طرز تهیه کوفته تبریزی اصیل تبریز با دستورپخت اصیل

طرز تهیه کوفته تبریزی

تصور کنید در یک عصر خنک تبریزی، دور سفره‌ای پر از عطر و رنگ نشسته‌اید. بوی کوفته تبریزی و صدای خنده‌های خانواده، فضا را گرم‌تر می‌کند. کوفته تبریزی، معروف‌ترین غذای تبریز، یک بخشی از هویت فرهنگی این شهر است. اگر به تبریز سفر کنید، اولین چیزی که به شما پیشنهاد می‌شود، یک بشقاب کوفته تبریزی اصل است؛ کوفته تبریزی تاریخچه‌ای دارد که به دوره صفویه و حتی پیش‌تر بازمی‌گردد، زمانی که آشپزهای ماهر تبریزی، گوشت تازه، سبزی‌های معطر، و مغزهای گران‌قیمت را با صبر و هنر ترکیب می‌کردند تا این غذای مجلسی را برای میهمانی‌های اعیانی آماده کنند. نام «کوفته» از «کوبیدن» می‌آید، چون موادش را خوب می‌کوبیدند تا یکدست شود. حالا بیایید با طرز تهیه کوفته تبریزی اصیل تبریز، این جواهر آشپزی را خودمان خلق کنیم. آشپزشو، کامل‌ترین راهنمای کوفته تبریزی اصل در تبریز است، که شما را به آشپزخانه می‌کشاند.

*«این کوفته انگار از یه قصه قدیمی تبریزی اومده بود!»

  • نگار، تهران*

تاریخچه کوفته تبریزی

کوفته تبریزی تبریز داستانی به قدمت تاریخ دارد. در اسناد صفویه، از غذاهایی شبیه کوفته یاد شده که در دربار با گوشت گوسفندی، سبزی‌های تازه، و ادویه‌های خاص پخته می‌شدند. کوفته تبریزی تاریخچه‌اش به آشپزخانه‌های قدیمی تبریز برمی‌گردد، جایی که زنان با مهارت، مواد را برای میهمانی‌های بزرگ آماده می‌کردند. این غذا ابتدا غذای اعیان بود، با موادی مثل گردو، زرشک، و زعفران، اما کم‌کم به سفره‌های مردم عادی هم راه یافت. امروز، کوفته تبریزی مجلسی در هر خانه تبریزی و حتی سراسر ایران، نماد مهمان‌نوازی است. کوفته تبریزی از کجا بخرم؟ از هیچ‌جا عزیزم! بیا با این آموزش کوفته تبریزی اصیل، خودمون یه کوفته بپزیم که از هر رستورانی بهتر باشه!

*«این تاریخچه منو برد به بازارای قدیمی تبریز!»

  • آرش، تبریز*

پیشنهاد ویژه …
اگر عاشق پختن غذاهای ایرانی هستید و میخواهید به صورت حرفه‌ای آموزش ببینید، بهترین آموزشگاه آشپزی تهران، دوره آشپزی ایرانی را برای شما فراهم نموده‌است.


مواد اولیه کوفته تبریزی اصیل تبریزی

برای پختن یک کوفته تبریزی اصل بزرگ، باید بهترین مواد رو جمع کنیم. جدول زیر مواد لازم برای طرز تهیه کوفته تبریزی برای ۴ نفر (۴ کوفته بزرگ) و ۱۰ نفر (۱۰ کوفته بزرگ) رو با مقادیر دقیق نشون می‌ده.

مواد اولیهبرای ۴ نفر (لیوان/قاشق)برای ۴ نفر (گرم/میلی‌لیتر)برای ۱۰ نفر (لیوان/قاشق)برای ۱۰ نفر (گرم/میلی‌لیتر)
گوشت چرخ‌کرده (گوسفندی یا مخلوط)۱.۲ لیوان۳۵۰ گرم۳ لیوان۹۰۰ گرم
لپه۱/۳ لیوان۸۰ گرم۱ لیوان۲۵۰ گرم
برنج نیم‌دانه۱/۴ لیوان۶۰ گرم۱ لیوان۲۰۰ گرم
تخم‌مرغ۲ عدد۱۰۰ گرم۵ عدد۲۵۰ گرم
پیاز متوسط۱ عدد۱۲۰ گرم۳ عدد۳۵۰ گرم
سبزی کوفته تبریزی (تره، جعفری، مرزه، ترخون)۱/۲ لیوان (خردشده)۱۲۰ گرم۱.۵ لیوان (خردشده)۳۰۰ گرم
زرشک۳ قاشق غذاخوری۳۰ گرم۸ قاشق غذاخوری۸۰ گرم
گردو خردشده۳ قاشق غذاخوری۳۰ گرم۸ قاشق غذاخوری۸۰ گرم
آلو خشک (یا آلبالو)۴ عدد۲۰ گرم۱۲ عدد۶۰ گرم
نمک۱ قاشق چای‌خوری۶ گرم۳ قاشق چای‌خوری۱۸ گرم
فلفل سیاه۱/۲ قاشق چای‌خوری۲ گرم۱.۵ قاشق چای‌خوری۶ گرم
زردچوبه۱ قاشق چای‌خوری۵ گرم۳ قاشق چای‌خوری۱۵ گرم
رب گوجه‌فرنگی۳ قاشق غذاخوری۶۰ گرم۸ قاشق غذاخوری۱۶۰ گرم
روغن مایع۱/۴ لیوان۸۰ میلی‌لیتر۱ لیوان۲۵۰ میلی‌لیتر
آب جوش۴ لیوان۱۰۰۰ میلی‌لیتر۱۰ لیوان۲۵۰۰ میلی‌لیتر
زعفران دم‌کرده (اختیاری)۱ قاشق غذاخوری۲۰ میلی‌لیتر۴ قاشق غذاخوری۶۰ میلی‌لیتر
آرد نخودچی (اختیاری)۲ قاشق غذاخوری۲۰ گرم۵ قاشق غذاخوری۵۰ گرم

نکات:

  • گوشت باید تازه و دو بار چرخ‌شده باشه.
  • لپه رو از شب قبل خیس کنید تا نرم بشه.
  • برنج نیم‌دانه ایرانی (مثل گرده) بهترینه.
  • برای کوفته تبریزی بدون تخم‌مرغ، ۲ قاشق آرد نخودچی اضافه کنید.
  • برای کوفته تبریزی با نخود، ۵۰ گرم نخود پخته پودر کنید.

*«این جدول انگار نقشه گنج بود، همه‌چیز دقیق!»

  • سمیه، تبریز*

سبزی کوفته تبریزی

سبزی کوفته تبریزی روح این غذاست. جدول زیر ترکیب دقیق سبزی‌ها رو نشون می‌ده.

سبزیدرصد ترکیبمقدار برای ۴ نفر (گرم)مقدار برای ۱۰ نفر (گرم)
تره۴۰٪۴۸ گرم۱۲۰ گرم
جعفری۳۰٪۳۶ گرم۹۰ گرم
مرزه۲۰٪۲۴ گرم۶۰ گرم
ترخون۱۰٪۱۲ گرم۳۰ گرم

نکات:

  • سبزی‌ها رو تازه و خیلی ریز خرد کنید.
  • مرزه و ترخون عطر خاص کوفته تبریزی اصل رو می‌سازن.
  • سبزی خشک اگه مجبورید، ولی تازه یه چیز دیگه‌ست.

*«این سبزی‌ها عطر کوفته‌مو برد به یه باغ تبریزی!»

  • زهرا، تهران*

بیشتر بخوانید …
طرز تهیه ۱۲ کوفته ایرانی خوشمزه و اصیل


مراحل پخت کوفته تبریزی اصیل

آموزش کوفته تبریزی مثل یه رقص سنتیه؛ هر قدم باید با دقت برداشته بشه. بیایید پخت کوفته تبریزی رو شماره‌به‌شماره اجرا کنیم.

  1. آماده‌سازی لپه: لپه رو از شب قبل خیس کنید. صبح با ۲ لیوان آب بپزید تا نرم بشه، بعد آبکش کنید و بکوبید تا پوره بشه.
  2. پخت برنج: برنج نیم‌دانه رو با ۱ لیوان آب بپزید تا نرم و کمی آب‌دار بشه. کنار بذارید تا خنک بشه.
  3. رنده کردن پیاز: پیاز رو رنده کنید و آبش رو کامل بگیرید تا مایه شل نشه.
  4. مخلوط کردن مایه: تو یه کاسه بزرگ، گوشت چرخ‌کرده، لپه پوره‌شده، برنج، تخم‌مرغ (یا آرد نخودچی برای کوفته تبریزی بدون تخم‌مرغ)، پیاز، سبزی کوفته تبریزی، نمک، فلفل، و زردچوبه رو ۱۲ دقیقه ورز بدید تا چسبناک بشه. برای کوفته تبریزی با نخود، ۵۰ گرم نخود پخته پودرشده اضافه کنید.
  5. استراحت مایه: مایه رو ۴۵ دقیقه تو یخچال بذارید تا خودشو بگیره.
  6. تهیه سس: تو قابلمه بزرگ، ۴ قاشق روغن بریزید، ۱ پیاز نگینی رو تفت بدید تا طلایی بشه. رب گوجه (۳ قاشق برای ۴ نفر، ۸ قاشق برای ۱۰ نفر) رو ۴ دقیقه تفت بدید. ۴ لیوان آب جوش (برای ۴ نفر) یا ۱۰ لیوان (برای ۱۰ نفر) و زعفران بریزید و بذارید بجوشه.
  7. پر کردن کوفته: مایه رو به ۴ یا ۱۰ قسمت تقسیم کنید. هر قسمت رو کف دست پهن کنید، وسطش ۱ قاشق زرشک، چند تکه گردو، و ۱ آلو (یا تخم‌مرغ آب‌پز برای کوفته تبریزی با تخم‌مرغ) بذارید و به شکل توپ محکم ببندید.
  8. پخت کوفته: کوفته‌ها رو آروم تو سس جوشان بذارید. حرارت رو ملایم کنید، درب رو نیمه‌باز بذارید و ۷۰ دقیقه بپزید تا کوفته‌ها سفت بشن و سس غلیظ بشه.
  9. چک نهایی: اگه سس خیلی رقیق بود، ۱ قاشق رب گوجه اضافه کنید و ۱۰ دقیقه دیگه بجوشونید.
  10. سرو: کوفته تبریزی رو تو بشقاب بکشید و سس رو روش بریزید.

برای کوفته تبریزی با مرغ، از ۳۵۰ گرم سینه مرغ چرخ‌شده استفاده کنید و زمان پخت رو به ۵۰ دقیقه کم کنید.

*«این مراحل انقدر دقیق بود که کوفته‌م مثل حرفه‌ای‌ها شد!»

  • شیما، مشهد*

بیشتر بخوانید …
طرز تهیه خورشت سبزی تبریزی


فرق کوفته تبریزی اصیل با بقیه کوفته‌ها

کوفته تبریزی اصل در تبریز یه سر و گردن از بقیه کوفته‌ها بالاتره. اما فرقش چیه؟

  • اندازه بزرگ: کوفته تبریزی بزرگ معمولاً به اندازه یه پرتقال بزرگه، برخلاف کوفته‌های کوچیک مثل کوفته قلقلی.
  • شکم‌پر بودن: کوفته تبریزی شکم‌پر با موادی مثل زرشک، گردو، آلو، و گاهی تخم‌مرغ آب‌پز پر می‌شه، که تو کوفته‌های دیگه کمتر دیده می‌شه.
  • سبزی خاص: سبزی کوفته تبریزی با مرزه و ترخون، طعمی متفاوته نسبت به کوفته‌های ساده‌تر که فقط جعفری دارن.
  • لعاب غلیظ: سس کوفته تبریزی با رب گوجه و زعفران، غلیظ و خوش‌رنگه، برخلاف سس‌های آبکی بعضی کوفته‌ها.
  • مواد غنی: استفاده از لپه، برنج، و مغزها، کوفته تبریزی مجلسی رو از کوفته‌های ساده جدا می‌کنه.

انواع کوفته تبریزی:

  • کوفته تبریزی با نخود: به جای لپ تا ۵۰ گرم نخود پخته اضافه می‌شه، که طعم خاکی‌تری داره.
  • کوفته تبریزی بدون تخم‌مرغ: با آرد نخودچی برای کسایی که تخم‌مرن یا گیاهخوارن.
  • کوفته تبریزی با تخم‌مرغ: یه تخم‌مرغ آب‌پز وسط هر کوفته، که برشش قشنگه.
  • کوفته تبریزی با مرغ: با سینه مرغ چرخ‌شده، سبک‌تر و سریع‌تر.
  • کوفته بدون گوشت: با سویا یا عدس برای گیاهخوارها، هنوز خوشمزه.

*«حالا فهمیدم چرا کوفته تبریزی این‌قدر خاصه!»

  • پیمان، تبریز*

داخل کوفته تبریزی با چی پر کنیم؟

کوفته تبریزی شکم‌پر مثل یه جعبه جواهره که می‌تونید با مواد مختلف پرش کنید:

  • زرشک و گردو: ترکیب کلاسیک تبریزی، با طعم ترش و شیرین.
  • آلو یا آلبالو خشک: ۱ آلو یا ۳ آلبالو در هر کوفته برای ترشی ملایم.
  • تخم‌مرغ آب‌پز: برای کوفته تبریزی با تخم‌مرغ، یه تخم‌مرغ کامل وسط کوفته بذارید.
  • پیاز داغ و کشمش: یه طعم شیرین و کاراملی که تو تبریز گاهی استفاده می‌شه.
  • مغزها: بادام یا پسته خردشده برای میهمانی‌های اعیانی.
  • مخلوط میوه خشک: زردآلو خشک یا انجیر برای تنوع.
    نکته: مواد پرکننده رو کم بذارید (۱ قاشق غذاخوری برای هر کوفته) تا کوفته وا نره.

*«با زرشک و گردو انگار یه گنج تو کوفته‌م بود!»

  • فاطمه، تهران*

تزیین کوفته تبریزی

کوفته تبریزی تزیین انگار نقاشی روی بومه. چند ایده:

  • با زرشک تفت‌داده و خلال پسته روی کوفته‌ها رو تزئین کنید.
  • سس غلیظ رو با زعفران طرح بدید و دور کوفته‌ها بریزید.
  • چند برگ مرزه یا ترخون تازه کنار بشقاب بذارید.
  • برای کوفته تبریزی مجلسی، از قالب‌های سس و سبزی استفاده کنید.

*«تزیینش انقدر قشنگ بود که همه اول عکس گرفتن!»

  • سارا، تبریز*

ترفندهای پخت

برای تهیه کوفته تبریزی بی‌نقص، این ۲۵ ترفند رو یاد بگیرید:

  1. گوشت رو دو بار چرخ کنید تا لطیف بشه.
  2. لپه رو خوب پوره کنید تا چسبندگی بده.
  3. برنج رو نیم‌پز کنید تا مایه وا نره.
  4. آب پیاز رو کامل بگیرید.
  5. مایه رو ۱۲ دقیقه ورز بدید.
  6. برای طرز تهیه کوفته تبریزی بدون تخم‌مرغ، ۲ قاشق آرد نخودچی کافیه.
  7. مایه رو ۴۵ دقیقه تو یخچال استراحت بدید.
  8. کوفته‌ها رو محکم ببندید تا باز نشن.
  9. سس باید جوشان باشه موقع افزودن کوفته.
  10. حرارت ملایم برای پخت یکنواخت.
  11. درب قابلمه رو نیمه‌باز بذارید.
  12. برای کوفته تبریزی با نخود، نخود رو خوب پودر کنید.
  13. زرشک رو با کره تفت بدید.
  14. آلو رو ۱ ساعت خیس کنید.
  15. زعفران رو تو سس بریزید برای عطر.
  16. برای طرز تهیه کوفته تبریزی بزرگ، هر کوفته ۱۵۰-۲۰۰ گرم مایه بخواد.
  17. اگه کوفته وا رفت، ۱ قاشق آرد به سس اضافه کنید.
  18. برای کوفته تبریزی با مرغ، مرغ رو با کمی چربی چرخ کنید.
  19. قابلمه بزرگ بگیرید تا کوفته‌ها راحت جا بشن.
  20. سس رو غلیظ نگه دارید.
  21. گوشت تازه از قصابی بگیرید.
  22. لپه رو با آب سرد خیس کنید.
  23. برای طعم عمیق‌تر، ۱ قاشق روغن حیوانی به سس اضافه کنید.
  24. کوفته‌ها رو با دست خیس فرم بدید.
  25. اگه سس کم شد، آب جوش اضافه کنید.

*«این ترفندها انگار یه آشپز تبریزی کنارم بود!»

  • رضا، تهران*

بیشتر بخوانید ….
طرز تهیه دلمه کلم برگ تبریزی، ساده و خوشمزه


ارزش غذایی

جدول زیر ارزش غذایی کوفته تبریزی و برنج برای ۴ نفر و هر نفر رو نشون می‌ده.

ماده مغذیمقدار کل (۴ نفر)مقدار هر نفر
کوفته تبریزی
کالری (kcal)۲۵۰۰۶۲۵
پروتئین (گرم)۱۳۰۳۲.۵
چربی (گرم)۱۵۰۳۷.۵
کربوهیدرات (گرم)۱۰۰۲۵
فیبر (گرم)۲۵۶.۲۵
قند (گرم)۲۰۵
سدیم (میلی‌گرم)۳۵۰۰۸۷۵
برنج
کالری (kcal)۱۴۰۰۳۵۰
پروتئین (گرم)۲۵۶.۲۵
چربی (گرم)۳۰۷.۵
کربوهیدرات (گرم)۲۶۰۶۵
فیبر (گرم)۶۱.۵
قند (گرم)۰۰
سدیم (میلی‌گرم)۱۰۰۰۲۵۰

*«این جدول بهم کمک کرد هم کوفته بخورم هم رژیممو نگه دارم!»

  • ندا، تبریز*

سرو کوفته تبریزی

کوفته تبریزی با چی سرو میشه؟

  • نان سنگک یا تافتون تازه.
  • ماست و خیار با نعناع و گردو.
  • ترشی زیتون پرورده یا بادمجان.
  • سبزی خوردن با ریحان، تربچه، و پیازچه.

پایان قصه

طرز تهیه کوفته تبریزی اصیل تبریز مثل یه آهنگ آذری پر از احساسه. این کوفته تبریزی اصل، با سبزی‌های معطر، گوشت لطیف، و شکم‌پری از زرشک و گردو، نه‌فقط یه غذاست، بلکه یه خاطره‌ست که توی آشپزشو میسازیمش. امیدوارم این دستور، کوفته تبریزی مجلسی رو به سفره‌تون بیاره و لحظه‌های گرمی براتون بسازه. حالا برو و این غذایی که همراه با اصالت تبریزی هست رو بپز!

*«بهترین کوفته عمرم بود، مرسی از این دستور خفن!»

  • مهتاب، تهران*

سوالات متداول


5/5 (1 دیدگاه)