
وقتی حرف از غذای ایرانی مجلسی میشه، تهچین یه ستارهست که با عطر زعفران و ظاهر طلاییش همهرو مبهوت میکنه. حالا اگه بخوای یه تهچین مرغ زعفرانی درست کنی که نهتنها خوشمزه باشه، بلکه تهدیگش انقدر ترد و خوشرنگ باشه که همه سرش دعواشون بشه، این دستور پخت بهترین انتخابه! تو آموزشگاه آشپزی آشپزشو، با زبانی ساده و یه کم عامیانه، طرز تهیه تهچین مرغ رو بهت یاد میدم که انگار از یه رستوران سنتی اومده. از مواد اولیه و مراحل پخت گرفته تا ترفندهای قالبی و تهدیگ، همهچیزو برات توضیح میدم. آمادهای یه تهچین ناب بپزی که همه انگشت به دهن بمونن؟ بزن بریم!
«این تهچین انقدر خوشگل و خوشمزه بود که همه تو مهمونی گفتن از کجا سفارش دادی!»
- نگار، تهران
فهرست مطالب
مواد لازم برای تهچین

برای طرز تهیه تهچین، مواد اولیه باکیفیت حرف اولو میزنن. جدول زیر مواد لازم برای تهچین رو برای ۴ نفر (قالب ۲۰ سانتی) و ۸ نفر (قالب ۲۸ سانتی) نشون میده.
مواد اولیه | برای ۴ نفر (لیوان/قاشق) | برای ۴ نفر (گرم/میلیلیتر) | برای ۸ نفر (لیوان/قاشق) | برای ۸ نفر (گرم/میلیلیتر) |
---|---|---|---|---|
برنج ایرانی (طارم/هاشمی) | ۲ لیوان | ۴۰۰ گرم | ۴ لیوان | ۸۰۰ گرم |
سینه یا ران مرغ | ۲ تکه (۴۰۰ گرم) | ۴۰۰ گرم | ۴ تکه (۸۰۰ گرم) | ۸۰۰ گرم |
زعفران دمکرده | ۳ قاشق غذاخوری | ۴۵ میلیلیتر | ۶ قاشق غذاخوری | ۹۰ میلیلیتر |
تخممرغ (درشت) | ۲ عدد | ۱۰۰ گرم | ۴ عدد | ۲۰۰ گرم |
ماست چکیده | ۱ لیوان | ۲۵۰ گرم | ۲ لیوان | ۵۰۰ گرم |
کره یا روغن مایع | ۱/۴ لیوان | ۶۰ گرم/میلیلیتر | ۱/۲ لیوان | ۱۲۰ گرم/میلیلیتر |
زرشک (برای تزئین) | ۲ قاشق غذاخوری | ۲۰ گرم | ۴ قاشق غذاخوری | ۴۰ گرم |
خلال پسته/بادام | ۱ قاشق غذاخوری | ۱۰ گرم | ۲ قاشق غذاخوری | ۲۰ گرم |
پیاز متوسط | ۱ عدد | ۱۲۰ گرم | ۲ عدد | ۲۴۰ گرم |
نمک | ۱ قاشق غذاخوری | ۱۵ گرم | ۲ قاشق غذاخوری | ۳۰ گرم |
فلفل سیاه | ۱/۲ قاشق چایخوری | ۲ گرم | ۱ قاشق چایخوری | ۴ گرم |
دارچین (اختیاری) | ۱/۴ قاشق چایخوری | ۱ گرم | ۱/۲ قاشق چایخوری | ۲ گرم |
نکات مواد اولیه:
- برنج ایرانی باید مرغوب باشه (مثل طارم یا هاشمی) تا دونهدونه و خوشعطر بشه.
- زعفران باید غلیظ دم بکشه تا رنگ طلایی تهچین دربیاد.
- ماست چکیده بافت کیکی به تهچین میده؛ ماست معمولی رو تو پارچه بنداز تا آبش بره.
- مرغ بهتره سینه یا ران بدون استخون باشه برای طرز تهیه ته چین گوشت مرغ.
- زرشک و خلال برای تزئین و طعم سنتی لازمه.
«موادش تو خونه بود، همون روز درست کردم و عالی شد!»
- زهرا، شیراز
پیشنهاد ویژه ….
دوره آموزش غذاهای ایرانی با بهترین رسپیهای رستورانی در آموزشگاه آشپزی آشپزشو
انتخاب برنج مناسب برای تهچین

برای یه تهچین بینقص، برنج حرف اولو میزنه. چند نکته جدید:
- نوع برنج: برنجهای ایرانی مثل طارم، هاشمی، یا دمسیاه بهترینن چون عطر و طعم قوی دارن و دونههاشون کشیده میمونه.
- خیس کردن: برنج رو حداقل ۲ ساعت با آب ولرم و ۱ قاشق نمک خیس کن تا موقع پخت وا نره.
- جوشاندن: برنج رو تو آب جوش با کمی نمک نیمپز کن (دونهها از بیرون نرم، از داخل کمی سفت باشن).
- شستن بعد پخت: برنج نیمپز رو با آب ولرم بشور تا نشاسته اضافی بره و تهچین دونهدونه بشه.
«با برنج طارم، تهچینم انگار از رستوران بود!»
- مریم، تهران
مراحل پخت تهچین مرغ زعفرانی

طرز تهیه تهچین مرغ مثل یه نقاشی قشنگه که هر مرحلهش باید با دقت کشیده بشه. بیایید دستور پخت تهچین مرغ رو قدمبهقدم بریم:
- آمادهسازی مرغ:
- پیاز رو خلالی خرد کن و تو تابه با ۲ قاشق روغن تفت بده تا طلایی بشه.
- تکههای مرغ رو اضافه کن، با نمک، فلفل، و ۱ قاشق زعفران تفت بده.
- ۱ لیوان آب بریز و بذار مرغ ۴۵ دقیقه روی حرارت ملایم بپزه. بعد ریشریش کن.
- نیمپز کردن برنج:
- برنج خیسشده رو تو قابلمه آب جوش با ۱ قاشق نمک بریز و ۵-۷ دقیقه بجوشون تا نیمپز بشه.
- برنج رو آبکش کن و با آب ولرم بشور. کنار بذار.
- مخلوط زعفرانی:
- تخممرغها، ماست چکیده، ۲ قاشق زعفران، ۲ قاشق روغن یا کره ذوبشده، نمک، و فلفل رو تو کاسه بزرگ مخلوط کن تا یکدست بشه.
- نصف برنج نیمپز رو به این مخلوط اضافه کن و آروم هم بزن.
- آمادهسازی قالب ته چین:
- قالب (ترجیحاً نچسب) رو با کره یا روغن چرب کن.
- نصف مخلوط برنج زعفرانی رو کف قالب پخش کن و با قاشق فشار بده تا صاف بشه. این لایه طرز تهیه ته دیگ تهچین رو تضمین میکنه.
- مرغ ریشریش رو روی لایه برنج بچین و کمی دارچین (اختیاری) بپاش.
- بقیه برنج ساده رو روی مرغ بریز و صاف کن.
- پخت تهچین:
- قالب رو با فویل بپوشون و چند سوراخ روش بزن.
- تو فر ۱۸۰ درجه (از قبل گرمشده) به مدت ۱ ساعت (۴ نفر) یا ۱.۵ ساعت (۸ نفر) بذار.
- ۱۵ دقیقه آخر فویل رو بردار تا تهدیگ طلایی بشه.
- اگه فر نداری، تو قابلمه با شعله پخشکن و حرارت ملایم ۱.۵ ساعت بپز.
- سرو:
- قالب رو ۱۰ دقیقه خنک کن، بعد تو دیس برگردون.
- با زرشک تفتداده (با کره و شکر) و خلال پسته تزئین کن.
«این مراحل انقدر راحت بود که تهچینم مثل رستوران شد!»
- فاطمه، مشهد
بیشتر بخوانید ….
دستور پخت اکبر جوجه با رسپی اصلی مازندرانی
ترفندهای طلایی برای تهدیگ تهچین

برای طرز تهیه ته دیگ تهچین که ترد و خوشرنگ باشه، این ترفندها رو یاد بگیر:
- قالب نچسب: از قالب ته چین نچسب یا تفلون استفاده کن تا تهدیگ راحت جدا بشه.
- کره زیاد: کف قالب رو حسابی با کره چرب کن تا تهدیگ براق بشه.
- فشردن برنج: لایه اول برنج زعفرانی رو محکم فشار بده تا تهدیگ یکدست بشه.
- حرارت ملایم: تو فر یا قابلمه، حرارت باید ملایم و یکنواخت باشه.
- فویل سوراخدار: فویل باعث میشه برنج نرم بمونه و تهدیگ ترد بشه.
«تهدیگش انقدر ترد بود که همه سرش دعوا کردن!»
- لیلا، تهران
ایدههای تزئین تهچین

برای یه تهچین مجلسی، تزئینش خیلی مهمه. چند ایده جدید:
- زرشک و خلال: زرشک رو با ۱ قاشق کره و ۱ قاشق شکر تفت بده و با خلال پسته روی تهچین پخش کن.
- زعفران خطی: با قلممو، خطوط زعفران دمکرده روی برنج بکش.
- گلهای سبزی: با جعفری یا شوید، شکل گل روی تهچین درست کن.
- برشهای لیمو: حلقههای نازک لیمو برای رنگ و تازگی اضافه کن.
- منو ته چین پاند: تو قالبهای تکنفره (مثل مافین) تهچین رو سرو کن برای مهمونیهای شیک.
«تزئین با زرشک و پسته تهچینمو یه لِوِل بالاتر برد!»
- سحر، شیراز
بیشتر بخوانید …
طرز تهیه باقالی پلو ساده | خوشمزه و مجلسی به سبک آشپزشو
نسخههای متنوع تهچین

طرز تهیه ته چین فقط به مرغ محدود نیست! چند ایده برای تنوع:
- تهچین گوشت: بهجای مرغ، از ۴۰۰ گرم گوشت گوسفند ریشریششده با زعفران و پیاز استفاده کن (طرز تهیه ته چین گوشت مرغ).
- تهچین بدون گوشت: مرغ رو حذف کن و با بادمجان سرخشده یا قارچ تفتداده پر کن.
- تهچین پاند: تو قالبهای کوچک (مثل مافین) بپز برای سرو تکنفره.
- تهچین زرشک و گردو: ۲ قاشق گردو خردشده و زرشک به لایه میانی اضافه کن.
«نسخه بدون گوشت برای مهمونی گیاهخوارا عالی بود!»
- ندا، تبریز
جایگزینهای مواد اولیه

اگه چیزی تو خونه نداری، این جایگزینها برای طرز تهیه تهچین مرغ به کار میآن:
- برنج ایرانی: برنج پاکستانی یا هندی (ولی عطر کمتری داره).
- ماست چکیده: ماست پرچرب با ۱ قاشق خامه.
- مرغ: گوشت چرخکرده یا قارچ برای تنوع.
- زعفران: زردچوبه (۱/۴ قاشق برای رنگ، ولی عطر زعفران نداره).
- کره: روغن مایع یا روغن حیوانی.
- زرشک: کشمش پلویی یا آلبالو خشک.
«جایگزین ماست با خامه نجاتم داد!»
- مهسا، اصفهان
بیشتر بخوانید ….
طرز تهیه قرمه سبزی مجلسی و قلقهای یک خورشت اصیل ایرانی
ارزش غذایی تهچین

جدول زیر ارزش غذایی تهچین مرغ زعفرانی برای ۴ نفر و هر نفر رو نشون میده.
ماده مغذی | مقدار کل (۴ نفر) | مقدار هر نفر |
---|---|---|
کالری (kcal) | ۲۸۰۰ | ۷۰۰ |
پروتئین (گرم) | ۸۰ | ۲۰ |
چربی (گرم) | ۱۲۰ | ۳۰ |
کربوهیدرات (گرم) | ۳۲۰ | ۸۰ |
فیبر (گرم) | ۵ | ۱.۲۵ |
قند (گرم) | ۱۰ | ۲.۵ |
سدیم (میلیگرم) | ۴۸۰۰ | ۱۲۰۰ |
نکته: برای رژیم کمچرب، کره رو نصف کن و ماست کمچرب استفاده کن.
«این جدول بهم کمک کرد تهچینو با رژیمم بخورم!»
- شادی، تهران
ترفندهای حرفهای شدن تهچین

برای دستور پخت تهچین مرغ که انگار یه سرآشپز پزیده، این ۲۱ ترفند رو یاد بگیر:
- برنج رو حداقل ۲ ساعت خیس کن.
- زعفران رو تو آب جوش دم کن (۱ ساعت).
- ماست چکیده رو تو دمای محیط استفاده کن.
- مرغ رو کامل بپز تا ریشریش بشه.
- قالب رو حسابی چرب کن.
- برنج زعفرانی رو محکم فشار بده.
- فویل سوراخدار روی قالب بکش.
- حرارت فر رو با دماسنج چک کن.
- برای طرز تهیه ته دیگ تهچین، کره رو کف قالب آب کن.
- برنج رو با آب ولرم بشور.
- مرغ رو وسط قالب یکنواخت پخش کن.
- تهچین رو تو فر طبقه وسط بپز.
- ۱۵ دقیقه آخر فویل رو بردار.
- قالب رو ۱۰ دقیقه خنک کن قبل برگردوندن.
- برای منو ته چین پاند، قالب مافین چرب کن.
- زرشک رو با شکر تفت بده.
- تهچین رو تو ظرف دربسته تو یخچال نگه دار.
- برای برش تمیز، چاقو رو تو آب گرم بزن.
- اگه تهدیگ جدا نشد، قالب رو ۵ دقیقه تو آب گرم بذار.
- دارچین کم بریز برای عطر ملایم.
- از شعله پخشکن تو روش قابلمهای استفاده کن.
«این ترفندا تهچینمو به یه اثر هنری تبدیل کرد!»
- مهدی، مشهد
سخن پایانی
طرز تهیه تهچین مرغ زعفرانی، مثل یه جادوی آشپزیه که با برنج، زعفران، و مرغ، یه غذای مجلسی خلق میکنه. این دستور پخت تهچین مرغ، چه برای مهمونی، چه برای یه شام خانوادگی، همیشه جواب میده. با روش آشپزشو، یه تهچین پوک، طلایی، و خوشمزه درست کن که همه تعریفشو بکنن. حالا وقتشه دست به کار بشی و این تهچین ناب رو بپزی!
«بهترین تهچینی بود که پختم، مرسی از این دستور!»
- سمانه، تبریز
سوالات متداول

من تولیدکننده محتوایی هستم که طعم کلمات را همانقدر خوب میشناسم که طعم ادویههای اصیل را در یک غذای خوشعطر. از کودکی عاشق آشپزی بودم؛ دنیایی که در آن، خلاقیت، نظم و سلیقه دست به دست هم میدهند تا چیزی خلق شود که هم چشمنواز است و هم ماندگار. این عشق قدیمی، حالا در کنار تخصصم در تولید محتوا و سئو، شکل تازهای به خود گرفته است. بیش از سه سال است که در مسیر حرفهای خود، با ترکیب تحصیلات دانشگاهی، محتواهایی طراحی میکنم که نهتنها خوشساخت و کاربرپسندند، بلکه در نتایج جستوجو نیز درخشان ظاهر میشوند. باور دارم همانطور که یک غذای خوب نیاز به تعادل طعمها دارد، یک محتوای خوب هم نیازمند ترکیبی سنجیده از ساختار، داستان و بهینهسازی است. حالا، مأموریتم فقط نوشتن نیست؛ بلکه خلق دستورالعملهاییست که برندها را در دنیای دیجیتال مزهدارتر، ماندگارتر و قابل انتخاب میکند. من عاطفه مرادی روایتگر برندهایی هستم که میخواهند با طعمی متفاوت، در ذهن مخاطب بمانند.