، به میزان لازم
- روغن به مقدار لازم
- کمی آبغوره برای مزه سازی
طرز تهیه اشکنه عدس
برای اینکه نفح عدس گرفته شود بهتر است حداقل 2 ساعت آن را با آب سرد خیس کنید و در طول این مدل 3بار آب را عوض کنید.
پیاز را پوست کنده و بصورت نگینی خیلی ریز خرد کنید. داخل قابلمه مناسبی کمی روغن ریخته و پیاز را با روغن سرخ کنید تا کمی تغییر رنگ بدهد. سپس ادویه ها را افزوده، عدس را آبکش کرده و به پیاز سرخ شده اضافه کنید. سیب زمینی را نیز پوست کنده، بصورت نگینی خرد کرده و پس از نیم پز شدن عدس، سیب زمینی را اضافه کنید و اجازه دهید تا سیب زمینی ها کاملا پخته شوند. در یک تابه کوچکی کمی روغن ریخته و شنبلیه خشک را در روغن سرخ کنید و سپس به اشکنه اضافه کنید. پس از پخت سیب زمینی ها رشته پلویی را افزوده و صبرکنید تا اشکنه جا بیفتد و در پایان اشکنه عدس را با آبغوره مزه دار کنید. در نهایت اشکنه را در کاسه ریخته و نوش جان کنید.
بیشتر بخوانید…
۱۰ دستور پخت ساده برای غذای سریع و آسان مناسب شام و ناهار
خواص مصرف عدس
عدس که به خانواده حبوبات تعلق دارد، سرشار از پتاسیم است. علاوه بر خواصی که گفته شد عدس منبع فراوان پتاسیم نیز هست. پتاسیم وظیفه تنظیم pH خون را دارد. همچنین باعث تحریک ترشح اسیدکلریدریک در معده میشود که به هضم غذا کمک میکند. بجز پتاسیم، عدس منبغ خوبی از ویتامین های B1 و B12 است که در متابولیسم انرژیِ همهی سلولها نقش دارند.
بیشتر بخوانید…
10 ایده جذاب برای پخت غذا با تخم مرغ + دستور پخت
از دیگر خواص بینظیر عدس میتوان: کمک به تولید ماهیچه، کنترل دیابت، بهبود گوارش، سلامت قلب، پیشگیری از تصلب شرایین و پیشگیری از سرطان اشاره نمود. یکی دیگر از خواص جذاب عدس کمک به کاهش وزن است. زیرا با مصرف عدس به علت داشتن فیبر زیاد شما احساس سیری طولانی مدت خواهید داشت در نتیجه باعث کاهش وزن می گردد.
سخن پایانی
در این مقاله از کلاس آشپزی آشپزشو به طرز تهیه اشکنه عدس پرداختیم. از آنجایی که اشکنه عدس یکی از غذاهای بسیار مقوی و سنتی ایرانی می باشد، میتوانید بجای استفاده از روغن مایع، این غذا را با روغن دنبه یا کره حیوانی طبخ کنید. همچنین در برخی از دستورات تهیه، رشته پلویی را حذف کرده و به جای آن یک تخم مرغ در اشکنه می شکنند تا تخم مرغ در اشکنه پخته شود. تنوع اشکنه در کشور ما بسیار زیاد است که از بین آنها میتوان به اشکنه تخم مرغ، اشکنه گوجه، اشکنه پیاز، اشکنه کشک مشهدی، اشک خرفه و کشک، اشکنه اوجز، اشکنه لوبیا، اشکنه بیرجندی، اشکنه آلوچه و… اشاره کرد. با پخت و مصرف غذاهای مقوی و سالم سنتی ایرانی و فاصله گرفتن از فست فودهای مضر، به سلامت خود و عزیزانمان کمک کنیم.
سوالات متداول:
اول از همه خودمو بهعنوان یه مشتاق همیشگی یادگیری آشپزی معرفی میکنم. تو ایران تحصیلات آکادمیک صنایع غذایی رو نیمهکاره رها کردم، چون متأسفانه چیزی که میخواستم رو نمیتونستم تو دانشگاههای ایران پیدا کنم. تصمیم گرفتم با همه سختیها و هزینههای زیاد، تحصیلات آکادمیک آشپزی رو تو خارج از کشور ادامه بدم. خدا رو شکر طی یک سال و نیم تحصیلم تو خارج از کشور، پیشرفت فوقالعادهای داشتم، طوری که اساتیدم منو خلاق خطاب میکردن.
چون علم مواد شناسی رو اصولی یاد گرفتم، تو ۹۵ درصد مواقع اگه هر خوراکی رو تست کنم، بهراحتی میتونم اون غذا رو خلق کنم و بابت این موضوع خیلی شکرگزارم. بعد از یک سال و نیم تحصیل، ۶ ماه تو یکی از معتبرترین هتلهای دبی کارورزی کردم و با یه عالمه تجربه بهروز به ایران برگشتم و آموزشگاهم رو تأسیس کردم.
هدفم از تأسیس آموزشگاه این بود که بتونم بهروزترین متدهای آموزشی دنیا رو تو کشور خودم عملی کنم و در عین حال مدرکی ارائه بدم که معتبر و قابل ترجمه باشه. برای همین آموزشگاه رو زیر نظر سازمان فنی و حرفهای راهاندازی کردم. از اونجایی که عاشق یادگیری هستم، دوباره تصمیم گرفتم تحصیلاتم رو تو ایران ادامه بدم تا از یادگیری دور نمونم.
تخصص اصلی من آشپزی ملل و قنادیه. آشپزی ملل همون رشته تحصیلیام تو خارج از کشور بوده و همه تجربیاتم رو تو دورههای آشپزی ملل آموزشگاه “آشپزشو” به هنرجوهای عزیزم منتقل میکنم. قنادی رو هم به مدت ۶ ماه تو قنادی استاد فرزانه کارورزی کردم و تجربیات این استاد گرانقدر رو با متدهای بهروز ترکیب کردم و تو دورههای کیک آموزشگاه “آشپزشو” تدریس میکنم.
در نهایت، به خودم ثابت کردم که اگه به چیزی علاقه داشته باشی، میتونی به هرچی که میخوای، مثل حس خوب، ثروت، شهرت و… برسی. چون خانواده من هم مثل خیلی از خانوادههای ایرانی، راه خوشبختی رو تو تحصیلات آکادمیک رشتههای مهندسی و پزشکی میدیدن و دنیای آشپزی رو ناآگاهانه فقط تو خوراک روزمره تصور میکردن.
این روایت ادامه داره…
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.