
فاصولیه از غذاهای اصیل خاورمیانه است که بر پایه لوبیا سفید و سس گوجه تهیه میشود. و با توجه به منطقه و فرهنگی که در آن طبخ میشود، دستور پختهای متفاوتی دارد. این خوراک لذیذ هم با گوشت و هم به صورت گیاهی قابل استفاده است، پس میتواند انتخابی سالم و مقوی برای گیاهخواران هم باشد. در این مقاله با معرفی انواع مختلف و فوت وفنهای طرز تهیه فاصولیه با شما همراه هستیم.
فهرست مطالب
دستور تهیه فاصولیه
همانطور که گفته شد، این غذا روشهای پخت زیادی دارد. در این قسمت به طرز تهیه فاصولیه در حالت اصلی و جامع میپردازیم.
مواد لازم برای تهیه فاصولیه (۴ نفر)
پیاز | ۱ عدد |
گوشت | ۲۰۰ گرم |
گوجهفرنگی | ۱ – ۲ عدد |
رب گوجه فرنگی | ۲ قاشق سوپخوری |
لوبیا سفید | ۱۵۰ گرم |
لوبیا سبز | ۲۰۰ گرم |
سیب زمینی | ۲ عدد |
سبزی معطر | به مقدار لازم |
لیمو عمانی | ۴ عدد |
زعفران دمکشیده | ۳ قاشق غذاخوری |
آویشن | ۱ قاشق مربا خوری |
نمک، فلفل سیاه، زردچوبه، روغن | به مقدار لازم |
طرز تهیه فاصولیه

حبوبات را به منظور پخت بهتر از شب قبل خیس کنید و چند بار آب آن را عوض کنید تا نفاخ بودنش از بین برود. گوشت را برای مدتی در روغن تفت دهید تا تغییر رنگ دهد. پیاز و گوجههای خرد شده را به مواد اضافه کرده و خوب تفت دهید. کمی زمان بدهید تا گوجه آب بندازد. در ادامه لوبیا سفید به همراه یک لیوان آب جوش را در قابلمه بریزید.
در همین حین، سیبزمینیها را نگینی خرد کنید و لوبیا سبز را در اندازه دلخواه برش بزنید. این دو ماده را به محتویات داخل قابلمه اضافه کنید. برای طعمدار کردن فاصولیه، ابتدا رب گوجه فرنگی را در روغن تفت دهید. نمک، فلفل و آویشن را اضافه کنید، سپس این ترکیب را به ملات اضافه کنید. لیمو عمانیها را سوراخ کرده و در قابلمه بندازید. برای گرفتن تلخی لیمو عمانی، میتوانید آن را چند دقیقه در آب ولرم بگذارید.
حدود ۲۰ دقیقه آخر پخت، زعفران و سبزیجات معطر را اضافه کنید و یک ساعت روی حرارت ملایم به آن زمان دهید تا جا بیفتد. برای سرو میتوانید پیاز سرخ کرده مجلسی روی فاصولیه بریزید و میل کنید.
بیشتر بخوانید…
دستور پختهای تهیه غذای ساده در شرایط سخت را در مقاله غذای ساده در مسافرت از آشپزشو مطالعه کنید!
آشنایی با انواع مختلف فاصولیه
این خورش که از دل خاورمیانه آمده، در ایران، عراق، ترکیه و سوریه محبوبیت زیادی دارد. معمولا روش پخت فاصولیه ترکی و عربی تفاوتهای ریزی دارد که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت.
1. طرز تهیه فاصولیه ترکی

مواد لازم برای فاصولیه ترکی
پیاز | ۱ عدد |
لوبیا سفید | ۲ پیمانه |
رب گوجهفرنگی | ۲ قاشق غذاخوری |
گوجهفرنگی | ۲ عدد |
گوشت خورشتی یا دودی (پاستیرما) | ۲۰۰ گرم |
نمک و فلفل | به مقدار لارم |
آب یا آب گوشت | ۴ پیمانه |
فلفل قرمز (پاپریکا) | ۱/۲ قاشق چایخوری |
روغن یا کره | ۳ قاشق غذاخوری |
طرز تهیه فاصولیه ترکی
لوبیا خیس خورده را حدود نیم ساعت قبل از تهیه بقیه مواد نیمپز کنید. پیاز را تفت دهید تا طلایی رنگ و سبک شود. گوجه خرد شده و رب گوجه فرنگی را اضافه کنید و زمان دهید تا سس غلیظ شود.
در این مدل از تهیه فاصولیه، استفاده از گوشت اختیاری است. لوبیا نیمپز را به همراه آب به مواد اضافه کنید و در انتها نمک و دیگر ادویهها را بزنید. حدود ۳۰ الی ۴۰ دقیقه روی حرارت ملایم بپزید و در انتها با نان یا برنج و ترشی در کنارش نوش جان کنید.
پیشنهاد ویژه…
برای آموزش حرفهای سرآشپز ملل، حتما سری به دوره حضوری آشپزی ملل آشپزشو بزنید!
2. طرز تهیه فاصولیه عربی

در این مدل، بر خلاف نوع ترکی، حضور گوشت پررنگتر است.
مواد لازم برای فاصولیه عربی
پیاز | ۱ عدد |
لوبیا سفید | ۲ پیمانه |
گوشت خورشتی | ۳۰۰ گرم |
سیر | ۳ حبه |
رب گوجهفرنگی | ۲ قاشق غذاخوری |
گوجهفرنگی | ۲ عدد |
دارچین | ۱/۲قاشق چایخوری |
برگ بو | ۱ عدد |
فلفل سیاه | ۱/۲قاشق چایخوری |
نمک | به میزان لازم |
آب یا آب گوشت | ۵ پیمانه |
روغن زیتون | ۳ قاشق غذاخوری |
طرز تهیه فاصولیه عربی
ابتدا گوشت و پیاز را تا زمان تغییر رنگ تفت بدهید. سیر و دارچین و ادویهها اضافه کرده و دوباره تفت دهید. لوبیا خیسخورده را به همراه آب یا آب گوشت به مواد اضافه کنید و به طور میانگین، بعد از یک ساعت پخت روی حرارت ملایم، فاصولیه عربی آماده است. در انتها نمک و روغن زیتون را نیز اضافه کنید.
بیشتر بخوانید…
اگر به تهیه غذا با لوبیا از کشورهای اروپایی علاقهمندید، مقاله طرز تهیه خوراک لوبیا ایتالیایی را به شما توصیه میکنیم.
فوت و فنها و نکات طلایی در تهیه فاصولیه
- میتوانید از کنسرو لوبیا و یا زودپز برای پخت سریعتر پختن لوبیا استفاده کنید.
- در فاصولیه با طرز تهیه ترکی، اگر از گوشت استفاده نمیکنید توصیه میشود آن را با پاستیرما (گوشت خشکشده و دودی گاو) جایگزین کنید. برشهای نازک پاستیرما طعم عطر قوی و خاص را به فاصولیه منتقل میکنند.
- نسخه افغانستانی فاصولیه که لوبیا چلو یا قرمه لوبیا نام دارد، عمدتا بدون گوشت و با لوبیا قرمز پخته میشود. حضور ادویههایی مثل زردچوبه، گشنیز و کمی زیره در آن پررنگ است. فاصولیه افغانستانی (افغانی) معمولا با برنج ساده (چلو) یا نان سرو میشود.
سخن پایانی
به کارگیری دستور پختهایی بیهمتا مثل فاصولیه جایگزین خوبی برای غذاهای روزمره و تکراری است. وجود تنوع بالا در این خوراک آن را به گزینه مناسبی برای ایجاد خلاقیت فردی تبدیل میکند. منتظر چه هستید؟ با وجود دستور پختهای متنوع این غذا دست شما در نوآوری باز است. همین امروز یکی از دستور پختهای فاصولیه در این مقاله از آموزشگاه آشپزی آشپزشو را امتحان کنید و از آن لذت ببرید.
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.