
اگه دنبال یه غذای ایرانی خوشمزه و ساده میگردی که همه عاشقش بشن، طرز تهیه خورشت قیمه بادمجان همونه که لازم داری! این خورش با بادمجانهای سرخشده ترد، گوشت نرم و لپههای لطیف، یه طعم خاص داره که تو مهمونیها و دورهمیها حسابی به چشم میاد. قیمه بادمجان یه جورایی شبیه قیمه سیبزمینیِ که همون قیمه اصلیه، ولی بادمجان بهش یه مزه و بافت ویژه میده که نمیتونی ازش بگذری. آشپزشو، قراره طرز تهیه قیمه بادمجان رو قدمبهقدم و با یه عالمه ترفند بهت یاد بده که از همه دستورپختهایی که داری، دقیقتر و خوشمزهتر باشه. از مواد اولیه و کالری گرفته تا مقایسه با قیمه اصلی و قیمه نثار، بریم یه قیمه بادمجان درجهیک درست کنیم!
این قیمه بادمجان انقدر خوشمزه شد که همه تو مهمونی تعریفشو کردن!
مهناز از کرج
فهرست مطالب
مواد اولیه و ابزار مورد نیاز

برای طرز تهیه قیمه بادمجان، مواد تازه و خوب خیلی مهمه که طعم خورش رو عالی کنه. مواد رو برای ۴ نفر تنظیم کردم که یه وعده حسابی داشته باشی. جدول زیر مواد لازم رو نشون میده.
مواد اولیه | مقدار |
---|---|
گوشت گوسفندی (سردست) | ۴۰۰ گرم |
لپه | ۱۵۰ گرم (۱ پیمانه) |
بادمجان قلمی | ۶ عدد (حدود ۶۰۰ گرم) |
پیاز متوسط | ۲ عدد (۲۰۰ گرم) |
گوجهفرنگی متوسط | ۳ عدد (۳۰۰ گرم) |
رب گوجهفرنگی | ۲ قاشق غذاخوری (۴۰ گرم) |
زعفران دمکرده | ۲ قاشق غذاخوری (۳۰ میلیلیتر) |
لیمو عمانی | ۲ عدد |
آبغوره تازه | ۲ قاشق غذاخوری (۳۰ میلیلیتر) |
روغن مایع (ترجیحاً زیتون) | ۶ قاشق غذاخوری (۶۰ گرم) |
کره بدون نمک | ۳۰ گرم |
زردچوبه | ۱ قاشق چایخوری (۵ گرم) |
فلفل سیاه | ۱/۲ قاشق چایخوری (۲ گرم) |
دارچین (چوب یا پودر) | ۱/۴ قاشق چایخوری (۱ گرم) |
نمک | ۱ قاشق غذاخوری (۱۵ گرم) |
ابزار مورد نیاز:
- قابلمه متوسط برای پخت خورش.
- تابه نچسب برای سرخ کردن بادمجان و پیاز.
- آبکش برای لپه و بادمجان.
- چاقو و تخته برای خرد کردن.
- قاشق چوبی و کفگیر برای تفت دادن.
- کاسه برای خیس کردن لپه و بادمجان.
نکته: گوشت سردست گوسفندی نرم و خوشمزهست. بادمجانهای قلمی تازه بگیر که تخم نداشته باشن و تلخ نباشن.
مواد رو دقیق اندازه کردم و گوشت سردست گرفتم. طعم خورش واقعاً بینظیر شد!
صفورا از تهران
پیشنهاد ویژه …
آموزش حرفهای غذاهای ایرانی در دوره آشپزی ایرانی آشپزشو
دستور پخت قیمه بادمجان

حالا میریم سراغ طرز تهیه قیمه بادمجان که طعمش همه رو عاشق میکنه! این روش با نکات پخت خورش قیمه بادمجان تنظیم شده که خورش رو مثل رستوران کنه.
آمادهسازی لپه
۱۵۰ گرم لپه رو از شب قبل تو آب خیس کن و چند بار آبش رو عوض کن که نفخش بره. تو یه قابلمه کوچیک، لپه رو با ۲ پیمانه آب، ۱/۴ قاشق زردچوبه، و ۱ قاشق روغن زیتون ۲۰ دقیقه بپز تا نیمپز بشه. کف روش رو بگیر و آبکش کن.
آمادهسازی بادمجان
۶ عدد بادمجان قلمی رو پوست بگیر و بهصورت طولی نصف کن. تو یه کاسه، بادمجانها رو با آب و ۱ قاشق نمک ۱ ساعت خیس کن که تلخیشون بره. بعد آبکش کن، با دستمال خشک کن، و تو تابه با ۴ قاشق روغن زیتون سرخ کن تا طلایی بشن (هر طرف ۴-۵ دقیقه). بادمجانها رو رو دستمال کاغذی بذار که روغن اضافیشون بره.
پخت گوشت و پیاز
۲ پیاز (۲۰۰ گرم) رو نگینی خرد کن و تو قابلمه با ۲ قاشق روغن زیتون تفت بده تا طلایی بشن (۸-۱۰ دقیقه). ۴۰۰ گرم گوشت سردست (مکعبی ۳ سانتی) رو اضافه کن و ۵ دقیقه تفت بده تا رنگش عوض بشه. ۱ قاشق زردچوبه، ۱/۲ قاشق فلفل سیاه، و ۱/۴ قاشق دارچین (ترجیحاً چوب) بریز و ۲ دقیقه تفت بده. ۴ پیمانه آب جوش اضافه کن، در قابلمه رو ببند، و ۱.۵ ساعت با حرارت کم بذار گوشت نیمپز بشه.
بیشتر بخوانید …
طرز تهیه دلمه برگ مو با مرغ | به سبک آشپزشو
اضافه کردن لپه و رب
لپههای نیمپز رو به قابلمه گوشت اضافه کن. تو یه تابه کوچیک، ۲ قاشق رب گوجهفرنگی رو با ۱ قاشق روغن ۲ دقیقه تفت بده تا رنگش خوشگل بشه. رب رو به قابلمه اضافه کن و هم بزن. ۲ عدد لیمو عمانی رو با چنگال سوراخ کن، ۱ ساعت تو آب ولرم خیس کن، و به خورش اضافه کن.
اضافه کردن بادمجان و گوجه
وقتی گوشت و لپه کامل پختن (حدود ۲ ساعت)، ۳ عدد گوجهفرنگی رو از وسط نصف کن و با بادمجانهای سرخشده تو قابلمه بچین. ۲ قاشق آبغوره و ۲ قاشق زعفران دمکرده بریز. نمک رو چک کن و ۱ قاشق نمک (یا به دلخواه) اضافه کن. در قابلمه رو نیمهباز بذار و ۱۵ دقیقه با حرارت کم بذار خورش جا بیفته. مواظب باش بادمجانها له نشن.
سرو
خورش رو تو دیس بکش، بادمجان و گوجهها رو قشنگ روش بچین. با برنج زعفرانی، سبزی خوردن، و سالاد شیرازی سرو کن. یه کم خلال پسته روش بریز که مجلسیتر بشه.
این روش انقدر راحت بود که تو یه ساعت درستش کردم. طعمش واقعاً فوقالعاده شد!
زینب از ساری
کالری قیمه بادمجان

اگه به کالری غذات اهمیت میدی، جدول زیر کالری هر ماده و کل خورش رو برای ۴ نفر نشون میده. این مقادیر با دادههای USDA و منابع ایرانی حساب شدن.
مواد اولیه | مقدار | کالری (کیلوکالری) |
---|---|---|
گوشت گوسفندی | ۴۰۰ گرم | ۱۱۷۶ |
لپه | ۱۵۰ گرم | ۵۴۳ |
بادمجان | ۶۰۰ گرم | ۱۵۰ |
پیاز | ۲۰۰ گرم | ۸۰ |
گوجه فرنگی | ۳۰۰ گرم | ۵۴ |
رب گوجهفرنگی | ۴۰ گرم | ۴۵ |
زعفران | ۳۰ میلیلیتر | ۰ |
لیمو عمانی | ۲ عدد (۱۰ گرم) | ۵ |
آبغوره | ۳۰ میلیلیتر | ۶ |
روغن زیتون | ۶۰ گرم | ۵۳۴ |
کره بدون نمک | ۳۰ گرم | ۲۱۵ |
زردچوبه | ۵ گرم | ۱۶ |
فلفل سیاه | ۲ گرم | ۵ |
دارچین | ۱ گرم | ۳ |
نمک | ۱۵ گرم | ۰ |
کل (۴ نفر) | ۲۸۳۲ | |
هر نفر | ۷۰۸ |
توضیح:
- قیمه بادمجان یه غذای نسبتاً پرکالریه (۷۰۸ کیلوکالری هر نفر) بهخاطر گوشت و روغن.
- برای سبکتر شدن، روغن رو به ۴۰ گرم و کره رو به ۲۰ گرم کم کن (کل کالری میشه ۲۶۰۰، هر نفر ۶۵۰ کیلوکالری).
- این مقدار برای ناهار یا شام مناسبه.
کالریش یه کم زیاده، ولی با روغن کمتر درست کردم و بازم خیلی خوشمزه بود.
مهشید از کلاله
ارزش غذایی قیمه بادمجان

جدول زیر ارزش غذایی کل خورش (۴ نفر) و هر نفر رو نشون میده. این اطلاعات بهت میگه قیمه بادمجان رستورانی چه مواد مغذیای داره.
ماده مغذی | کل (۴ نفر) | هر نفر |
---|---|---|
پروتئین (گرم) | ۱۲۰ | ۳۰ |
چربی (گرم) | ۱۶۰ | ۴۰ |
کربوهیدرات (گرم) | ۹۰ | ۲۲.۵ |
فیبر (گرم) | ۱۵ | ۳.۸ |
قند (گرم) | ۲۰ | ۵ |
سدیم (میلیگرم) | ۴۸۰۰ | ۱۲۰۰ |
کلسیم (میلیگرم) | ۲۰۰ | ۵۰ |
آهن (میلیگرم) | ۱۲ | ۳ |
ویتامین C (میلیگرم) | ۴۵ | ۱۱.۳ |
ویتامین A (میکروگرم) | ۶۰۰ | ۱۵۰ |
توضیح:
- پروتئین: گوشت و لپه ۱۲۰ گرم پروتئین میدن، که برای بدن خیلی خوبه.
- چربی: روغن و کره (۱۵۰ گرم چربی) انرژی زیادی میدن، ولی بهتره کم مصرف کنی.
- کربوهیدرات: لپه کربوهیدرات کمی داره (۹۰ گرم)، مناسب رژیمهای کمکرب.
- فیبر: بادمجان و لپه فیبر خوبی (۱۵ گرم) برای گوارش دارن.
- ویتامینها: گوجه و بادمجان ویتامین C و A دارن، برای پوست و سیستم ایمنی عالیان.
- سدیم (۴۸۰۰ میلیگرم) بالاست، اگه فشار خون داری، نمک رو کمتر کن.
اینکه این خورش اینقدر فیبر و پروتئین داره برام جالب بود. هم خوشمزهست هم مغذی!
مینا از بابل
مقایسه طعمهای قیمه بادمجان با قیمه اصلی و قیمه نثار

طرز تهیه قیمه بادمجان طعم و بافت متفاوتی نسبت به قیمه اصلی (سیبزمینی) و قیمه نثار داره. بیایم اینا رو مقایسه کنیم:
- طعم: قیمه بادمجان با بادمجان سرخشده و آبغوره یه طعم ملایم و کمی ترش داره که خیلی خوشمزهست. قیمه اصلی با سیبزمینی طعم سادهتر و خنثیتری داره. قیمه نثار که پر از زرشک، خلال بادام، و پستهست، طعم شیرینتر و مجلسیتری داره.
- بافت: بادمجان تو قیمه بادمجان بافت ترد و نرم قاطی داره که غذا رو خاص میکنه. سیبزمینی تو قیمه اصلی بافت یکنواختتری میده. قیمه نثار چون برنجیه، بافت پلومانندی داره و خشکتره.
- کاربرد: قیمه بادمجان برای مهمونیهای شیک عالیه چون ظاهرش قشنگه. قیمه اصلی برای وعدههای روزمره راحته. قیمه نثار بیشتر برای مراسم خاص و عروسیها درست میشه.
- کالری: قیمه بادمجان (۷۰۸ کیلوکالری هر نفر) از قیمه اصلی (حدود ۶۵۰ کیلوکالری) کمی سنگینتره، ولی قیمه نثار (۸۰۰ کیلوکالری) پر کالریتره.
اگه دنبال یه خورش شیک و خوشمزه میگردی، قیمه بادمجان بهترین انتخابه.
قیمه بادمجان رو با قیمه معمولی مقایسه کردم، این خیلی خوشمزهتر و قشنگتر بود!
راضیه از تهران
چطور بادمجانهای خوشمزهتری برای قیمه بادمجان داشته باشیم؟

برای اینکه بادمجانهای قیمهات حسابی خوشمزه و حرفهای بشن، این نکات رو امتحان کن:
- انتخاب بادمجان: بادمجانهای قلمی، سفت، و براق بگیر که تخم کم داشته باشن. بادمجانهای نرم یا چروکیده تلخن.
- خیس کردن: بادمجانها رو بعد از برش ۱ ساعت تو آبنمک غلیظ (۲ قاشق نمک تو ۱ لیتر آب) خیس کن که تلخیشون بره و روغن کمتری بکشن.
- خشک کردن: قبل سرخ کردن، بادمجانها رو با دستمال خوب خشک کن که روغن نپاشه و ترد بشن.
- سرخ کردن درست: از تابه نچسب و روغن زیتون یا کنجد استفاده کن. حرارت رو متوسط نگه دار (۴-۵ دقیقه هر طرف) که بادمجانها مغزپخت بشن، ولی وا نرن.
- روغن کمتر: بعد سرخ کردن، بادمجانها رو رو دستمال کاغذی بذار که روغن اضافیشون بره. اگه رژیم داری، میتونی بادمجانها رو تو فر (۲۰۰ درجه، ۲۰ دقیقه) گریل کنی.
- ادویه خاص: موقع سرخ کردن، یه کم پودر سیر یا زردچوبه (۱/۴ قاشق چایخوری) به بادمجانها بزن که عطرشون بهتر بشه.
- نگهداری شکل: بادمجانها رو درسته یا نصف سرخ کن و تو ۱۵ دقیقه آخر پخت به خورش اضافه کن که له نشن و قشنگ بمونن.
با این روشا، بادمجانهات هم خوشمزهترن هم ظاهر خورش رو شیکتر میکنن.
بادمجانها رو تو آبنمک خیس کردم و تو فر گریل کردم. هم سالم موندن هم خیلی خوشمزه شدن!
شیما از ارومیه
بیشتر بخوانید …
طرز تهیه هویج پلو با مرغ | یه غذای مجلسی و خوشمزه
طرز تهیه قیمه بادمجان با مرغ
اگه گوشت قرمز نمیخوری، طرز تهیه قیمه بادمجان با مرغ یه گزینه سبک و خوشمزهست. بهجای ۴۰۰ گرم گوشت گوسفندی، ۴۰۰ گرم سینه یا ران مرغ (مکعبی ۳ سانتی) بگیر. مراحل پخت همونه، فقط:
- مرغ رو با پیاز و ادویه ۳-۴ دقیقه تفت بده که سفت نشه.
- پخت مرغ کمتر طول میکشه (۱ ساعت کافیه).
- بهجای لیمو عمانی، ۳ قاشق آبغوره یا ۱ قاشق رب انار ملس بریز که طعم مرغ بهتر بشه.
این روش کالری کمتری داره (حدود ۶۰۰ کیلوکالری هر نفر) و برای رژیم مناسبه.
با مرغ درست کردم و رب انار زدم. خیلی سبک شد و همه تو خونه دوستش داشتن!
پروین از کرمان
ترفندهای رستورانی برای قیمه بادمجان

برای اینکه قیمه بادمجانت مثل رستوران بشه، این ترفندها رو امتحان کن:
- گوشت خوب: سردست گوسفندی یا مغز ران گوساله بگیر که نرم و خوشمزه باشه.
- لپه جدا: لپه رو جدا نیمپز کن و کفش رو بگیر که خورش شفاف بمونه.
- تلخی بادمجان: بادمجانها رو تو آبنمک خیس کن که تلخیشون بره و روغن کمتری بکشن.
- سرخ کردن بادمجان: با حرارت متوسط سرخ کن که مغزپخت بشن، ولی شکلشون خراب نشه.
- رب خوشرنگ: رب گوجه رو ۲-۳ دقیقه تفت بده تا رنگش قرمز تیره بشه و بوی خامی نده.
- گوجه تازه: گوجههای نصفشده رو تو ۱۵ دقیقه آخر اضافه کن که طعم تازه بده.
- زعفران قوی: زعفران رو با یه تکه یخ دم کن که عطر و رنگش بیشتر بشه.
- دارچین ملایم: یه تکه چوب دارچین بنداز و آخر پخت دربیار که عطرش ملایم بمونه.
- لعاب خورش: یه قاشق آرد گندم رو با رب تفت بده و به خورش اضافه کن که غلیظ بشه.
- ترشی متعادل: آبغوره یا لیمو عمانی رو آخر پخت اضافه کن که خورش زیادی ترش نشه.
- پخت طولانی: حداقل ۲ ساعت با حرارت کم بپز که خورش حسابی جا بیفته.
- قابلمه مسی: اگه داری، تو قابلمه مسی بپز که طعم و رنگ خورش بهتر بشه.
- فلفل دلمهای: یه کم فلفل دلمهای نگینی با پیاز تفت بده که عطر خورش خاص بشه.
- تزیین شیک: با خلال پسته، زرشک تفتداده، یا پیاز داغ تزیین کن که قشنگ بشه.
- برنج خوب: قیمه بادمجان با برنج ایرانی و تهدیگ سیبزمینی خیلی خوب میشه.
ترفند زعفران با یخ و چوب دارچین خورش رو خیلی خوشمزه کرد. انگار تو رستوران خوردم!
سارا از تهران
بیشتر بخوانید …
دستورپخت فسنجان مرغ مجلسی | آموزش کامل و حرفهای
سخن پایانی
طرز تهیه قیمه بادمجان یه روش عالیه که یه غذای اصیل ایرانی رو با طعم و ظاهر بینظیر تو خونه درست کنی. با بادمجانهای ترد، گوشت نرم، و لپههای لطیف، این خورش هم خوشمزهست هم برای مهمونیها قشنگه. جدولهای کالری و ارزش غذایی بهت کمک میکنن حواست به تغذیهات باشه. حالا وقتشه قابلمهات رو آماده کنی، بادمجانها رو سرخ کنی، و یه قیمه بادمجان خوشمزه با دستور پخت آشپزشو درست کنی که همه ازش تعریف کنن. دست به کار شو و تو کامنتا بگو چطور شد!
این دستور انقدر کامل بود که اولین بار عالی شد. همه تو مهمونی عاشقش شدن!
سامیه از اهواز
سوالات متداول شما درباره طرز تهیه قیمه بادمجان

من تولیدکننده محتوایی هستم که طعم کلمات را همانقدر خوب میشناسم که طعم ادویههای اصیل را در یک غذای خوشعطر. از کودکی عاشق آشپزی بودم؛ دنیایی که در آن، خلاقیت، نظم و سلیقه دست به دست هم میدهند تا چیزی خلق شود که هم چشمنواز است و هم ماندگار. این عشق قدیمی، حالا در کنار تخصصم در تولید محتوا و سئو، شکل تازهای به خود گرفته است. بیش از سه سال است که در مسیر حرفهای خود، با ترکیب تحصیلات دانشگاهی، محتواهایی طراحی میکنم که نهتنها خوشساخت و کاربرپسندند، بلکه در نتایج جستوجو نیز درخشان ظاهر میشوند. باور دارم همانطور که یک غذای خوب نیاز به تعادل طعمها دارد، یک محتوای خوب هم نیازمند ترکیبی سنجیده از ساختار، داستان و بهینهسازی است. حالا، مأموریتم فقط نوشتن نیست؛ بلکه خلق دستورالعملهاییست که برندها را در دنیای دیجیتال مزهدارتر، ماندگارتر و قابل انتخاب میکند. من عاطفه مرادی روایتگر برندهایی هستم که میخواهند با طعمی متفاوت، در ذهن مخاطب بمانند.