
ماچا نوعی چای سبز ژاپنی است که شیوه فراوری خاص خود را دارد. پایه آن برگ چای سبز یا همان تنچا است که زیر پوشش سایهبانی پرورش یافته و پس از خشک شدن، آسیاب میشود تا پودری با رنگ سبز روشن و غنی بهدست بیاید.
ماچا را در کشورهای آسیایی، نوعی نوشیدنی محافظت کننده از بدن میخوانند که همچنین به دلیل عطر و رنگش بسیار محبوب است. در این مقاله از آشپزشو شما را با این ماده و خواصش بیشتر آشنا میکنیم و به آشنایی با طرز تهیه چای ماچا میپردازیم.
فهرست مطالب
ماچا چیست؟

پودر ریز سنگساب شده از برگهای چای سبز که به سبک ژاپنی فراوری و آسیاب میشود، ماچا نام دارد. این برگها چند هفته قبل از برداشت طی فرایندی به نام سایهداری، در پوششی از نور مستقیم خورشید قرار میگیرند تا کلروفیل بیشتری در آنها تولید شود تا در نتیجه ماچا طعم و رنگ بهتری داشته باشد. بعد از برداشت برگها بخار داده میشوند تا رنگ سبزشان حفظ شود. در ادامه بعد از خشک شدن، برگها آسیاب شده، سپس الک میشوند تا در نهایت پودری یکدست حاصل شود.
ماچا علاوه بر عطر و رنگ دلنشنین خود، فواید بسیاری برای بدن دارد که در ادامه آنها را مرور میکنیم.
پیشنهاد ویژه…
اگر بهدنیای نوشیدنیها علاقه دارید و میخواهید انواع نوشیدنیهای کافهای را به بهترین نحو درست کنید، و در نهایت مدرک معتبر باریستایی دریافت کنید، حتما یک نگاهی به دوره باریستایی و بارتندری آموزشگاه آشپزشو بندازید! منتظر شما هستیم.
خواص ماچا چیست؟

ماچا یک نوع نوشیدنی با جنبه درمانی و نیرو بخشی بالاست. از بهبود عملکرد قلب گرفته تا بالا بردن ترشح سروتونین و دوپامین، این نوع چای سبز میتواند با فواید فراوانش، جایی در روتین روزانه شما باز کند.
1. خواص چربیسوزی
ماچا به طور کلی میزان کالری پایینی دارد اما به دلیل دارا بودن کاتچین و آمینواسیدها، میتواند ضریب متابولیسم را تا ۴ برابر در بدن بالا ببرد. این مورد ماچا را به گزینهای بیچون و چرا برای یک نوشیدنی سالم و رژیمی تبدیل میکند.
2. تقویت سیستم ایمنی و بهبود عملکرد اندامهای داخلی
وجود سبزینه (کلروفیل) در برگهای تنچا، میزان آنتیاکسیدن در ماچا را بسیار بالا میبرد. این ترکیبات به سلامت کبد، قلب، کنترل و تنظیم فشار و قند خون، کمک میکنند. همچنین با تقویت باکتریهای مفید روده عملکرد دستگاه گوارش را بهبود میبخشند و از ایجاد بیماریهای مزمن جلوگیری میکنند.
ماچا علاوه بر این موارد آنتی اکسیدانهایی قوی برای جوانسازی پوست در خود دارد که در دراز مدت پوست شما سالم و شفاف میکند.
3.خواص ضد سرطانی
کلروفیلهای موجود در ماچا یک ضدسرطان قوی مسحوب میشوند. مصرف منظم ماچا موجب افزایش انرژی پایدار، بدون افت ناگهانی میشود و با خواص ضدسرطانی به دفع فلزات سنگین و سمزدایی طبیعی بدن هم کمک ویژهای میکند.
بیشتر بخوانید…
اگر به نوشیدنیهای ژاپنی علاقه دارید پس حتما از دسرهای آنها نیز لذت میبرید! آشنایی با ۱۰تا از معروفترین دسرهای ژاپنی.
طرز تهیه انواع مختلف چای ماچا

همانطور که گفتیم، این نوشیدنی به سبک ژاپنی تهیه میشود، پس طبیعتا ابزار سنتی خاصی نیاز دارد که عبارتند از؛
- چون (Chawan): کاسه مخصوص ماچا که عمیق است و دهانهای گشاد دارد که بتوان داخل آن ماچا را هم زد.
- چاسن (Chasen): همزن از جنس بامبو، وسیلهی اصلی برای کف دادن ماچا
- چاشاکو (Chashaku): قاشق باریک و خمیده به منظور برداشتن مقدار دقیق پودر ماچا از جنس بامبو
- صافی یا الک ریز: برای جلوگیری گلوله شدن پودر ماچا استفاده میشود.
در صورت عدم دسترسی به این وسایل، شما میتوانید از جایگزینهایی ساده برای تهیه چای ماچای خانگی استفاده کنید؛
- کاسه معمولی با دیوارههای کمعمق یا لیوان با دهانه گشاد برای همزدن دستی
- مینی همزن برقی، همزن دستی کوچک یا حتی یک چنگال!
- قاشق چایخوری معمولی
- صافی ریز
بیشتر بخوانید…
طرز تهیه ۵ مدل کوکتل و نوشیدنی با سیروپ بلو کاراسائو!
انواع روشهای مصرف چای ماچا

برای نوشیدن ماچا روشهای مختلفی وجود دارد که در این بخش به آنها میپردازیم:
1. اوسوچا (چای رقیق)
اوساچو به معنای چای رقیق، رایجترین و شناختهشدهترین شکل ماچاست. این همان نوشیدنی سبز روشن و کفداری است که بصورت روزانه مصرف میشود
اوسوچا نسبت به کویچا با ماچای کمتر و آب داغ بیشتری تهیه میشود.
در ادامه بصورت کامل به آموزش طرزتهیه اوساچو پرداختیم.
این نسخه برای مصرف روزمره مناسب است.
طرز تهیه اوسوچا (چای رقیق)
- گرم کردن ظرف: برای کفدهی بهتر، کمی آب داغ در ظرف بریزید، بچرخانید و سپس دور بریزید. در انتها ظرف را خشک کنید.
- الک کردن ماچا: یک قاشق چایخوری سر پر پودر ماچا را الک کنید تا کاملا یکدست شود و گلولهای در آن دیده نشود.
- درست کردن خمیر ماچا: ۳۰ – ۴۰ میلیلیتر آب را به ظرف اضافه کنید. دقت کنید که آب جوش نباشد و در بهترین حالت در دمای ۷۵ – ۸۵ درجه باشد. اگر چسن ندارید، میتوانید با همزن دستی یا چنگال، شروع به همزدن کنید اما نه با حرکت دایرهای چون کف خوبی به ماچا نمیدهد.
با حرکات M و W شکل هم بزنید تا نزدیکترین میزان کف به همزدن با چسن بدست بیاید. در صورت استفاده از همزن برقی، ۱۰ – ۱۵ ثانیه بزنید تا به کفی یکدست برسید. - سرو: بعد از مخملی شدن سطح چای و لطیف شدن کف، میتوان آن را نوش جان کرد.
2. چای ماچای غلیظ (کویچا)

این نوع از مچا اصیل ترین و غلیظترین شکل تجربه چای ماچا محسوب میشود. که در تضاد کامل با ( اوسوچا ) یا همان چای رقیق و کف دار روزمره قرار دارد.
به دلیل غلظت بالا، تنها باید ازباکیفیتترین گرید ماچا استفاده شود، پودر معمولی طعمی تلخ و زننده ایجاد میکند. ماچای مناسب کویچا، طعمی غنی، شیرین و عمیق دارد.
در ادامه به نحوه طرزتهیه کویچا میپردازیم.
بیشتر بخوانید…
اگر از نوشیدنیهای دارا کافئین لذت میبرید این مقاله برای شماست! انواع قهوه در کافی شاپ
طرز تهیه چای ماچای غلیظ (کویچا)
- در ابتدا مثل نسخه رقیق، ظرف را گرم و پودر را الک کنید.
- برای رسیدن به غلظت در ماچای کویچا، آب کمتر و پودر بیشتر استفاده کنید؛ ۲ قاشق چایخوری از پودر اضافه کنید به همراه ۲۰ – ۳۰ میلیلیتر آب در همان دما آرام با حرکات دورانی هم بزنید تا مایعی غلیظ، قوامدار و بدون حباب بدست بیاید.
- این مدل به دلیل نداشتن کف، جرئه جرئه سرو میشود.
3.چای ماچا لاته (ماچا + شیر)

ماچا لاته یک نوشیدنی گرم یا سرد ( نسبت به سلیقه شما ) که محبوبیت بسیار زیادی دارد، ماچا لاته با چای ماچای سنتی متفاوت است، این نوشیدنی ترکیبی خامهای و لذیذ از پودر سبز ماچا و شیر است.
ماچا لاته نه تنها به عنوان یک جایگزین عالی برای قهوه شناخته میشود، بلکه به دلیل داشتن آنتیاکسیدانهای فراوان موجود در چای ماچا، به عنوان یک گزینه سالمتر نیز مورد توجه قرار گرفته است. این نوشیدنی ترکیبی عالی از سنت چای ژاپنی و فرهنگ مدرن کافهنشینی است.
مولاد لازم (۱نفر)
- آب گرم: ۳۰ – ۴۰ میلیلیتر
- شیر گاو یا شیر گیاهی: ۱۵۰ – ۲۰۰ میلیلیتر
- شیرین کننده دلخواه (عسل یا استویا): ۱ – ۲ قاشق چایخوری
- پودر ماچا: ۲ قاشق چایخوری سر پر
طرز تهیه ماچا لاته خانگی
- گرم کردن ظرف: مثل آمادهسازی چای ماچا، کمی آب داغ در ظرف بریزید، بچرخانید و سپس دور بریزید. در انتها ظرف را خشک کنید.
- الک کردن: برای جلوگیری از گلوله شدن، پودر را الک کنید.
- ساخت خمیر: این مرحله را دقیقا مثل تهیه خمیر ماچا برای چای انجام دهید.
- آمادهسازی شیر: شیر را گرم کنید اما نجوشانید. دمای ۶۰ – ۶۵ درجه مناسب است. با همزن دستی چند ثانیه بزنید تا کف لطیفی ایجاد شود. (استفاده از فومساز برقی توصیه میشود.)
- شیرین کردن: شیرین کننده دلخواهتان را در خمیر ماچا یا شیر گرم حل کنید.
- ترکیب و سرو: شیر را روی خمیر بریزید و بعد از دادن یک لایه فوم ۲ تکان دورانی به آن بدهید و بلافاصله سرو کنید.
نکات طلایی و حرفهای در تهیه انواع چای ماچا

- آب جوش یا خیلی داغ در تهیه چای ماچا استفاده نمیشود چرا که طعمی تلخ در آن ایجاد میکند. آب به طور معمول در دمای حدود ۸۰ درجه سانتیگراد بهترین است. میتوانید آب جوش را چند دقیقه کنار بگذارید تا دمای مورد نظر برسد.
- برای داشتن طعم قویتری از ماچا، از آب کمتر در دستور تهیه خود استفاده کنید.
- ماچای با کیفیت، رنگ سبزی روشن و غنی دارد، نه مایل به زرد نه قهوهای. طعم آن نیز نه خیلی تلخ بلکه کمی شیرین و گیاهی است.
- ماچا را برای ماندگاری بهتر در ظرف دربسته، دور از نور و هوا نگهداری کنید. پس از باز شدن توصیه میشود آن را در یخچال بگذارید و نهایتا طی یک تا دو ماه آن را مصرف کنید تا رنگش افت نکند.
سخن پایانی
چای ماچا با قدمتی طولانی، یک نوشیدنی سالم و سنتی در ژاپن است که امروز به انتخابی محبوب در سراسر جهان تبدیل شده است. طرز تهیه ماچا بسیار ساده بوده و شما میتوانید همین امروز با استفاده از این مقاله از آشپزشو آن را به راحتی و با چند ابزار ابتدایی در خانه درست کنید و از خواص بینظیرش لذت ببرید.









برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.