طرز تهیه شیرینی برای عید غدیر | برشتوک اصلی با بهترین دستور پخت

شیرینی برای عید غدیر

عید غدیر که می‌رسه، هیچ‌چیز مثل یه شیرینی برای عید غدیر نمی‌تونه حال و هوای جشن رو کامل کنه! حالا اگه بخوای یه شیرینی سنتی و خوشمزه مثل برشتوک اصلی درست کنی که همه با خوردنش انگشت به دهن بمونن، این دستور پخت بهترین انتخابه. طرز تهیه شیرینی برشتوک رو بهت یاد می‌دم که انگار از قنادی‌های قدیمی اصفهان اومده. این شیرینی برای عید غدیر نه‌تنها طعم فوق‌العاده‌ای داره، بلکه بدون فر و با مواد ساده درست می‌شه و برای مهمونی‌های مذهبی مثل عید غدیر عالیه. آماده‌ای یه طرز تهیه شیرینی برای عید غدیر یاد بگیری که همه تعریفشو بکنن؟ بزن بریم!

«این برشتوک انقدر خوشمزه بود که همه تو مهمونی گفتن از قنادی خریدی!»

  • نگار، تهران

مواد اولیه برشتوک اصلی

برای طرز تهیه شیرینی برشتوک، مواد اولیه خوب حرف اولو می‌زنن. جدول زیر مواد لازم برای ۲۰ عدد برشتوک (۴ نفر) و ۴۰ عدد (۸ نفر) رو نشون می‌ده.

مواد اولیهبرای ۴ نفر (لیوان/قاشق)برای ۴ نفر (گرم/میلی‌لیتر)برای ۸ نفر (لیوان/قاشق)برای ۸ نفر (گرم/میلی‌لیتر)
آرد نخودچی۱.۵ لیوان۲۰۰ گرم۳ لیوان۴۰۰ گرم
پودر قند۱ لیوان۱۲۵ گرم۲ لیوان۲۵۰ گرم
کره یا روغن جامد۱/۲ لیوان۱۰۰ گرم۱ لیوان۲۰۰ گرم
پودر هل۱/۲ قاشق چای‌خوری۲ گرم۱ قاشق چای‌خوری۴ گرم
شکلات تخته‌ای (تلخ یا شیری)۱/۲ پیمانه۱۰۰ گرم۱ پیمانه۲۰۰ گرم
پودر پسته/خلال بادام (تزئین)۲ قاشق غذاخوری۲۰ گرم۴ قاشق غذاخوری۴۰ گرم
زعفران دم‌کرده (اختیاری)۱ قاشق غذاخوری۱۵ میلی‌لیتر۲ قاشق غذاخوری۳۰ میلی‌لیتر
گلاب (اختیاری)۱ قاشق غذاخوری۱۵ میلی‌لیتر۲ قاشق غذاخوری۳۰ میلی‌لیتر

نکات مواد اولیه:

  • آرد نخودچی باید تازه و دوآتیشه باشه تا عطر و طعم برشتوک عالی بشه.
  • پودر قند به‌جای شکر باعث بافت نرم‌تر می‌شه. شکر آسیاب‌شده هم می‌تونه جایگزین بشه.
  • کره تو طرز تهیه شیرینی برشتوک طعم بهتری می‌ده، ولی روغن جامد ماندگاری رو بیشتر می‌کنه.
  • شکلات تخته‌ای برای روکش باید مرغوب باشه (مثل شکلات ۷۰٪ تلخ یا شیری).
  • پودر هل تازه عطر بی‌نظیری به شیرینی برای عید غدیر می‌ده.

«موادش انقدر ساده بود که همون روز درست کردم و محشر شد!»

  • زهرا، شیراز

پیشنهاد ویژه …
اگر به دنبال آموزش حرفه‌ای شیرینی‌پزی می‌باشید، آموزشگاه آشپزشو به شما دوره شیرینی پزی را پیشنهاد می‌دهد.


انتخاب آرد مناسب برای برشتوک

برای یه طرز تهیه شیرینی برای عید غدیر با برشتوک اصلی، انتخاب آرد نخودچی خیلی مهمه. چند نکته جدید:

  • آرد نخودچی دوآتیشه: این نوع آرد تفت بیشتری دیده و عطر قوی‌تری داره. برندهایی مثل رویسا کیفیت خوبی دارن.
  • الک کردن: آرد رو دوبار الک کن تا نرم و یکدست بشه و بافت برشتوک پودری نشه.
  • تفت دادن: آرد نخودچی رو با حرارت ملایم تفت بده تا بوی خامی‌ش بره، ولی رنگش تغییر نکنه (حدود ۱۰-۱۵ دقیقه).
  • جایگزین: اگه می‌خوای تنوع بدی، ۱/۴ آرد نخودچی رو با آرد گندم تفت‌داده جایگزین کن برای چسبندگی بیشتر.

«با آرد نخودچی خوب، برشتوکم انگار از قنادی بود!»

  • مریم، تهران

راز بافت نرم و پمبه‌ای برشتوک

نکته کلیدی: برای اینکه شیرینی برشتوک مثل قنادی‌های سنتی نرم و پمبه‌ای بشه:

  • تفت ملایم آرد: آرد نخودچی رو با حرارت خیلی کم تفت بده تا نسوزه و عطرش غلیظ بشه.
  • کره باکیفیت: کره حیوانی یا گیاهی مرغوب استفاده کن تا بافت لطیف بشه. روغن جامد برای ماندگاری بهتر اما طعم کره‌ای نداره.
  • پودر قند الک‌شده: پودر قند باید کاملاً ریز و یکدست باشه تا خمیر یک گلره بشه.
  • فشار دادن در قالب: مواد رو با پشت قاشق محکم تو قالب فشار بده تا بعد از سفت شدن خرد نشن.
  • خنک شدن تدریجی: مواد گرم رو تو دمای محیط خنک کن، بعد تو یخچال بذار تا به‌تدریج سفت بشه.

«این نکته‌ها برشتوکمو انقدر نرم کرد که همه عاشقش شدن!»

  • فاطمه، مشهد

مراحل پخت برشتوک اصلی

طرز تهیه شیرینی برشتوک مثل یه فرمول ساده‌ست که اگه درست اجرا بشه، به یه شیرینی سنتی عالی می‌رسی. بیایید طرز تهیه شیرینی برای عید غدیر با برشتوک رو قدم‌به‌قدم بریم:

  1. آماده‌سازی شکلات روکش:
    • شکلات تخته‌ای رو خرد کن و تو یه کاسه روی بخار کتری (بن‌ماری) آب کن.
    • اگه شکلات غلیظه، ۱ قاشق روغن مایع اضافه کن تا روان بشه.
    • قالب سیلیکونی (یا هر قالب کوچیک) رو با شکلات پر کن تا یه لایه نازک تشکیل بشه.
    • قالب رو ۱۵ دقیقه تو یخچال بذار تا شکلات سفت بشه.
  2. تفت دادن آرد نخودچی:
    • آرد نخودچی رو الک کن و تو تابه با حرارت ملایم ۱۰-۱۵ دقیقه تفت بده تا بوی خامی‌ش بره. مدام هم بزن که نسوزه.
    • آرد رو از تابه بردار و بذار خنک بشه.
  3. مخلوط کردن مواد:
    • کره یا روغن جامد رو تو تابه آب کن و آرد تفت‌داده خنک‌شده رو بهش اضافه کن.
    • ۲-۳ دقیقه روی حرارت ملایم هم بزن تا مخلوط یکدست بشه.
    • پودر قند الک‌شده، پودر هل، و (در صورت دلخواه) گلاب و زعفران رو اضافه کن و هم بزن تا خمیر نیمه‌سفتی شکل بگیره.
    • اگه خمیر شل بود، ۱-۲ قاشق آرد نخودچی تفت‌داده اضافه کن.
  4. پر کردن قالب:
    • قالب سیلیکونی رو از یخچال دربیار.
    • خمیر ولرم (نه داغ، نه سرد) رو با قاشق تو قالب‌ها بریز و با پشت قاشق فشار بده تا منسجم بشه.
    • روی خمیر رو صاف کن و قالب رو ۱-۲ ساعت تو یخچال بذار تا سفت بشه.
  5. تزئین و سرو:
    • برشتوک‌ها رو از قالب دربیار.
    • با پودر پسته، خلال بادام، یا شکلات ذوب‌شده تزئین کن.
    • تو ظرف دربسته بچین و برای شیرینی برای عید غدیر سرو کن.

«این مراحل انقدر راحت بود که برشتوکم مثل قنادی شد!»

  • لیلا، تبریز

بیشتر بخوانید …
طرز تهیه شیرینی نخودچی مخصوص عید، حرفه‌ای ولی ساده!


تزیین برشتوک برای عید غدیر

برای یه طرز تهیه شیرینی برای عید غدیر که چشم‌گیر باشه، تزئین برشتوک خیلی مهمه. چند ایده جدید:

  • پودر پسته و بادام: بعد از خارج کردن از قالب، پودر پسته یا خلال بادام بپاش.
  • شکلات دو رنگ: نصف برشتوک‌ها رو با شکلات تلخ و نصفشونو با شکلات سفید روکش کن.
  • زعفران و گلاب: یه لایه نازک زعفران دم‌کرده با قلم‌مو روی برشتوک بکش برای عطر و رنگ طلایی.
  • ترافل رنگی: برای بچه‌ها، ترافل‌های رنگی روی برشتوک بچسبون.
  • کنجد بو‌داده: کمی کنجد تفت‌داده برای بافت ترد اضافه کن.

«تزیین با پسته و شکلات، برشتوکمو برای عید غدیر یه لِوِل بالاتر برد!»

  • سحر، شیراز

انواع برشتوک

طرز تهیه شیرینی برشتوک فقط به مدل اصلی محدود نیست! چند ایده برای تنوع:

  • برشتوک شکلاتی: ۱ قاشق پودر کاکائو به خمیر اضافه کن برای طعم شکلاتی.
  • برشتوک زعفرانی: ۲ قاشق زعفران دم‌کرده به خمیر بزن برای رنگ و عطر سنتی.
  • برشتوک مغزدار: وسط خمیر، گردو یا بادام خردشده بذار.
  • برشتوک دو رنگ: نصف خمیر رو ساده و نصفشو با کاکائو یا زعفران درست کن و لایه‌لایه تو قالب بریز.
  • برشتوک لوزی: خمیر رو تو سینی پهن کن، برش لوزی بزن، و بدون روکش شکلاتی سرو کن.

«نسخه دو رنگ برای عید غدیر عالی بود!»

  • ندا، تهران

بیشتر بخوانید …
طرز تهیه شیرینی نارگیلی


جایگزین‌های مواد اولیه

اگه چیزی تو خونه نداری، این جایگزین‌ها برای طرز تهیه شیرینی برای عید غدیر به کار می‌آن:

  • آرد نخودچی: ۱/۴ آرد رو با آرد گندم تفت‌داده جایگزین کن برای چسبندگی.
  • پودر قند: شکر آسیاب‌شده (ولی بافت کمی دونه‌دار می‌شه).
  • کره: روغن جامد یا روغن صاف (برای ماندگاری بیشتر).
  • شکلات تخته‌ای: شکلات چیپسی یا پودر کاکائو با کمی روغن مایع.
  • پودر هل: ۱/۸ قاشق پودر دارچین یا زنجبیل برای تنوع.

«جایگزین کره با روغن جامد نجاتم داد!»

  • مهسا، اصفهان

ارزش غذایی

جدول زیر ارزش غذایی برشتوک اصلی برای ۲۰ عدد (۴ نفر) و هر نفر رو نشون می‌ده.

ماده مغذیمقدار کل (۴ نفر)مقدار هر نفر
کالری (kcal)۲۴۰۰۶۰۰
پروتئین (گرم)۳۵۸.۸
چربی (گرم)۱۳۰۳۲.۵
کربوهیدرات (گرم)۲۸۰۷۰
فیبر (گرم)۱۲۳
قند (گرم)۱۲۵۳۱.۳
سدیم (میلی‌گرم)۴۰۰۱۰۰

نکته: برای رژیم کم‌چرب، کره رو به ۷۵ گرم کاهش بده و شکلات روکش رو حذف کن.

«این جدول بهم کمک کرد برشتوک رو با رژیمم بخورم!»

  • شادی، تهران

نکات ماندگاری برشتوک

برای اینکه این شیرینی برای عید غدیر تا چند روز تازه بمونه و بتونی از الان درستش کنی:

  • ظرف دربسته: برشتوک‌ها رو تو ظرف دربسته تو یخچال نگه دار (تا ۲ هفته).
  • روغن جامد: اگه می‌خوای برای مدت طولانی (مثل ۱ ماه) نگه داری، از روغن جامد به‌جای کره استفاده کن.
  • فریزر: برشتوک‌ها رو تو کیسه فریزر بذار و تا ۳ ماه تو فریزر نگه دار. قبل سرو، ۱ ساعت تو دمای محیط بذار.
  • جدا کردن لایه‌ها: بین برشتوک‌ها کاغذ روغنی بذار تا به هم نچسبن.
  • دمای سرو: نیم ساعت قبل سرو، از یخچال دربیار تا به دمای محیط برسه.

«با این نکات، برشتوکم تا آخر مهمونی عید غدیر تازه موند!»

  • پریسا، مشهد

بیشتر بخوانید …
طرز تهیه شیرینی گردویی


ترفندهای حرفه‌ای برای شیرینی برشتوک

برای طرز تهیه شیرینی برشتوک که انگار قناد درستش کرده، این ترفندارو رو یاد بگیر:

  1. آرد نخودچی رو دوبار الک کن.
  2. آرد رو با حرارت خیلی کم تفت بده.
  3. پودر قند رو قبل اضافه کردن الک کن.
  4. کره رو کم‌کم به آرد اضافه کن.
  5. خمیر رو بیش از حد هم نزن.
  6. قالب سیلیکونی رو کمی چرب کن.
  7. شکلات رو با بن‌ماری آب کن.
  8. خمیر ولرم رو تو قالب بریز.
  9. برای طرز تهیه شیرینی برای عید غدیر، تزئین با پسته رو فراموش نکن.
  10. آرد اضافی تفت‌داده کنار بذار.
  11. خمیر رو محکم تو قالب فشار بده.
  12. قالب رو ۲ ساعت تو یخچال بذار.
  13. برشتوک‌ها رو روی توری خنک کن.
  14. برای برشتوک دو رنگ، کاکائو یا زعفران اضافه کن.
  15. از شکلات مرغوب برای روکش استفاده کن.
  16. گلاب رو کم بریز تا عطر ملایم بده.
  17. برای برش لوزی، چاقو رو تو آب گرم بزن.
  18. برشتوک‌ها رو تو ظرف دربسته نگه دار.
  19. اگه خمیر سفت شد، ۱ قاشق روغن مایع بزن.
  20. برای شیرینی برای عید غدیر، قالب‌های کوچک انتخاب کن.
  21. دمای یخچال رو روی ۴ درجه تنظیم کن.

«این ترفندا برشتوکمو به یه اثر هنری تبدیل کرد!»

  • مهدی، تهران

سخن پایانی

طرز تهیه شیرینی برای عید غدیر با برشتوک اصلی، مثل یه جادوی سنتیه که با چند ماده ساده، یه شیرینی خوشمزه و مجلسی خلق می‌کنه. این طرز تهیه شیرینی برشتوک که به پیشنهاد آموزشگاه آشپزشو هست، چه برای عید غدیر، چه برای مهمونی‌های دیگه، همیشه جواب می‌ده و همه‌رو عاشق خودش می‌کنه. حالا وقتشه دست به کار بشی و یه شیرینی برای عید غدیر بپزی که بوی قنادی‌های قدیمی تو خونه‌ت بپیچه!

«بهترین برشتوکی بود که پختم، مرسی از این دستور!»

  • شادی، مشهد

سوالات متداول


5/5 (1 دیدگاه)