
طرز تهیه کوفته یکی از جذابترین و متنوعترین بخشهای آشپزی ایرانی است که هر نوع آن، از کوفته تبریزی بزرگ با شکوه گرفته تا کوفته قلقلی دوستداشتنی، بخشی از فرهنگ غنی ایران را به نمایش میگذارد. کوفتهها با ترکیب هنرمندانه گوشت، سبزیجات معطر، غلات و ادویهها، نهتنها خوشمزهاند، بلکه برای مهمانیهای مجلل، وعدههای خانوادگی و حتی مراسمهای خاص ایدهآلاند. در آشپزشو، طرز تهیه کوفته را در ۱۲ نوع اصیل ایرانی (کوفته تبریزی بزرگ، برنجی، ساده، قلقلی، نخود و گردو، تبریزی با مرغ، کلهگنجشکی، سبزی شیرازی، هویج، ریزه، لپه، انار و گردو) با جزئیات کامل و مرحلهبهمرحله توضیح میدهیم. آمادهاید؟ بریم به دنیای رنگارنگ کوفتهها!
چرا کوفته ایرانی اینقدر دوستداشتنی است؟

کوفته در آشپزی ایرانی چیزی فراتر از یک غذاست؛ ترکیبی از هنر، سنت و عشق که هر منطقه با طعم و روش خاص خودش آن را سرو میکند. از کوفته تبریزی بزرگ با مواد میانی غنی گرفته تا کوفته ساده که در کمترین زمان آماده میشود، هر کوفته داستانی از ذائقه و فرهنگ ایرانی دارد. این غذا معمولاً با گوشت چرخکرده، سبزیجات معطر (مثل تره و جعفری)، غلات (برنج یا لپه) و ادویههایی مثل زردچوبه، دارچین و زعفران تهیه میشود و با سسهای متنوع (رب و پیاز، ماست یا انار) طعمدار میگردد. در این مقاله، طرز تهیه کوفته را با جزئیات بینظیر و ترفندهای حرفهای توضیح میدهم تا هم برای مبتدیها و هم حرفهایها مناسب باشد. جداول دقیق، توضیحات کامل و محتوای سئوشده، این راهنما را به کاملترین منبع برای پخت کوفته تبدیل کرده است.
کوفته تبریزی درست کردم، انگار یه اثر هنری تو سفره بود! همه عاشقش شدن.
سارا، تبریز
پیشنهاد ویژه …
آموزش حرفهای غذاهای ایرانی در دوره آشپزی ایرانی، آموزشگاه فنیحرفهای آشپزشو
فهرست مطالب
ابزار مورد نیاز برای پخت کوفته

قبل از شروع طرز تهیه کوفته، ابزار زیر را آماده کنید:
- قابلمه متوسط: برای پخت سس و کوفتهها (ظرفیت ۳-۴ لیتر).
- تابه نچسب: برای تفت پیاز، رب یا سرخ کردن کوفتهها (قطر ۲۴-۲۸ سانتیمتر).
- غذاساز یا چرخ گوشت: برای چرخ کردن لپه یا مخلوط مواد.
- کاسه بزرگ: برای ورز دادن مایه کوفته (ظرفیت ۲ لیتر).
- ملاقه و قاشق چوبی: برای همزدن سس و ریختن روی کوفتهها.
- سینی: برای استراحت کوفتهها در یخچال.
- چاقوی تیز: برای خرد کردن سبزیجات و مواد میانی.
- پیمانه و قاشق اندازهگیری: برای دقت در مواد.
نکته: قابلمهای با کف ضخیم انتخاب کنید تا حرارت یکنواخت پخش شود و کوفتهها نچسبند.
سبزیجات مورد استفاده در انواع کوفته

سبزیجات معطر، قلب تپنده طرز تهیه کوفته هستند و به هر نوع طعمی خاص میدهند. جدول زیر سبزیهای مورد استفاده برای هر نوع کوفته (برای ۴ نفر) را نشان میدهد.
نوع کوفته | سبزیجات (مقدار برای ۴ نفر) |
---|---|
کوفته تبریزی بزرگ | تره، جعفری، مرزه، ترخون (۱۵۰ گرم، خردشده) |
کوفته برنجی | جعفری، گشنیز، نعناع (۱۰۰ گرم، خردشده) |
کوفته ساده | جعفری، نعناع (۵۰ گرم، خردشده) |
کوفته قلقلی | جعفری (۵۰ گرم، خردشده) |
کوفته نخود و گردو | گشنیز، جعفری (۱۰۰ گرم، خردشده) |
کوفته تبریزی با مرغ | تره، جعفری، مرزه (۱۲۵ گرم، خردشده) |
کوفته کلهگنجشکی | جعفری (۵۰ گرم، خردشده) |
کوفته سبزی | جعفری، گشنیز، شنبلیله، ترخون (۱۵۰ گرم، خردشده) |
کوفته هویج | جعفری (۷۵ گرم، خردشده) |
کوفته ریزه | جعفری، نعناع (۵۰ گرم، خردشده) |
کوفته لپه | جعفری، مرزه (۱۰۰ گرم، خردشده) |
کوفته انار و گردو | جعفری، گشنیز (۱۰۰ گرم، خردشده) |
نکته:
- سبزیجات را تازه بخرید و با چاقو ریز خرد کنید (غذاساز عطر را کاهش میدهد).
- سبزی را قبل از خرد کردن بشویید و کامل خشک کنید تا مایه کوفته شل نشود.
بیشتر بخوانید …
طرز تهیه انواع دلمه: برگ مو، کلم، بادمجان، گوجه و …
دستور پخت انواع کوفته با جزئیات کامل

در این بخش، طرز تهیه کوفته برای ۱۲ نوع اصیل ایرانی با جزئیات بینظیر و مرحلهبهمرحله توضیح داده شده است. هر نوع کوفته با جدول مواد اولیه شروع میشود و طرز تهیه با زمانبندی دقیق، نکات هر مرحله و ترفندهای حین پخت ارائه میشود.
۱. طرز تهیه کوفته تبریزی بزرگ

طرز تهیه کوفته تبریزی بزرگ یکی از باشکوهترین دستورات آشپزی ایرانی است که با ظاهر مجلسی و طعم غنیاش، هر سفرهای را زینت میدهد.
مواد اولیه (برای ۴ نفر، ۴ کوفته بزرگ):
مواد اولیه | مقدار |
---|---|
گوشت چرخکرده (۶۰٪ گوسفندی، ۴۰٪ گوساله) | ۶۰۰ گرم |
لپه | ۱۵۰ گرم (نیمپز و چرخشده) |
برنج نیمدانه | ۷۵ گرم (نیمپز) |
پیاز متوسط | ۱ عدد (۱۰۰ گرم، رندهشده) |
تخممرغ | ۱ عدد |
سبزی (تره، جعفری، مرزه، ترخون) | ۱۵۰ گرم (ریز خردشده) |
آرد نخودچی | ۲ قاشق غذاخوری (۲۰ گرم) |
نمک | ۱ قاشق چایخوری |
فلفل سیاه | ۱/۲ قاشق چایخوری |
زردچوبه | ۱ قاشق چایخوری |
دارچین | ۱/۴ قاشق چایخوری |
مواد میانی: تخممرغ آبپز | ۴ عدد |
آلو بخارا | ۸ عدد |
گردو خردشده | ۴ تکه (۲۰ گرم) |
زرشک | ۲ قاشق غذاخوری (۲۰ گرم) |
طرز تهیه کوفته تبریزی بزرگ:
- آمادهسازی لپه (۲۰ دقیقه): لپه را از شب قبل در آب سرد خیس کنید (۶-۸ ساعت). در قابلمه با ۲ لیوان آب روی حرارت متوسط ۱۵ دقیقه نیمپز کنید تا نرم شود، اما وا نرود. آبکش کنید، خنک کنید و با غذاساز یا چرخ گوشت پوره کنید.
- ترفند: لپه را زیاد نپزید تا حالت خمیری پیدا نکند.
- آمادهسازی برنج (۱۵ دقیقه): برنج نیمدانه را بشویید و با ۱ لیوان آب و کمی نمک روی حرارت متوسط ۱۰ دقیقه نیمپز کنید تا دانهها نرم شوند، اما له نشوند. آبکش کنید و کنار بگذارید.
- ترفند: از برنج نیمدانه ایرانی برای چسبندگی بهتر استفاده کنید.
- تهیه مایه کوفته (۱۵ دقیقه): در کاسه بزرگ، گوشت چرخکرده، پیاز رندهشده (آب کاملاً گرفتهشده)، تخممرغ، سبزی خردشده، لپه پورهشده، برنج نیمپز، آرد نخودچی، نمک، فلفل، زردچوبه و دارچین را بریزید. با دست ۱۲ دقیقه ورز دهید تا مایه چسبناک و یکدست شود.
- ترفند: آب پیاز را با فشار دست بگیرید تا کوفته وا نرود.
- استراحت مایه (۳۰ دقیقه): کاسه را با سلفون بپوشانید و ۳۰ دقیقه در یخچال قرار دهید تا مایه سفت شود و شکلدهی آسانتر شود.
- ترفند: استراحت مایه از ترکخوردن کوفته جلوگیری میکند.
- آمادهسازی مواد میانی (۱۰ دقیقه): تخممرغها را ۸ دقیقه بجوشانید، پوست بگیرید و خنک کنید. آلوها را ۱ ساعت در آب ولرم خیس کنید تا نرم شوند. زرشک را بشویید و خشک کنید. گردو را به تکههای کوچک تقسیم کنید.
- شکلدهی کوفتهها (۱۵ دقیقه): مایه را به ۴ قسمت مساوی تقسیم کنید (هر کدام حدود ۲۰۰ گرم). هر قسمت را در کف دست پهن کنید (ضخامت ۱ سانتیمتر). وسط آن ۱ تخممرغ آبپز، ۲ آلو، ۱ تکه گردو و ۱/۲ قاشق غذاخوری زرشک قرار دهید. مایه را بهآرامی جمع کنید و گرد کنید. درزها را با انگشت فشار دهید تا کاملاً بسته شوند.
- ترفند: دست را کمی مرطوب کنید تا مایه نچسبد.
- تهیه سس (۱۰ دقیقه): در تابه، ۱ پیاز متوسط (نگینی خردشده) را با ۳ قاشق غذاخوری روغن روی حرارت متوسط ۵ دقیقه تفت دهید تا طلایی شود. ۲ قاشق غذاخوری رب گوجه اضافه کنید و ۲ دقیقه تفت دهید تا رنگ باز کند. زردچوبه (۱ قاشق چایخوری)، نمک (۱ قاشق چایخوری)، فلفل (۱/۴ قاشق چایخوری) و ۳ لیوان آب بریزید. بگذارید ۵ دقیقه بجوشد تا سس غلیظ شود.
- پخت کوفتهها (۶۰ دقیقه): سس را به قابلمه منتقل کنید و روی حرارت ملایم نگه دارید. کوفتهها را با فاصله در سس جوشیده قرار دهید (نباید به هم بچسبند). درب قابلمه را نیمهباز بگذارید و ۱ ساعت بپزید. هر ۱۰ دقیقه با ملاقه سس روی کوفتهها بریزید تا خشک نشوند.
- ترفند: حرارت را کم کنید تا کوفتهها ترک نخورند.
- سرو (۵ دقیقه): کوفتهها را با احتیاط در ظرف سرو بچینید. سس را روی آنها بریزید و با پیاز داغ، زرشک تفتداده و سبزی تازه تزیین کنید. با نان سنگک یا برنج زعفرانی سرو کنید.
کوفته تبریزی بزرگ درست کردم، همه گفتن انگار از رستوران آوردم!
علی، تهران
بیشتر بخوانید…
طرز تهیه خورشت سبزی تبریزی
۲. طرز تهیه کوفته برنجی

طرز تهیه کوفته برنجی برای کسانی است که عاشق بافت نرم و طعم ملایم هستند. این کوفته با برنج زیاد و بدون لپه تهیه میشود.
مواد اولیه (برای ۴ نفر، ۸ کوفته):
مواد اولیه | مقدار |
---|---|
گوشت چرخکرده (۶۰٪ گوسفندی، ۴۰٪ گوساله) | ۴۰۰ گرم |
برنج نیمدانه | ۱۵۰ گرم (نیمپز و لهشده) |
پیاز متوسط | ۱ عدد (۱۰۰ گرم، رندهشده) |
تخممرغ | ۱ عدد |
سبزی (جعفری، گشنیز، نعناع) | ۱۰۰ گرم (ریز خردشده) |
آرد نخودچی | ۱ قاشق غذاخوری (۱۰ گرم) |
نمک | ۱ قاشق چایخوری |
فلفل سیاه | ۱/۴ قاشق چایخوری |
زردچوبه | ۱ قاشق چایخوری |
مواد میانی: زرشک | ۲ قاشق غذاخوری (۲۰ گرم) |
آلو بخارا | ۴ عدد |
طرز تهیه کوفته برنجی:
- آمادهسازی برنج (۲۰ دقیقه): برنج نیمدانه را بشویید و با ۲ لیوان آب و ۱/۴ قاشق چایخوری نمک روی حرارت متوسط ۱۲ دقیقه نیمپز کنید تا دانهها نرم شوند. آبکش کنید و با گوشتکوب یا پشت قاشق کمی له کنید تا حالت خمیری پیدا کند.
- ترفند: برنج را بیش از حد له نکنید تا بافت کوفته حفظ شود.
- تهیه مایه کوفته (۱۲ دقیقه): در کاسه، گوشت، پیاز رندهشده (آب گرفته)، تخممرغ، سبزی خردشده، برنج لهشده، آرد نخودچی، نمک، فلفل و زردچوبه را بریزید. ۱۰ دقیقه با دست ورز دهید تا مایه چسبناک شود.
- ترفند: اگر مایه شل بود، ۱ قاشق چایخوری آرد نخودچی اضافه کنید.
- استراحت مایه (۲۰ دقیقه): مایه را با سلفون بپوشانید و ۲۰ دقیقه در یخچال قرار دهید تا سفت شود.
- آمادهسازی مواد میانی (۵ دقیقه): زرشک را بشویید و خشک کنید. آلوها را ۱ ساعت در آب ولرم خیس کنید و نصف کنید.
- شکلدهی کوفتهها (۱۲ دقیقه): مایه را به ۸ قسمت مساوی تقسیم کنید (هر کدام حدود ۸۰ گرم). هر قسمت را پهن کنید، وسط آن ۱/۲ قاشق چایخوری زرشک و نصف آلو بگذارید. مایه را گرد کنید و درزها را ببندید.
- ترفند: کوفتهها را محکم فشار دهید تا مواد میانی بیرون نزند.
- تهیه سس (۸ دقیقه): پیاز (نگینی خردشده) را با ۲ قاشق غذاخوری روغن ۴ دقیقه تفت دهید. ۱ قاشق غذاخوری رب گوجه را ۲ دقیقه تفت دهید. زردچوبه (۱ قاشق چایخوری)، نمک (۱/۲ قاشق چایخوری)، فلفل (۱/۴ قاشق چایخوری) و ۲ لیوان آب اضافه کنید. ۵ دقیقه بجوشانید.
- پخت کوفتهها (۴۵ دقیقه): کوفتهها را در سس جوشیده قرار دهید (حرارت ملایم). درب قابلمه را نیمهباز بگذارید و ۴۵ دقیقه بپزید. هر ۸ دقیقه سس روی کوفتهها بریزید.
- ترفند: اگر سس کم شد، ۱/۴ لیوان آب جوش اضافه کنید.
- سرو (۵ دقیقه): کوفتهها را در ظرف بچینید، سس را روی آنها بریزید و با سبزی تازه یا نان سنگک سرو کنید.
کوفته برنجی انقدر نرم بود که تو دهن آب میشد!
مریم، اصفهان
۳. طرز تهیه کوفته ساده

طرز تهیه کوفته ساده برای مواقعی است که زمان کمی دارید، اما دلتان یک غذای خوشمزه میخواهد.
مواد اولیه (برای ۴ نفر، ۱۰ کوفته):
مواد اولیه | مقدار |
---|---|
گوشت چرخکرده (۶۰٪ گوسفندی، ۴۰٪ گوساله) | ۳۵۰ گرم |
پیاز متوسط | ۱ عدد (۱۰۰ گرم، رندهشده) |
تخممرغ | ۱ عدد |
سبزی (جعفری، نعناع) | ۵۰ گرم (ریز خردشده) |
آرد نخودچی | ۲ قاشق غذاخوری (۲۰ گرم) |
نمک | ۱ قاشق چایخوری |
فلفل سیاه | ۱/۴ قاشق چایخوری |
زردچوبه | ۱ قاشق چایخوری |
طرز تهیه کوفته ساده:
- تهیه مایه کوفته (۸ دقیقه): گوشت، پیاز رندهشده (آب گرفته)، تخممرغ، سبزی خردشده، آرد نخودچی، نمک، فلفل و زردچوبه را در کاسه بریزید. ۶ دقیقه ورز دهید تا یکدست شود.
- ترفند: ورز دادن را تا چسبناک شدن ادامه دهید.
- استراحت مایه (۱۵ دقیقه): مایه را در یخچال بگذارید تا سفت شود.
- شکلدهی کوفتهها (۸ دقیقه): مایه را به ۱۰ قسمت تقسیم کنید (هر کدام حدود ۵۰ گرم). هر قسمت را به اندازه یک گردو گرد کنید (بدون مواد میانی).
- ترفند: کوفتهها را یکاندازه کنید تا یکنواخت بپزند.
- تهیه سس (۷ دقیقه): پیاز را با ۲ قاشق روغن ۴ دقیقه تفت دهید. ۱ قاشق غذاخوری رب گوجه را ۱ دقیقه تفت دهید. زردچوبه، نمک، فلفل و ۱.۵ لیوان آب اضافه کنید و ۴ دقیقه بجوشانید.
- پخت کوفتهها (۳۰ دقیقه): کوفتهها را در سس قرار دهید و با حرارت ملایم ۳۰ دقیقه بپزید. هر ۵ دقیقه سس روی کوفتهها بریزید.
- ترفند: درب قابلمه را نیمهباز بگذارید تا سس غلیظ شود.
- سرو (۵ دقیقه): کوفتهها را با سس ماست یا ترشی و نان تازه سرو کنید.
کوفته ساده تو نیمساعت آماده شد، خیلی خوشمزه بود!
زهرا، مشهد
بیشتر بخوانید …
طرز تهیه آش رشته | 0 تا 100 یک آش رشته خوشمزه
۴. طرز تهیه کوفته قلقلی

طرز تهیه کوفته قلقلی یکی از محبوبترین غذاهای ایرانی است که هم بهتنهایی و هم در خورشتها سرو میشود.
مواد اولیه (برای ۴ نفر، ۲۰ کوفته کوچک):
مواد اولیه | مقدار |
---|---|
گوشت چرخکرده (۶۰٪ گوسفندی، ۴۰٪ گوساله) | ۳۰۰ گرم |
پیاز متوسط | ۱ عدد (۱۰۰ گرم، رندهشده) |
تخممرغ | ۱ عدد |
سبزی (جعفری) | ۵۰ گرم (ریز خردشده) |
آرد نخودچی | ۱ قاشق غذاخوری (۱۰ گرم) |
نمک | ۱ قاشق چایخوری |
فلفل سیاه | ۱/۴ قاشق چایخوری |
زردچوبه | ۱ قاشق چایخوری |
ادویه کاری | ۱/۴ قاشق چایخوری |
طرز تهیه کوفته قلقلی:
- تهیه مایه کوفته (۷ دقیقه): گوشت، پیاز (آب گرفته)، تخممرغ، سبزی، آرد نخودچی، نمک، فلفل، زردچوبه و کاری را ۵ دقیقه ورز دهید تا یکدست شود.
- ترفند: ادویه کاری را کم اضافه کنید تا طعم غالب نشود.
- شکلدهی کوفتهها (۱۰ دقیقه): مایه را به ۲۰ قسمت تقسیم کنید (هر کدام حدود ۲۰ گرم). هر قسمت را به اندازه فندق گرد کنید.
- ترفند: کوفتهها را کوچک نگه دارید تا سریع بپزند.
- سرخ کردن (۱۰ دقیقه): در تابه نچسب، ۴ قاشق غذاخوری روغن بریزید و روی حرارت متوسط گرم کنید. کوفتهها را ۵ دقیقه سرخ کنید تا طلایی شوند (هر طرف ۲-۳ دقیقه).
- ترفند: کوفتهها را زیاد جابهجا نکنید تا وا نروند.
- تهیه سس (۷ دقیقه): در تابه دیگر، پیاز را ۴ دقیقه تفت دهید. ۱ قاشق غذاخوری رب گوجه را ۱ دقیقه تفت دهید. زردچوبه، نمک، فلفل و ۱ لیوان آب اضافه کنید و ۴ دقیقه بجوشانید.
- پخت کوفتهها (۲۰ دقیقه): کوفتههای سرخشده را در سس قرار دهید و ۲۰ دقیقه روی حرارت ملایم بپزید.
- سرو (۵ دقیقه): با برنج زعفرانی یا نان و سبزی تازه سرو کنید.
کوفته قلقلی با سس رب درست کردم، بچهها دیوونهش شدن!
فاطمه، یزد
۵. طرز تهیه کوفته نخود و گردو

طرز تهیه کوفته نخود و گردو یک دستور خاص با طعم گرم و مقوی است.
مواد اولیه (برای ۴ نفر، ۸ کوفته):
مواد اولیه | مقدار |
---|---|
گوشت چرخکرده (۶۰٪ گوسفندی، ۴۰٪ گوساله) | ۴۰۰ گرم |
نخود (پخته و چرخشده) | ۱۵۰ گرم |
پیاز متوسط | ۱ عدد (۱۰۰ گرم، رندهشده) |
تخممرغ | ۱ عدد |
سبزی (گشنیز، جعفری) | ۱۰۰ گرم (ریز خردشده) |
گردو خردشده | ۴ قاشق غذاخوری (۴۰ گرم) |
نمک | ۱ قاشق چایخوری |
فلفل سیاه | ۱/۴ قاشق چایخوری |
زردچوبه | ۱ قاشق چایخوری |
دارچین | ۱/۴ قاشق چایخوری |
طرز تهیه کوفته نخود و گردو:
- آمادهسازی نخود (۳۰ دقیقه): نخود را ۸ ساعت خیس کنید. با ۳ لیوان آب روی حرارت متوسط ۲۰ دقیقه بپزید تا نرم شود. آبکش کنید، خنک کنید و با غذاساز پوره کنید.
- ترفند: نخود را زیاد پوره نکنید تا بافت کوفته حفظ شود.
- تهیه مایه کوفته (۱۰ دقیقه): گوشت، پیاز (آب گرفته)، تخممرغ، نخود پورهشده، سبزی، گردو، نمک، فلفل، زردچوبه و دارچین را ۸ دقیقه ورز دهید.
- ترفند: گردو را درشت خرد کنید تا حس شود.
- استراحت مایه (۲۰ دقیقه): مایه را در یخچال بگذارید.
- شکلدهی کوفتهها (۱۰ دقیقه): مایه را به ۸ قسمت (هر کدام ۸۰ گرم) تقسیم کنید و گرد کنید (بدون مواد میانی).
- تهیه سس (۸ دقیقه): پیاز را با ۲ قاشق روغن ۴ دقیقه تفت دهید. ۱ قاشق رب گوجه را ۲ دقیقه تفت دهید. زردچوبه، نمک، فلفل و ۲ لیوان آب اضافه کنید و ۵ دقیقه بجوشانید.
- پخت کوفتهها (۴۵ دقیقه): کوفتهها را در سس قرار دهید و ۴۵ دقیقه بپزید. هر ۸ دقیقه سس روی کوفتهها بریزید.
- سرو (۵ دقیقه): با سبزی تازه و نان سرو کنید.
کوفته نخود و گردو طعمش خیلی خاص بود، همه دوستش داشتن!
محمد، شیراز
۶. طرز تهیه کوفته تبریزی با مرغ

طرز تهیه کوفته تبریزی با مرغ یک نسخه سبک و سالم از کوفته تبریزی است.
مواد اولیه (برای ۴ نفر، ۸ کوفته):
مواد اولیه | مقدار |
---|---|
سینه مرغ چرخشده | ۵۰۰ گرم |
لپه | ۱۰۰ گرم (نیمپز و چرخشده) |
برنج نیمدانه | ۵۰ گرم (نیمپز) |
پیاز متوسط | ۱ عدد (۱۰۰ گرم، رندهشده) |
تخممرغ | ۱ عدد |
سبزی (تره، جعفری، مرزه) | ۱۲۵ گرم (ریز خردشده) |
آرد نخودچی | ۲ قاشق غذاخوری (۲۰ گرم) |
نمک | ۱ قاشق چایخوری |
فلفل سیاه | ۱/۴ قاشق چایخوری |
زردچوبه | ۱ قاشق چایخوری |
زعفران دمکرده | ۱ قاشق غذاخوری (۱۵ میلیلیتر) |
مواد میانی: آلو بخارا | ۴ عدد |
زرشک | ۱ قاشق غذاخوری (۱۰ گرم) |
طرز تهیه کوفته تبریزی با مرغ:
- آمادهسازی لپه (۲۰ دقیقه): لپه را ۶ ساعت خیس کنید، ۱۵ دقیقه نیمپز کنید و پوره کنید.
- آمادهسازی برنج (۱۲ دقیقه): برنج را ۸ دقیقه نیمپز کنید و آبکش کنید.
- تهیه مایه کوفته (۱۲ دقیقه): مرغ چرخشده، پیاز (آب گرفته)، تخممرغ، سبزی، لپه، برنج، آرد نخودچی، نمک، فلفل، زردچوبه و زعفران را ۱۰ دقیقه ورز دهید.
- استراحت مایه (۲۰ دقیقه): مایه را در یخچال بگذارید.
- شکلدهی کوفتهها (۱۲ دقیقه): مایه را به ۸ قسمت تقسیم کنید. وسط هر کدام نصف آلو و کمی زرشک بگذارید و گرد کنید.
- تهیه سس (۸ دقیقه): پیاز را تفت دهید، ۱ قاشق رب گوجه، زردچوبه، نمک، فلفل و ۲ لیوان آب اضافه کنید.
- پخت کوفتهها (۵۰ دقیقه): کوفتهها را ۵۰ دقیقه در سس بپزید. هر ۱۰ دقیقه سس روی آنها بریزید.
- سرو (۵ دقیقه): با زعفران و سبزی سرو کنید.
کوفته تبریزی با مرغ سبک و خوشعطر بود، عالی شد!
نازنین، تهران
۷. طرز تهیه کوفته کلهگنجشکی

طرز تهیه کوفته کلهگنجشکی برای وعدههای سریع، پیشغذا یا حتی غذای اصلی عالیه. این کوفتههای کوچک و سبک با سس غلیظ و طعمدار، هم بچهها رو خوشحال میکنن و هم بزرگترها رو!
مواد اولیه (برای ۴ نفر، حدود ۳۰ کوفته کوچک):
مواد اولیه | مقدار |
---|---|
گوشت چرخکرده (۶۰٪ گوسفندی، ۴۰٪ گوساله) | ۳۰۰ گرم |
پیاز متوسط | ۱ عدد (۱۰۰ گرم، رندهشده) |
تخممرغ | ۱ عدد |
سبزی (جعفری) | ۵۰ گرم (ریز خردشده) |
آرد نخودچی | ۱ قاشق غذاخوری (۱۰ گرم) |
نمک | ۱ قاشق چایخوری |
فلفل سیاه | ۱/۴ قاشق چایخوری |
زردچوبه | ۱ قاشق چایخوری |
پودر زیره (اختیاری) | ۱/۸ قاشق چایخوری |
طرز تهیه کوفته کلهگنجشکی:
- تهیه مایه کوفته (۷ دقیقه): در یک کاسه متوسط، گوشت چرخکرده، پیاز رندهشده (آب کاملاً گرفتهشده با دست یا پارچه تمیز)، تخممرغ، سبزی جعفری خردشده، آرد نخودچی، نمک، فلفل، زردچوبه و پودر زیره (اگر استفاده میکنید) رو بریزید. با دست ۵ دقیقه ورز بدید تا مایه کاملاً یکدست و کمی چسبناک بشه.
- ترفند: ورز دادن کوتاه اما محکم باعث میشه کوفتهها موقع پخت وا نرن. اگه مایه شل بود، ۱ قاشق چایخوری آرد نخودچی اضافه کنید.
- استراحت مایه (۱۵ دقیقه): کاسه رو با سلفون بپوشونید و ۱۵ دقیقه توی یخچال بذارید تا مایه سفت بشه و شکلدهی راحتتر بشه.
- ترفند: استراحت دادن مایه باعث میشه کوفتهها شکل بهتری بگیرن و ترک نخورن.
- شکلدهی کوفتهها (۱۰ دقیقه): مایه رو به ۳۰ قسمت مساوی تقسیم کنید (هر کدوم حدود ۱۵-۲۰ گرم، به اندازه یه فندق بزرگ). هر قسمت رو توی کف دست گرد کنید. برای سرعت بیشتر، میتونید مایه رو به شکل لوله دراز دربیارید و با چاقو به تکههای کوچک برش بدید، بعد گرد کنید.
- ترفند: دستتون رو کمی با آب مرطوب کنید تا مایه به دست نچسبه. کوفتهها رو یکاندازه درست کنید تا یکنواخت بپزن.
- تهیه سس (۸ دقیقه): یه پیاز متوسط (نگینی خردشده) رو با ۲ قاشق غذاخوری روغن مایع توی تابه روی حرارت متوسط ۴ دقیقه تفت بدید تا نرم و طلایی بشه. ۱ قاشق غذاخوری رب گوجهفرنگی اضافه کنید و ۲ دقیقه تفت بدید تا رنگش باز بشه و بوی خامی رب بره. زردچوبه (۱ قاشق چایخوری)، نمک (۱/۲ قاشق چایخوری)، فلفل سیاه (۱/۴ قاشق چایخوری) و ۱.۵ لیوان آب (۳۷۵ میلیلیتر) بریزید. سس رو ۴ دقیقه روی حرارت متوسط بجوشونید تا کمی غلیظ بشه.
- ترفند: برای طعم بهتر، میتونید ۱ قاشق غذاخوری آبغوره یا آبلیمو به سس اضافه کنید.
- پخت کوفتهها (۲۰ دقیقه): کوفتههای کوچک رو با احتیاط توی سس جوشیده بچینید (حرارت رو ملایم کنید). مطمئن بشید کوفتهها به هم نچسبن. درب قابلمه رو نیمهباز بذارید و ۲۰ دقیقه بپزید. هر ۵ دقیقه با ملاقه آروم سس رو روی کوفتهها بریزید تا همهجاشون طعمدار بشه.
- ترفند: اگه سس خیلی غلیظ شد، ۱/۴ لیوان آب جوش اضافه کنید. کوفتهها رو زیاد هم نزنید تا وا نرن.
- سرو (۵ دقیقه): کوفتهها رو توی ظرف سرو بکشید و سس غلیظ رو روشون بریزید. با پیاز داغ، چند برگ جعفری تازه یا کمی پودر نعناع تزیین کنید. کنار نان تازه، سبزی خوردن یا حتی برنج ساده سرو کنید.
- ترفند: این کوفته با سس ماست و نعناع هم عالی میشه، اگه خواستید تنوع بدید!
کوفته کلهگنجشکی درست کردم، انقدر سریع و خوشمزه بود که همه انگشتاشونو خوردن!
نرگس، شیراز
بیشتر بخوانید…
طرز تهیه فلافل
۸. طرز تهیه کوفته سبزی شیرازی

طرز تهیه کوفته سبزی شیرازی یه انتخاب فوقالعاده برای عاشقان سبزیجات معطره. این کوفته با عطر غنی سبزیها و بافت نرمش، یه غذای سنتی و دلپذیره که تو شیراز خیلی طرفدار داره.
مواد اولیه (برای ۴ نفر، ۸ کوفته):
مواد اولیه | مقدار |
---|---|
گوشت چرخکرده (۶۰٪ گوسفندی، ۴۰٪ گوساله) | ۴۰۰ گرم |
برنج نیمدانه | ۱۰۰ گرم (نیمپز) |
پیاز متوسط | ۱ عدد (۱۰۰ گرم، رندهشده) |
تخممرغ | ۱ عدد |
سبزی (جعفری، گشنیز، شنبلیله، ترخون) | ۱۵۰ گرم (ریز خردشده) |
نمک | ۱ قاشق چایخوری |
فلفل سیاه | ۱/۴ قاشق چایخوری |
زردچوبه | ۱ قاشق چایخوری |
آرد نخودچی | ۱ قاشق غذاخوری (۱۰ گرم) |
مواد میانی: پیاز داغ (اختیاری) | ۱ قاشق غذاخوری (۱۰ گرم) |
طرز تهیه کوفته سبزی شیرازی:
- آمادهسازی برنج (۱۵ دقیقه): برنج نیمدانه رو بشویید و با ۱.۵ لیوان آب و ۱/۴ قاشق چایخوری نمک روی حرارت متوسط ۱۰ دقیقه نیمپز کنید تا دانهها نرم بشن، اما له نشن. آبکش کنید و کنار بذارید.
- ترفند: از برنج ایرانی باکیفیت استفاده کنید تا کوفته بافت بهتری داشته باشه.
- تهیه مایه کوفته (۱۲ دقیقه): توی یه کاسه بزرگ، گوشت چرخکرده، پیاز رندهشده (آب کاملاً گرفتهشده)، تخممرغ، سبزیهای خردشده (جعفری، گشنیز، شنبلیله، ترخون)، برنج نیمپز، آرد نخودچی، نمک، فلفل و زردچوبه رو بریزید. ۱۰ دقیقه با دست ورز بدید تا مایه چسبناک و یکنواخت بشه.
- ترفند: سبزیها رو خیلی ریز خرد کنید تا مایه منسجم بشه. اگه سبزی خیس باشه، مایه شل میشه، پس کامل خشکشون کنید.
- استراحت مایه (۲۰ دقیقه): کاسه رو با سلفون بپوشونید و ۲۰ دقیقه توی یخچال بذارید تا مایه سفت بشه.
- ترفند: این استراحت باعث میشه کوفتهها موقع پخت شکلشون رو حفظ کنن.
- آمادهسازی مواد میانی (۵ دقیقه، اختیاری): اگه دوست دارید، پیاز داغ آماده کنید (۱ پیاز کوچک رو نگینی خرد کنید و با ۱ قاشق روغن تفت بدید تا طلایی بشه). کنار بذارید تا خنک بشه.
- شکلدهی کوفتهها (۱۲ دقیقه): مایه رو به ۸ قسمت مساوی (هر کدوم حدود ۸۰ گرم) تقسیم کنید. هر قسمت رو توی کف دست پهن کنید، اگه پیاز داغ استفاده میکنید، ۱/۲ قاشق چایخوری وسطش بذارید و مایه رو گرد کنید. درزها رو با انگشت فشار بدید تا بسته بشن.
- ترفند: اگه مواد میانی نمیخواید، مایه رو مستقیم گرد کنید تا کار سریعتر پیش بره.
- تهیه سس (۸ دقیقه): یه پیاز متوسط (نگینی خردشده) رو با ۲ قاشق غذاخوری روغن ۴ دقیقه تفت بدید تا طلایی بشه. ۱ قاشق غذاخوری رب گوجه اضافه کنید و ۲ دقیقه تفت بدید. زردچوبه (۱ قاشق چایخوری)، نمک (۱/۲ قاشق چایخوری)، فلفل (۱/۴ قاشق چایخوری) و ۲ لیوان آب (۵۰۰ میلیلیتر) بریزید. سس رو ۵ دقیقه بجوشونید.
- ترفند: برای طعم شیرازیتر، ۱ قاشق غذاخوری آب نارنج به سس اضافه کنید.
- پخت کوفتهها (۴۵ دقیقه): کوفتهها رو توی سس جوشیده بچینید (حرارت ملایم). درب قابلمه رو نیمهباز بذارید و ۴۵ دقیقه بپزید. هر ۸ دقیقه با ملاقه سس رو روی کوفتهها بریزید تا طعمدار بشن.
- ترفند: اگه سس کم شد، ۱/۴ لیوان آب جوش اضافه کنید و حرارت رو چک کنید که زیاد بالا نره.
- سرو (۵ دقیقه): کوفتهها رو با سس غلیظ توی ظرف بکشید. با گشنیز تازه، پیاز داغ یا کمی پودر گل محمدی تزیین کنید. کنار نان سنگک یا برنج زعفرانی سرو کنید.
کوفته سبزی شیرازی با عطر سبزیهاش همه رو مبهوت کرد!
فاطمه، شیراز
۹. طرز تهیه کوفته هویج

طرز تهیه کوفته هویج یه غذای متفاوت و خوشمزهست که با طعم شیرین و ملایم هویج، تنوعی جذاب به منوی غذاییتون میده.
مواد اولیه (برای ۴ نفر، ۸ کوفته):
مواد اولیه | مقدار |
---|---|
گوشت چرخکرده (۶۰٪ گوسفندی، ۴۰٪ گوساله) | ۳۵۰ گرم |
هویج متوسط | ۲ عدد (۲۰۰ گرم، رندهشده) |
پیاز متوسط | ۱ عدد (۱۰۰ گرم، رندهشده) |
تخممرغ | ۱ عدد |
سبزی (جعفری) | ۷۵ گرم (ریز خردشده) |
آرد نخودچی | ۱ قاشق غذاخوری (۱۰ گرم) |
نمک | ۱ قاشق چایخوری |
فلفل سیاه | ۱/۴ قاشق چایخوری |
زردچوبه | ۱ قاشق چایخوری |
طرز تهیه کوفته هویج:
- آمادهسازی هویج (۱۰ دقیقه): هویجها رو پوست بگیرید و با رنده ریز رنده کنید. هویج رندهشده رو توی پارچه تمیز بپیچید و فشار بدید تا آب اضافیش گرفته بشه (حدود ۱-۲ قاشق غذاخوری آب خارج میشه).
- ترفند: آب هویج رو کامل نگیرید، چون کمی رطوبت به بافت کوفته کمک میکنه.
- تهیه مایه کوفته (۱۰ دقیقه): توی کاسه، گوشت چرخکرده، پیاز رندهشده (آب گرفته)، تخممرغ، هویج رندهشده، سبزی جعفری، آرد نخودچی، نمک، فلفل و زردچوبه رو بریزید. ۸ دقیقه ورز بدید تا مایه یکدست و چسبناک بشه.
- ترفند: اگه مایه شل بود، ۱ قاشق چایخوری آرد نخودچی اضافه کنید، اما زیادهروی نکنید که کوفته سفت نشه.
- استراحت مایه (۱۵ دقیقه): مایه رو با سلفون بپوشونید و ۱۵ دقیقه توی یخچال بذارید.
- ترفند: این کار باعث میشه کوفتهها موقع پخت شکلشون رو بهتر حفظ کنن.
- شکلدهی کوفتهها (۱۰ دقیقه): مایه رو به ۸ قسمت مساوی (هر کدوم حدود ۷۰ گرم) تقسیم کنید. هر قسمت رو توی کف دست به اندازه یه نارنگی کوچک گرد کنید (این کوفته مواد میانی نداره).
- ترفند: برای ظاهر زیباتر، کوفتهها رو با انگشت کمی صاف کنید تا سطحشون یکدست بشه.
- تهیه سس (۸ دقیقه): پیاز (نگینی خردشده) رو با ۲ قاشق غذاخوری روغن ۴ دقیقه تفت بدید تا طلایی بشه.
- پخت کوفتهها (۴ دقیقه):
- ترفند: برای طعم شیرینتر، میتونید ۱ قاشق چایخوری شکر به سس اضافه کنید.
- پخت کوفتهها (۴۰ دقیقه): کوفتهها رو توی سس جوشیده بچینید (حرارت ملایم). درب قابلمه رو نیمهباز بذارید و ۴۰ دقیقه بپزید. هر ۷ دقیقه سس رو روی کوفتهها بریزید.
- سرو (۵ دقیقه): کوفتهها رو با سس و تزیین جعفری تازه یا برشهای نازک هویج سرو کنید. با سس ماست و نان تازه عالیه.
کوفته هویج طعمش انقدر لطیف بود که همه تو مهمونی دوستش داشتن!
مریم، اصفهان
۱۰. طرز تهیه کوفته ریزه

طرز تهیه کوفته ریزه برای وعدههای سریع و سادهست که میخوای یه غذای سنتی با طعم کلاسیک داشته باشی. این کوفته شبیه کوفته قلقلیه، اما مستقیم تو سس پخته میشه.
مواد اولیه (برای ۴ نفر، حدود ۲۰ کوفته):
مواد اولیه | مقدار |
---|---|
گوشت چرخکرده (۶۰٪ گوسفندی، ۴۰٪ گوساله) | ۳۰۰ گرم |
پیاز متوسط | ۱ عدد (۱۰۰ گرم، رندهشده) |
تخممرغ | ۱ عدد |
سبزی (جعفری، نعناع) | ۵۰ گرم (ریز خردشده) |
آرد نخودچی | ۱ قاشق غذاخوری (۱۰ گرم) |
نمک | ۱ قاشق چایخوری |
فلفل سیاه | ۱/۴ قاشق چایخوری |
زردچوبه | ۱ قاشق چایخوری |
طرز تهیه کوفته ریزه:
- تهیه مایه کوفته (۸ دقیقه): گوشت، پیاز (آب گرفته)، تخممرغ، سبزی (ترکیب جعفری و نعناع)، آرد نخودچی، نمک، فلفل و زردچوبه رو توی کاسه بریزید. ۶ دقیقه ورز بدید تا مایه یکدست بشه.
- ترفند: نعناع رو کم استفاده کنید تا عطرش غالب نشه.
- استراحت مایه (۱۵ دقیقه): مایه رو توی یخچال بذارید تا سفت بشه.
- شکلدهی کوفتهها (۱۲ دقیقه): مایه رو به ۲۰ قسمت (هر کدوم حدود ۲۰ گرم، به اندازه یه فندق بزرگ) تقفسیم کنید و گرد کنید.
- ترفند: کوفتهها رو کوچک نگه دارید تا سریع بپزن.
- تهیه سس (۷ دقیقه): پیاز رو با ۲ قاشق روغن ۴ دقیقه تفت بدید. ۱ قاشق رب گوجه رو ۱ دقیقه تفت بدید. زردچوبه، نمک، فلفل و ۱٫۵ لیوان آب اضافه کنید و ۴ دقیقه بجوشونید.
- پخت کوفتهها (۲۵ دقیقه): کوفتهها رو توی سس بذارید و ۲۵ دقیقه با حرارت ملایم بپزید. هر ۵ دقیقه سس رو روی کوفتهها بریزید.
- سرو (۵ دقیقه): با نان تازه، سبزی خوردن یا سس ماست سرو کنید.
کوفته ریزه انقدر ساده و خوشمزه بود که همهچیز تموم شد!
زهرا، مشهد
بیشتر بخوانید …
طرز تهیه دلمه برگ مو با مرغ | به سبک آشپزشو
۱۱. طرز تهیه کوفته لپه

طرز تهیه کوفته لپه یه غذای مقوی و سنتیه که با طعم غنی لپه و سبزیهای معطر، یه گزینه عالی برای وعدههای خانوادگیه.
مواد اولیه (برای ۴ نفر، ۸ کوفته):
مواد اولیه | مقدار |
---|---|
گوشت چرخکرده (۶۰٪ گوسفندی، ۴۰٪ گوساله) | ۴۰۰ گرم |
لپه | ۲۰۰ گرم (نیمپز و چرخشده) |
پیاز متوسط | ۱ عدد (۱۰۰ گرم، رندهشده) |
تخممرغ | ۱ عدد |
سبزی (جعفری، مرزه) | ۱۰۰ گرم (ریز خردشده) |
آرد نخودچی | ۲ قاشق غذاخوری (۲۰ گرم) |
نمک | ۱ قاشق چایخوری |
فلفل سیاه | ۱/۴ قاشق چایخوری |
زردچوبه | ۱ قاشق چایخوری |
طرز تهیه کوفته لپه:
- آمادهسازی لپه (۲۰ دقیقه): لپه رو از شب قبل خیس کنید (۶-۸ ساعت). با ۲ لیوان آب روی حرارت متوسط ۱۵ دقیقه نیمپز کنید تا نرم بشه. آبکش کنید، خنک کنید و با غذاساز یا چرخ گوشت پوره کنید.
- ترفند: لپه رو زیاد نپزید تا حالت خمیری نشه.
- تهیه مایه کوفته (۱۲ دقیقه): گوشت، پیاز (آب گرفته)، تخممرغ، لپه پورهشده، سبزی (جعفری و مرزه)، آرد نخودچی، نمک، فلفل و زردچوبه رو توی کاسه بریزید. ۱۰ دقیقه ورز بدید تا چسبناک بشه.
- ترفند: مرزه عطر خاصی میده، اما اگه زیاد باشه تلخ میکنه، پس کم استفاده کنید.
- استراحت مایه (۲۰ دقیقه): مایه رو توی یخچال بذارید.
- شکلدهی کوفتهها (۱۲ دقیقه): مایه رو به ۸ قسمت (هر کدوم ۸۰ گرم) تقسیم کنید و گرد کنید (بدون مواد میانی).
- ترفند: کوفتهها رو محکم فشار بدید تا موقع پخت باز نشن.
- تهیه سس (۸ دقیقه): پیاز رو با ۲ قاشق روغن ۴ دقیقه تفت بدید. ۱ قاشق رب گوجه رو ۲ دقیقه تفت بدید. زردچوبه، نمک، فلفل و ۲ لیوان آب اضافه کنید و ۵ دقیقه بجوشونید.
- پخت کوفتهها (۴۵ دقیقه): کوفتهها رو توی سس بذارید و ۴۵ دقیقه با حرارت ملایم بپزید. هر ۸ دقیقه سس رو روی کوفتهها بریزید.
- سرو (۵ دقیقه): با پیاز داغ، سبزی تازه و نان سنگک سرو کنید.
کوفته لپه انقدر مقوی و خوشمزه بود که همه تعریف کردن!
علی، تهران
۱۲. طرز تهیه کوفته انار و گردو

طرز تهیه کوفته انار و گردو با طعم ترش و شیرین، یک انتخاب خاص برای مهمانیهاست.
مواد اولیه (برای ۴ نفر، ۸ کوفته):
مواد اولیه | مقدار |
---|---|
گوشت چرخکرده (۶۰٪ گوسفندی، ۴۰٪ گوساله) | ۴۰۰ گرم |
برنج نیمدانه | ۷۵ گرم (نیمپز) |
پیاز متوسط | ۱ عدد (۱۰۰ گرم، رندهشده) |
تخممرغ | ۱ عدد |
سبزی (جعفری، گشنیز) | ۱۰۰ گرم (ریز خردشده) |
رب انار | ۲ قاشق غذاخوری (۳۰ گرم) |
گردو خردشده | ۴ قاشق غذاخوری (۴۰ گرم) |
نمک | ۱ قاشق چایخوری |
فلفل سیاه | ۱/۴ قاشق چایخوری |
زردچوبه | ۱ قاشق چایخوری |
طرز تهیه کوفته انار و گردو:
- آمادهسازی برنج (۱۲ دقیقه): برنج را ۸ دقیقه نیمپز کنید و آبکش کنید.
- تهیه مایه کوفته (۱۰ دقیقه): گوشت، پیاز (آب گرفته)، تخممرغ، سبزی، برنج، رب انار، گردو، نمک، فلفل و زردچوبه را ۸ دقیقه ورز دهید.
- استراحت مایه (۲۰ دقیقه): مایه را در یخچال بگذارید.
- شکلدهی کوفتهها (۱۰ دقیقه): مایه را به ۸ قسمت تقسیم کنید و گرد کنید (بدون مواد میانی).
- تهیه سس (۱۰ دقیقه): پیاز را تفت دهید، ۲ قاشق رب انار، ۱ قاشق شکر، نمک، فلفل و ۲ لیوان آب اضافه کنید. ۸ دقیقه بجوشانید.
- پخت کوفتهها (۴۵ دقیقه): کوفتهها را ۴۵ دقیقه در سس بپزید. هر ۸ دقیقه سس روی آنها بریزید.
- سرو (۵ دقیقه): با پودر انار و سبزی تازه سرو کنید.
کوفته انار و گردو طعمش انقدر خاص بود که همه عاشقش شدن!
محسن، رشت
انواع سسهای کوفته

سسها طعم نهایی کوفته را در طرز تهیه کوفته تکمیل میکنند. سه سس رایج در ادامه توضیح داده شدهاند:
- سس رب و پیاز:
- مواد (برای ۴ نفر): پیاز متوسط (۱ عدد، ۱۰۰ گرم)، رب گوجهفرنگی (۳ قاشق غذاخوری، ۴۵ گرم)، زردچوبه (۱ قاشق چایخوری، ۲ گرم)، نمک (۱ قاشق چایخوری)، فلفل سیاه (۱/۴ قاشق چایخوری)، روغن مایع (۳ قاشق غذاخوری، ۴۵ میلیلیتر)، آب (۳ لیوان، ۷۵۰ میلیلیتر).
طرز تهیه: - پیاز را نگینی ریز خرد کنید و در تابه با روغن روی حرارت متوسط ۵ دقیقه تفت دهید تا طلایی شود.
- رب گوجه را اضافه کنید و ۲ دقیقه تفت دهید تا بوی خامیاش برود.
- زردچوبه، نمک و فلفل را بیفزایید، سپس آب را اضافه کنید و بگذارید ۵ دقیقه بجوشد تا سس غلیظ شود.
- این سس برای کوفته تبریزی بزرگ، برنجی، لپه و انار و گردو عالی است.
- طعم: گرم، تند و با رنگ قرمز دلپذیر.
- مواد (برای ۴ نفر): پیاز متوسط (۱ عدد، ۱۰۰ گرم)، رب گوجهفرنگی (۳ قاشق غذاخوری، ۴۵ گرم)، زردچوبه (۱ قاشق چایخوری، ۲ گرم)، نمک (۱ قاشق چایخوری)، فلفل سیاه (۱/۴ قاشق چایخوری)، روغن مایع (۳ قاشق غذاخوری، ۴۵ میلیلیتر)، آب (۳ لیوان، ۷۵۰ میلیلیتر).
- سس ماست:
- مواد (برای ۶ نفر): ماست پرچرب (۲۵۰ گرم)، سیر (۱ حبه، لهشده)، نعناع خشک (۱ قاشق غذاخوری، ۵ گرم)، زعفران دمکرده (۱ قاشق غذاخوری، ۱۵ میلیلیتر)، نمک (۱/۲ قاشق چایخوری).
- طرز تهیه:
- ماست را در کاسهای بریزید و با چنگال هم بزنید تا یکدست شود.
- سیر لهشده، نعناع خشک، زعفران و نمک را اضافه کنید و ۵ دقیقه استراحت دهید تا عطرها ترکیب شوند.
- سرد سرو کنید، کنار کوفته ساده، قلقلی یا هویج.
- طعم: خنک، خامهای با عطر نعناع و زعفران.
- سس انار:
- مواد (برای ۴ نفر): پیاز (۱ عدد، ۱۰۰ گرم)، رب انار (۲ قاشق غذاخوری، ۳۰ گرم)، شکر (۱ قاشق غذاخوری، ۱۲ گرم)، نمک (۱/۲ قاشق چایخوری)، فلفل سیاه (۱/۴ قاشق چایخوری)، آب (۲ لیوان، ۵۰۰ میلیلیتر)، روغن (۲ قاشق غذاخوری، ۳۰ میلیلیتر).
- طرز تهیه:
- پیاز را نگینی خرد کرده و ۴ دقیقه تفت دهید تا نرم شود.
- رب انار، شکر، نمک و فلفل را اضافه کنید و ۱ دقیقه هم بزنید.
- آب را بریزید و ۱۰ دقیقه روی حرارت ملایم بجوشانید تا سس غلیظ شود.
- برای کوفته انار و گردو و سبزی شیرازی بینظیر است.
- طعم: ترش و شیرین، خاص و اشتهاآور.
سس انار با کوفته انار و گردو یه ترکیب جادویی بود!
محسن، رشت
پیشنهاد ویژه …
اگر میخواهید غذاهای بینالمللی را از صفر تا صد در آموزشگاه معتبر فنی حرفهای آموزش ببینید، پیشنهاد ما دوره سرآشپز بین المللی است.
مواد میانی کوفتهها

مواد میانی در طرز تهیه کوفته طعم و جذابیت را چند برابر میکنند. مواد رایج عبارتاند از:
- تخممرغ آبپز: برای کوفته تبریزی بزرگ و تبریزی با مرغ (۱ عدد در هر کوفته بزرگ).
- آلو بخارا: در کوفته تبریزی، برنجی، تبریزی با مرغ (۱-۲ عدد در هر کوفته).
- گردو خردشده: در کوفته تبریزی، نخود و گردو، انار و گردو (۱ قاشق چایخوری در هر کوفته).
- زرشک: در کوفته تبریزی، برنجی، تبریزی با مرغ (۱ قاشق چایخوری در هر کوفته).
- پیاز داغ: در کوفته سبزی شیرازی و انار و گردو (اختیاری، ۱ قاشق چایخوری).
نکته:
- آلو را ۱ ساعت در آب ولرم خیس کنید تا نرم شود.
- مواد میانی را کم استفاده کنید (حداکثر ۱ قاشق غذاخوری در هر کوفته) تا کوفته ترک نخورد.
- گردو را خیلی ریز خرد نکنید تا بافتش حس شود.
کالری و ارزش غذایی انواع کوفته

کالری و ارزش غذایی هر نوع کوفته به مواد اولیه و روش پخت بستگی دارد. جدول زیر اطلاعات دقیق را برای ۴ نفر (۸-۱۰ کوفته متوسط، هر کوفته ۱۰۰-۱۲۰ گرم) و هر نفر (۲-۳ کوفته) نشان میدهد.
نوع کوفته | کالری کل (۴ نفر، kcal) | کالری هر نفر (۲-۳ کوfte، kcal) | پروتئین (g، هر نفر) | چربی (g، هر نفر) | کربوهیدرات (g، هر نفر) | فیبر (g، هر نفر) | قند (g، هر نفر) | سدیم (mg، هر نفر) | کلسیم (mg، هر نفر) | آهن (mg، هر نفر) |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
تبریزی بزرگ | 1800 | 450 | 18 | 36 | 44 | 2.5 | 1.3 | 300 | 25 | 2 |
برنجی | 1400 | 350 | 16 | 28 | 40 | 2 | 3 | 275 | 20 | 1.8 |
ساده | 1000 | 250 | 14 | 24 | 10 | 1.5 | 1.5 | 250 | 15 | 1.5 |
قلقلی | 900 | 225 | 11 | 20 | 7.5 | 1.3 | 1 | 225 | 12.5 | 1.3 |
نخود و گردو | 1600 | 400 | 16 | 35 | 25 | 5 | 2 | 500 | 37.5 | 2.3 |
تبریزی با مرغ | 1500 | 375 | 20 | 25 | 35 | 2 | 2 | 325 | 30 | 1.8 |
کلهگنجشکی | 800 | 200 | 11 | 18 | 7 | 1 | 1 | 200 | 12.5 | 1.3 |
سبزی شیرازی | 1300 | 325 | 15 | 25 | 30 | 3 | 1.5 | 300 | 25 | 1.8 |
هویج | 1100 | 275 | 13 | 20 | 25 | 2.5 | 3 | 250 | 20 | 1.5 |
ریزه | 850 | 213 | 11 | 18 | 8 | 1.3 | 1 | 200 | 12.5 | 1.3 |
لپه | 1350 | 338 | 15 | 25 | 35 | 3.5 | 1.5 | 325 | 25 | 2 |
انار و گردو | 1400 | 350 | 16 | 30 | 30 | 3 | 4 | 375 | 30 | 2 |
توضیح:
- کوفته تبریزی بزرگ و نخود و گردو به دلیل مواد میانی و لپه/نخود کالری و فیبر بالاتری دارند.
- کوفته ساده، قلقلی و ریزه کمکالریتر و برای رژیمهای سبک مناسباند.
- برای کاهش چربی، گوشت بدون چربی (۹۰٪ لخم) و روغن کمتر استفاده کنید.
- نخود و گردو فیبر بالایی دارد و برای گوارش مفید است.
- انار و گردو به دلیل رب انار قند بیشتری دارد.
کالری کوفته ساده برای رژیمم عالی بود، راحت درست شد!
نرگس، شیراز
مقایسه طعم کوفتهها: کدام خوشمزهتر است؟

هر نوع کوفته در طرز تهیه کوفته طعم و ویژگی منحصربهفردی دارد. انتخاب بهترین نوع به سلیقه و موقعیت بستگی دارد:
- کوفته تبریزی بزرگ: غنی، مجلسی، با طعم پیچیده به دلیل تخممرغ آبپز، آلو، گردو و زرشک. برای مهمانیها بیرقیب است.
- کوفته برنجی: نرم و ملایم، با طعم شیرین آلو و زرشک. برای وعدههای خانوادگی دلپذیر.
- کوفته ساده: سبک، سریع و کلاسیک با عطر جعفری و نعناع. برای روزمره عالی.
- کوفته قلقلی: ترد و ادویهای با طعم کاری. بچهها عاشقش میشوند.
- کوفته نخود و گردو: گرم و خاص با طعم دارچین و گردو. برای ذائقههای ماجراجو.
- کوفته تبریزی با مرغ: سبک و کمچرب با عطر زعفران. برای رژیم سلامت.
- کوفته کلهگنجشکی: کوچک و سبک با سس غلیظ. بهعنوان پیشغذا یا غذای اصلی.
- کوفته سبزی شیرازی: عطرآگین با سبزیهای متنوع. برای عاشقان سبزیجات.
- کوفته هویج: شیرین و ملایم با طعم هویج. برای تنوع در منو.
- کوفته ریزه: ساده و همهپسند با سس رب. برای وعدههای سریع.
- کوفته لپه: مقوی با طعم غنی لپه و مرزه. برای غذاهای سنتی.
- کوفته انار و گردو: ترش و شیرین با رب انار. برای مهمانیهای خاص.
برنده طعم: کوفته تبریزی بزرگ به دلیل تنوع مواد میانی و طعم چندلایهاش در صدر است، اما کوفته انار و گردو برای طعم ترش و شیرین و کوفته برنجی برای بافت نرمش رقیبهای جدیاند.
کوفته انار و گردو درست کردم، طعم ترش و شیرینش همه رو شگفتزده کرد!
رضا، تهران
ترفندهای پخت کوفته

برای طرز تهیه کوفته بینقص، این ۲۰ ترفند حرفهای را امتحان کنید:
- گوشت ترکیبی: ۶۰٪ گوسفندی و ۴۰٪ گوساله برای چسبندگی و طعم بهتر.
- ورز طولانی: مایه را ۸-۱۲ دقیقه ورز دهید تا منسجم شود.
- استراحت مایه: ۲۰-۳۰ دقیقه در یخچال از ترکخوردن جلوگیری میکند.
- پیاز بدون آب: آب پیاز را کامل بگیرید تا کوفته وا نرود.
- آرد نخودچی: ۱-۲ قاشق غذاخوری آرد نخودچی برای چسبندگی اضافه کنید.
- سس غلیظ: سس را قبل از افزودن کوفتهها ۵ دقیقه بجوشانید.
- حرارت ملایم: کوفتهها را با حرارت کم بپزید تا ترک نخورند.
- سبزی تازه: سبزیها را با دست خرد کنید تا عطرشان حفظ شود.
- مواد میانی کم: حداکثر ۱ قاشق غذاخوری مواد میانی در هر کوفته.
- زعفران دمکرده: برای سس و مایه از زعفران با یخ دمشده استفاده کنید.
- خیس کردن لپه/نخود: ۶-۸ ساعت خیس کنید تا نفخ ندهد.
- چک کردن درزها: درزهای کوفته را محکم ببندید تا باز نشوند.
- سس روی کوفته: هر ۸-۱۰ دقیقه با ملاقه سس روی کوفتهها بریزید.
- برنج نیمدانه: برای کوفتههای برنجی از برنج نیمدانه ایرانی استفاده کنید.
- سرخ کردن اختیاری: برای کوفته قلقلی، سرخ کنید تا ترد شود.
- کنترل نمک: سس را کمنمک درست کنید، چون مایه کوفته نمک دارد.
- آلو نرم: آلو بخارا را خیس کنید تا طعم بهتری بدهد.
- قابلمه مناسب: از قابلمه با کف ضخیم استفاده کنید تا حرارت یکنواخت باشد.
- تزیین حرفهای: با پیاز داغ، زرشک و سبزی کوفته را تزیین کنید.
- تست ترک: قبل از پخت، یک کوفته کوچک را در سس تست کنید.
ترفند سس روی کوفته و استراحت مایه معجزه کرد!
حسین، قم
بیشتر بخوانید …
طرز تهیه باقالی پلو ساده | خوشمزه و مجلسی به سبک آشپزشو
سخن پایانی
طرز تهیه کوفته یک سفر هیجانانگیز به قلب آشپزی ایرانی است که با طعمهای متنوع و ظاهر زیبایش، هر سفرهای را رنگین میکند. از کوفته تبریزی بزرگ با مواد میانی غنی تا کوفته انار و گردو با طعم ترش و شیرین، هر نوع کوفته داستانی از عشق و هنر آشپزی دارد. با این دستورات مرحلهبهمرحله، جداول دقیق و ۲۰ ترفند حرفهای، حالا آمادهاید که بهترین کوفته عمرتان را با سبک آشپزشو درست کنید. گوشت را چرخ کنید، سبزیها را خرد کنید و یک کوفته اصیل ایرانی بپزید که همه را شگفتزده کند! تجربهتون رو با ما به اشتراک بذارید.
این کوفتهها انقدر خوشمزه بودن که همه تو مهمونی تعریف کردن!
نازنین، تبریز
سوالات متداول شما درباره طرز تهیه کوفته

من تولیدکننده محتوایی هستم که طعم کلمات را همانقدر خوب میشناسم که طعم ادویههای اصیل را در یک غذای خوشعطر. از کودکی عاشق آشپزی بودم؛ دنیایی که در آن، خلاقیت، نظم و سلیقه دست به دست هم میدهند تا چیزی خلق شود که هم چشمنواز است و هم ماندگار. این عشق قدیمی، حالا در کنار تخصصم در تولید محتوا و سئو، شکل تازهای به خود گرفته است. بیش از سه سال است که در مسیر حرفهای خود، با ترکیب تحصیلات دانشگاهی، محتواهایی طراحی میکنم که نهتنها خوشساخت و کاربرپسندند، بلکه در نتایج جستوجو نیز درخشان ظاهر میشوند. باور دارم همانطور که یک غذای خوب نیاز به تعادل طعمها دارد، یک محتوای خوب هم نیازمند ترکیبی سنجیده از ساختار، داستان و بهینهسازی است. حالا، مأموریتم فقط نوشتن نیست؛ بلکه خلق دستورالعملهاییست که برندها را در دنیای دیجیتال مزهدارتر، ماندگارتر و قابل انتخاب میکند. من عاطفه مرادی روایتگر برندهایی هستم که میخواهند با طعمی متفاوت، در ذهن مخاطب بمانند.