
تیرامیسو چیست؟ اگه بخوام ساده بگم، تیرامیسو یه دسر ایتالیایی فوقالعادهست که لایههای نرم و خامهای با طعم قهوه و کاکائو داره. فکر کن یه قاشق بزنی تو یه دسر که هم شیرینه، هم یه کم تلخی قهوه داره، و هم بافتش مثل ابریشم رو زبونت آب میشه. تیرامیسو یه ترکیب جادویی از پنیر ماسکارپونه، بیسکوییت خیسشده تو قهوه، و پودر کاکائو که از دهه ۱۹۶۰ تو ایتالیا معروف شد. این دسر نهتنها خوشمزهست، بلکه درست کردنش راحتتر از چیزیه که فکر میکنی! تو ایران، خیلیها عاشقشن چون طعمش با ذائقهمون جور درمیاد، مخصوصاً اگه با یه فنجون قهوه سرو بشه. تو آشپزشو ، قراره طرز تهیه تیرامیسو رو بهت یاد بدم، با چند روش مختلف که هر کدوم یه جور خفنه. آمادهای که مهمونات رو با یه تیرامیسوی حرفهای غافلگیر کنی؟
فهرست مطالب
تیرامیسو با پتیبور یا لیدیفینگر؟

وقتی حرف از طرز تهیه تیرامیسو میشه، اولین سوال اینه: بیسکوییت چی استفاده کنیم؟ تو ایران، دو گزینه خیلی پرطرفداره: پتیبور که ارزون و در دسترسه، و بیسکوییت لیدیفینگر که سنتیتره و طعم اصیلتری میده. خبر خوب اینه که با هر دو میتونی یه تیرامیسوی خوشمزه درست کنی! پتیبور برای کسایی خوبه که میخوان سریع و راحت دسرشون رو آماده کنن. لیدیفینگر یه کم تیرامیسوی حرفهای بهت تحویل میده، چون بافت سبک و اسفنجیش قهوه رو بهتر جذب میکنه. تو آشپزشو، دستورپخت تیرامیسو رو برای هر دو روش بهت یاد میدم، حتی آموزش ساخت لیدیفینگر از صفر! یه روش با خامه صبحانه هم میگم برای کسایی که ماسکارپونه ندارن، و یه روش خلاقانه با کارامل که حسابی متفاوته. حالا بریم سراغ آموزش تیرامیسو با جزئیات کامل!
پیشنهاد ویژه …
دوره آموزش آشپزی ایتالیایی
دستور ۱: طرز تهیه تیرامیسو با پتیبور

این روش سادهترین راه برای طرز تهیه تیرامیسو هست و برای مبتدیها عالیه. پتیبور تو هر سوپرمارکتی پیدا میشه و نیازی به پختن بیسکوییت نداری.
مواد اولیه (برای ۶ نفر)
مواد اولیه | مقدار |
---|---|
بیسکوییت پتیبور ساده | ۲۰۰ گرم (حدود ۲ بسته) |
پنیر ماسکارپونه | ۴۰۰ گرم |
خامه قنادی (پرچرب) | ۲۰۰ میلیلیتر (۱ پیمانه) |
شکر | ۱۰۰ گرم (۱/۲ پیمانه) |
تخممرغ (زرده) | ۳ عدد |
قهوه اسپرسو (خنکشده) | ۲۰۰ میلیلیتر (۱ پیمانه) |
پودر کاکائو (بدون شکر) | ۲ قاشق غذاخوری (۲۰ گرم) |
وانیل | ۱ قاشق چایخوری (۵ گرم) |
مراحل پخت
- آمادهسازی قهوه: ۲۰۰ میلیلیتر قهوه اسپرسو درست کن (یا قهوه فوری با آب جوش مخلوط کن). بذار کامل خنک بشه، چون قهوه داغ بیسکوییت رو له میکنه.
- تهیه کرم تیرامیسو: تو یه کاسه، ۳ زرده تخممرغ و ۱۰۰ گرم شکر رو با همزن برقی بزن تا کرمی و روشن بشه (حدود ۳ دقیقه). ۴۰۰ گرم پنیر ماسکارپونه و ۱ قاشق وانیل رو اضافه کن و باز بزن تا یکدست بشه.
- خامه زدن: ۲۰۰ میلیلیتر خامه قنادی رو تو یه کاسه سرد با همزن بزن تا فرم بگیره (حدود ۴ دقیقه). خامه رو آروم به مخلوط ماسکارپونه اضافه کن و با لیسک به حالت دورانی مخلوط کن.
- آمادهسازی قالب: یه قالب مستطیلی (۲۰×۳۰ سانتیمتر) انتخاب کن. میتونی از ظرف پیرکس یا پلاستیکی هم استفاده کنی.
- لایهبندی: هر بیسکوییت پتیبور رو سریع (۲ ثانیه) تو قهوه خنک بزن و ته قالب بچین. نباید زیادی خیس بشه که وا نره. یه لایه کرم ماسکارپونه روش بریز و صاف کن. دوباره یه لایه پتیبور قهوهای و بعد کرم بذار. حداقل ۲ لایه درست کن.
- تزیین: روی لایه آخر کرم، پودر کاکائو رو با الک بپاش تا یکدست بشه.
- استراحت: قالب رو با سلفون بپوشون و حداقل ۴ ساعت (بهتره ۸ ساعت) تو یخچال بذار تا طعمها قاطی بشن.
- سرو: با چاقوی تیز برش بزن و با قهوه سرو کن.

“من این روش رو برای تولد دوستم درست کردم، چون وقت نداشتم لیدیفینگر درست کنم. با پتیبور نیمساعته آماده شد و همه گفتن انگار از قنادی خریدم! فقط قهوه رو زیاد نزدم که بیسکوییتا له نشن.”
– سارا، تهران
دستور ۲: طرز تهیه تیرامیسو با لیدیفینگر (با آموزش ساخت لیدیفینگر)

این روش سنتیتره و برای کسایی که میخوان طرز تهیه تیرامیسو رو به سبک اصیل ایتالیایی یاد بگیرن عالیه. اول آموزش ساخت بیسکوییت لیدیفینگر رو میگم، بعد خود تیرامیسو.
مواد اولیه لیدیفینگر (برای ۳۰ عدد، کافی برای تیرامیسو ۶ نفر)
مواد اولیه | مقدار |
---|---|
تخممرغ (سفیده و زرده جدا) | ۳ عدد |
شکر | ۷۰ گرم (۱/۳ پیمانه) |
آرد سفید قنادی | ۸۰ گرم (۲/۳ پیمانه) |
پودر قند | ۳۰ گرم (برای تزیین) |
وانیل | ۱/۲ قاشق چایخوری (۲ گرم) |
مواد اولیه تیرامیسو با لیدیفینگر (برای ۶ نفر)
مواد اولیه | مقدار |
---|---|
بیسکوییت لیدیفینگر | ۲۰-۲۵ عدد (حدود ۲۰۰ گرم) |
پنیر ماسکاپونه | ۴۰۰ گرم |
خامه قنادی (پرچرب) | ۲۰۰ میلیلیتر (۱ پیمانه) |
شکر | ۱۰۰ گرم (۱/۲ پیمانه) |
تخممرغ (زرده) | ۳ عدد |
قهوه اسپرسو (خنکشده) | ۲۰۰ میلیلیتر (۱ پیمانه) |
پودر کاکائو (بدون شکر) | ۲ قاشق غذاخوری (۲۰ گرم) |
وانیل | ۱ قاشق چایخوری (۵ گرم) |
مراحل ساخت لیدیفینگر
- فر و سینی: فر رو روی ۱۸۰ درجه سانتیگراد روشن کن. یه سینی فر رو با کاغذ روغنی بپوشون.
- زدن سفیده: ۳ سفیده تخممرغ رو با ۳۵ گرم شکر تو یه کاسه تمیز با همزن برقی بزن تا فرم بگیره و سفت بشه (حدود ۴ دقیقه).
- زدن زرده: ۳ زرده رو با ۳۵ گرم شکر و وانیل بزن تا کرمی بشه (۳ دقیقه).
- مخلوط کردن: سفیده فرمگرفته رو آروم به زردهها اضافه کن و با لیسک به حالت دورانی مخلوط کن. ۸۰ گرم آرد رو الک کن و کمکم به مخلوط اضافه کن. زیاد هم نزن که پفش نخوابه.
- قالبگیری: مایه رو تو قیف با سری ساده بریز. روی سینی، نوارهای ۸ سانتیمتری (با فاصله ۲ سانتی) پایپ کن.
- تزیین: پودر قند رو روی بیسکوییتها الک کن.
- پخت: سینی رو ۱۰-۱۲ دقیقه تو فر بذار تا لیدیفینگرها طلایی بشن. بذار خنک بشن.

مراحل تیرامیسو با لیدیفینگر
- قهوه: ۲۰۰ میلیلیتر قهوه اسپرسو درست کن و بذار خنک بشه.
- کرم: ۳ زرده و ۱۰۰ گرم شکر رو بزن تا روشن بشه. ۴۰۰ گرم ماسکارپونه و وانیل رو اضافه کن و مخلوط کن. ۲۰۰ میلیلیتر خامه قنادی رو بزن تا فرم بگیره و به مخلوط اضافه کن.
- قالب: قالب مستطیلی (۲۰×۳۰ سانتیمتر) آماده کن.
- لایهبندی: لیدیفینگرها رو ۱-۲ ثانیه تو قهوه بزن و ته قالب بچین. یه لایه کرم بریز و صاف کن. ۲-۳ لایه تکرار کن.
- تزیین: پودر کاکائو رو روی لایه آخر الک کن.
- استراحت: ۶-۸ ساعت تو یخچال بذار.
- سرو: با قهوه یا چای سرو کن.
“لیدیفینگر درست کردن یه کم زمانبر بود، ولی وای! ارزششو داشت. تیرامیسو انگار از ایتالیا اومده بود! فقط دفعه اول پف بیسکوییتام خوابید، چون زیادی هم زدم.”
– محمد، اصفهان
دستور ۳: طرز تهیه تیرامیسو با پتیبور و خامه صبحانه

این روش برای کساییه که ماسکارپونه گیرشون نمیاد و میخوان طرز تهیه تیرامیسو با پتیبور و خامه صبحانه رو امتحان کنن.
مواد اولیه (برای ۶ نفر)
مواد اولیه | مقدار |
---|---|
بیسکوییت پتیبور ساده | ۲۰۰ گرم (حدود ۲ بسته) |
خامه صبحانه (پرچرب) | ۴۰۰ گرم |
شکر | ۱۲۰ گرم (۲/۳ پیمانه) |
قهوه اسپرسو (خنکشده) | ۲۰۰ میلیلیتر (۱ پیمانه) |
پودر کاکائو (بدون شکر) | ۲ قاشق غذاخوری (۲۰ گرم) |
وانیل | ۱ قاشق چایخوری (۵ گرم) |
شیر | ۵۰ میلیلیتر (۱/۴ پیمانه) |
مراحل پخت
- قهوه: ۲۰۰ میلیلیتر قهوه اسپرسو درست کن و بذار خنک بشه.
- کرم: ۴۰۰ گرم خامه صبحانه، ۱۲۰ گرم شکر، ۵۰ میلیلیتر شیر، و وانیل رو تو کاسه با همزن بزن تا فرم بگیره و سفت بشه (۵ دقیقه).
- قالب: قالب ۲۰×۳۰ سانتیمتر آماده کن.
- لایهبندی: پتیبورها رو سریع تو قهوه بزن و ته قالب بچین. یه لایه کرم خامه بریز و صاف کن. ۲-۳ لایه تکرار کن.
- تزیین: پودر کاکائو رو الک کن.
- استراحت: ۴-۶ ساعت تو یخچال بذار.
- سرو: با یه فنجون قهوه سرو کن.
“خامه صبحانه خیلی ارزونتر از ماسکارپونهست و طعمش هم عالی شد! فقط چون خامه شیرینتره، شکر رو یه کم کمتر ریختم. برای مهمونی سریع درستش کردم.”
– نگار، شیراز
دستور ۴: تیرامیسو مخلوط با کارامل

این روش خلاقانهست و برای کسایی که میخوان یه تیرامیسوی متفاوت درست کنن. تو این دستورپخت تیرامیسو، مواد تو مخلوطکن قاطی میشن و با سس کارامل سرو میشه.
مواد اولیه (برای ۶ نفر)
مواد اولیه | مقدار |
---|---|
بیسکوییت پتیبور ساده | ۱۵۰ گرم (۱.۵ بسته) |
پنیر ماسکارپونه | ۳۰۰ گرم |
خامه قنادی | ۱۵۰ میلیلیتر (۳/۴ پیمانه) |
شکر | ۸۰ گرم (۱/۳ پیمانه) |
قهوه اسپرسو (خنکشده) | ۱۵۰ میلیلیتر (۳/۴ پیمانه) |
سس کارامل | ۱۰۰ گرم (۱/۲ پیمانه) |
پودر کاکائو | ۱ قاشق غذاخوری (۱۰ گرم) |
وانیل | ۱ قاشق چایخوری (۵ گرم) |
مراحل پخت
- قهوه: ۱۵۰ میلیلیتر قهوه اسپرسو درست کن و بذار خنک بشه.
- مخلوطکن: ۱۵۰ گرم پتیبور، ۳۰۰ گرم ماسکارپونه، ۱۵۰ میلیلیتر خامه، ۸۰ گرم شکر، قهوه، و وانیل رو تو مخلوطکن بریز. ۱ دقیقه بزن تا یکدست بشه (نباید خیلی شل بشه).
- قالب: مایه رو تو لیوانهای تکنفره یا قالب کوچک (۱۵×۲۰ سانتیمتر) بریز.
- کارامل: ۱۰۰ گرم سس کارامل (آماده یا خونگی) رو روی مایه بریز و با قاشق طرح بده.
- تزیین: پودر کاکائو رو الک کن.
- استراحت: ۳-۴ ساعت تو یخچال بذار.
- سرو: تو لیوان یا با قاشق سرو کن.
“این روش خیلی باحال بود! چون مخلوطکن کارو سریع کرد و کارامل یه طعم جدید بهش داد. برای بچهها درست کردم، عاشقش شدن!”
– علی، تبریز
انواع تیرامیسو: کدوم روش بهتره؟

حالا که چند روش آموزش تیرامیسو رو یاد گرفتی، شاید بپرسی کدومش بهتره؟
- تیرامیسو با پتیبور: ساده، سریع، و ارزون. برای مهمونیهای شلوغ یا وقتی وقت کم داری عالیه.
- تیرامیسو با لیدیفینگر: سنتی و حرفهای. اگه بخوای طعم اصیل ایتالیایی داشته باشه و خودت بیسکوییت درست کنی، این روش خفنه.
- تیرامیسو با خامه صبحانه: اقتصادی و در دسترس. برای کسایی که ماسکارپونه پیدا نمیکنن یا بودجهشون محدوده.
- تیرامیسو با کارامل: مدرن و خلاقانه. برای کسایی که دوست دارن دسرشون خاص باشه و سریع آماده بشه.
هر روش بسته به زمان، بودجه، و سلیقهات یه مزیت داره. اگه مبتدی هستی، با پتیبور شروع کن. اگه حرفهایتر شدی، لیدیفینگر رو امتحان کن!
بیشتر بخوانید …
طرز تهیه کرم بروله
سخن پایانی
طرز تهیه تیرامیسو یه راه باحاله برای آوردن یه دسر خوشمزه و شیک به مهمونیات. چه با پتیبور ساده درستش کنی، چه لیدیفینگر خونگی، چه با خامه صبحانه یا کارامل خلاقیت به خرج بدی، نتیجه همیشه یه دسر خامهای و قهوهایه که همه رو خوشحال میکنه. جدولهای مواد اولیه و مراحل قدمبهقدم این مقاله بهت کمک میکنه بدون استرس یه تیرامیسوی حرفهای درست کنی. حالا وقتشه همزن و قهوهات رو آماده کنی، یه موزیک ایتالیایی بذاری، و یه دسر درست کنی که همه تعریفشو کنن!
سوالات متداول درباره طرز تهیه تیرامیسو

من تولیدکننده محتوایی هستم که طعم کلمات را همانقدر خوب میشناسم که طعم ادویههای اصیل را در یک غذای خوشعطر. از کودکی عاشق آشپزی بودم؛ دنیایی که در آن، خلاقیت، نظم و سلیقه دست به دست هم میدهند تا چیزی خلق شود که هم چشمنواز است و هم ماندگار. این عشق قدیمی، حالا در کنار تخصصم در تولید محتوا و سئو، شکل تازهای به خود گرفته است. بیش از سه سال است که در مسیر حرفهای خود، با ترکیب تحصیلات دانشگاهی، محتواهایی طراحی میکنم که نهتنها خوشساخت و کاربرپسندند، بلکه در نتایج جستوجو نیز درخشان ظاهر میشوند. باور دارم همانطور که یک غذای خوب نیاز به تعادل طعمها دارد، یک محتوای خوب هم نیازمند ترکیبی سنجیده از ساختار، داستان و بهینهسازی است. حالا، مأموریتم فقط نوشتن نیست؛ بلکه خلق دستورالعملهاییست که برندها را در دنیای دیجیتال مزهدارتر، ماندگارتر و قابل انتخاب میکند. من عاطفه مرادی روایتگر برندهایی هستم که میخواهند با طعمی متفاوت، در ذهن مخاطب بمانند.