غذا با زعفران: ۸ مدل از خوشمزه‌ترین غذاهای ایرانی با زعفران

زعفران، این ادویه بومی و گران‌بها، قرن‌هاست که بخشی جدایی‌ناپذیر از هویت ما ایرانیان بوده ‌است. این طلای سرخ به واسطه طعم و عطر بی‌نظیری که به غذاها می‌بخشد، حضور پررنگی در آشپزی ما دارد. فرقی نمی‌کند ماهیت آن خوراکی چیست؛ سوپ، برنج، خورش یا دسر سنتی. کمی زعفران کافی است تا ظاهر و مزه غذا از این رو به آن رو شود.

در این مقاله از آشپزشو سراغ ۸ غذای خوش‌طعم ایرانی با زعفران می‌رویم؛ غذاهایی که هم در مجالس سرو می‌شوند و هم در سفره‌های روزمره جایگاه ویژه‌ای دارند. اگر به کشف نکات طلایی در پخت انواع غذا با زعفران علاقه‌مندید، تا انتهای این مطلب همراه ما باشید.

جایگاه زعفران در آشپزی ایرانی؛ چرا زعفران در آشپزی ایرانی مهم است؟

زعفران در فرهنگ و آشپزی ایرانی نماد اصالت و مهمان‌نوزای محسوب می‌شود. از مجالس شادی گرفته تا عزاداری‌های مذهبی، زعفران همواره نقش پررنگی در هویت بخشیدن به غذاهای ما داشته ‌است.

زیبا‌تر کردن ظاهر غذاها و خواص دارویی مثل آرام بخشی و تقویت سیستم ایمنی موارد متعدد استفاده از زعفران را به ما نشان می‌دهد. وجود این ادویه در سفره ایرانی نشانه احترام به مهمان است و بدون آن بسیاری از غذاهای اصلی ایرانی ناقص به ‌نظر می‌رسند.

پیشنهاد ویژه…
آیا شما هم علاقه‌مند به کشف فوت و فن‌های آشپزی سنتی ایران هستید؟ دوره آشپزی ایرانی شما را در یادگیری این اصول، از صفر تا صد همراهی ‌می‌کند.

معرفی ۸ غذای ایرانی با زعفران

در ادامه این مطلب به معرفی 8 تا از غذاهای خوش طعم ایرانی با زعفران می‌پردازیم باما همراه باشید:

۱. زرشک پلو با مرغ زعفرانی

زرشک پلو با مرغ زعفرانی به همراه دورچین و آب مرغ

یکی از شاهکارهای آشپزی ایرانی که بدون زعفران غیرقابل تصور است. ترکیب زرشک ترش و برنج سفید در کنار زعفران دم‌کرده به اوج جاافتادگی می‌رسد. در طبخ زرشک پلو، برای عطری‌تر کردن مرغ، زعفران در مراحل آخر پخت اضافه می‌شود.

بیشتر بخوانید…
اگر در فکر برگذاری مهمانی یا مجلسی برای دوستان و خانواده خود هستید و نمی‌دانید باید چه غذایی تهیه کنید. پیشنهاد می‌کنیم از مقاله؛ لیست 15 تا از بهترین غذاهای ایرانی با مرغ مناسب شام و ناهار. دیدن کنید!

مواد لازم برای تهیه زرشک پلو با مرغ زعفرانی (۴ نفر)

برنج۳ پیمانه
مرغ (ران یا سینه)۴ تکه
پیاز۲ عدد
زرشک۱ پیمانه
زعفران دم‌کرده۳ قاشق غذاخوری
روغن یا کرهبه میزان لازم
شکر۲ قاشق غذاخوری
نمک، فلفل و زردچوبهبه میزان لازم

طرز تهیه زرشک پلو با مرغ زعفرانی

پیازها را نگینی خرد کنید و با کمی روغن تفت دهید. مرغ را اضافه کرده و با نمک، فلفل و زردچوبه سرخ کنید. حالا یک لیوان آب در قابلمه بریزید تا مرغ بپزد. زعفران ساییده‌شده را در آب جوش و یا با چند تکه‌ یخ دم کنید و در اواخر زمان پخت به مرغ اضافه کنید. برنج را آبکش کرده و دم کنید. در ادامه زرشک را روی حرارت با کمی کره تفت دهید و هنگام سرو، همراه با زعفران روی برنج بریزید و از این ترکیب فوق‌العاده لذت ببرید.

۲. خورش قیمه نذری

خورش قیمه زعفرانی به همراه سیب زمینی خلالی سرخ کرده و برنج

این غذا از محبوب‌ترین گزینه‌ها برای مراسم‌های مذهبی است. وجود زعفران در این خورشت عطری بی‌نظیر و رنگی درخشان به آن هدیه می‌دهد.

مواد لازم برای تهیه خورش قیمه نذری

گوشت خورشتی۳۰۰ تا ۴۰۰ گرم
پیاز متوسط۲ عدد
لپه۱ پیمانه
رب گوجه‌فرنگی۲ قاشق غذاخوری
لیمو عمانی۲ عدد
زعفران دم‌کرده۲ قاشق غذاخوری
نمک، فلفل سیاه و زردچوبهبه میزان لازم
روغنبه میزان لازم
به میزان لازمسیب زمینی

طرز تهیه خورش قیمه نذری

پیاز را سرخ‌کرده و با گوشت تفت دهید. لپه را که از قبل خیس کرده‌اید به پیاز و گوشت اضافه کنید. لپه را که از قبل خیس کرده‌اید به پیاز و گوشت اضافه کنید. در ظرفی دیگر رب گوجه‌فرنگی را با کمی روغن تفت دهید، سپس به خورش اضافه کنید. حالا لیمو عمانی‌ها را سوراخ کرده و در خورش بیندازید. به صورت تقریبی دو ساعت زمان نیاز است تا این ترکیب جا بیفتد و یک ربع قبل از پخت کامل، زعفران دم کرده به آن اضافه می‌شود. شما می‌توانید سیب زمینی خلالی سرخ‌شده را هنگام سرو روی خورش بریزید و همراه با غذا نوش جان کنید.

بیشتر بخوانید…
اگر دنبال دستور پخت اصولی خورش قیمه برای مراسم‌های مذهبی خود هستید، سری به مقاله قیمه نذری محرم بزنید!

۳. شله‌زرد

شله زرد زعفرانی به همراه تزیین دارچین

زعفران در طعم و عطر‌دار کردن این دسر سنتی ایرانی نقش بسیار مهمی دارد و در حقیقت با اضافه‌کردن میزان بیشتر زعفران، ارزش غذایی شله‌زرد نیز بالا می‌رود.

مواد مورد نیاز برای تهیه شله‌زرد

برنج نیم‌دانه۱ پیمانه
گلاب۱/۴ پیمانه
شکر۲ پیمانه
زعفران دم‌کرده۲ قاشق غذاخوری
خلال بادام۱/۴ پیمانه
دارچینبه میزان لازم (برای تزیین)

طرز تهیه شله‌زرد

برای پخت یک شله‌زرد مجلسی ابتدا باید برنجی را که از شب قبل خیس کرده‌اید با آب بپزید تا نرم و له شود. سپس شکر را اضافه کرده و هم بزنید. خلال بادام و زعفران دم‌کرده را به این ترکیب اضافه کنید. در مراحل پایانی گلاب را بریزید و برای تزئین، از دارچین و خلال پسته به شکل دلخواه خود استفاده کنید.

بیشتر بخوانید…
اگر می‌خواهید با تمام جزئیات و فوت و فن‌های طرز تهیه شله‌زرد آشنا شوید پیشنهاد می‌کنیم این مقاله را از دست ندهید، طرز تهیه شله زرد در 9 مرحله!

۴. باقالی‌پلو با ماهیچه

باقالی‌پلو با ماهیچه زعفرانی

وقتی صحبت از مجلسی‌ترین و لذیذترین غذاهای ایرانی می‌شود، بی‌شک باقالی‌پلو در ذهن ما نقش می‌بندد. از زعفران برای طعم‌دار کردن پلو و ماهیچه در این غذا می‌توانیم بهره ببریم.

مواد لازم برای تهیه باقالی‌پلو با ماهیچه

برنج۳ پیمانه
شوید خشک۱ پیمانه
باقالی سبز۲ پیمانه
ماهیچه۴ عدد
پیاز۲ عدد
زعفران دم‌کرده۳ قاشق غذاخوری
روغن یا کرهبه میزان لازم
نمک، فلفل سیاه و زردچوبهبه میزان لازم

طرز تهیه باقالی‌پلو با ماهیچه

برنج را در آب با پیاز و ادویه‌ها به مدت حدوداً ۳ ساعت بپزید. برنج را آبکش کرده و با باقالی و شوید ترکیب کنید. حالا اجازه دهید تا برنج دم بکشد. در انتهای زمان پخت، زعفران را به همراه کره آب‌شده روی سطح برنج بریزید. همچنین از همین ترکیب زعفران و کره، روی ماهیچه‌ استفاده کنید تا طعمی خارق‌العاده به آن ببخشد.

بیشتر بخوانید…
0تا100 فوت و فن‌های طرز تهیه باقالی پولو.

۵. ته‌چین مرغ زعفرانی

ته‌چین مرغ زعفرانی با تاپینگ زرشک

این غذا در تعریف ماهیت خود به‌صورت مستقیم به زعفران وابسته است. رنگ طلایی جذاب در لایه اصلی برنج و مرغ در ته‌چین، مدیون وجود زعفران است.

مواد لازم برای تهیه ته‌چین مرغ زعفرانی

برنج۳ پیمانه
مرغ پخته و ریش‌ریش۲ پیمانه
ماست۲ پیمانه
تخم‌مرغ۳ – ۴ عدد
زعفران دم‌کرده۴ قاشق غذاخوری
روغن یا کرهبه میزان لازم
نمک و فلفلبه میزان لازم

طرز تهیه ته‌چین مرغ زعفرانی

در ابتدا برنج را نیم‌پز کرده و با ماست، زعفران، روغن و تخم‌مرغ مخلوط کنید تا به ترکیبی یکدست برسید. حالا برنج زعفرانی را به‌عنوان لایه اول ته قابلمه بریزید، لایه میانی را با مرغ‌های ریش‌ریش‌شده تکمیل کنید و در آخر روی این ترکیب را دوباره با برنج بپوشانید. اگر می‌خواهید ته‌دیگی استثنایی کف قابلمه نقش ببندد، کافی است زعفران غلیظ را با تخم‌مرغ و ماست مخلوط کنید. بعد از کامل‌کردن لایه‌های ته‌چین، سطح روی آن را صاف کرده و حدود ۴۵ دقیقه فرصت دهید تا روی حرارت ملایم دم بکشد.

بیشتر بخوانید…
طرز تهیه تهچین مرغ زعفرانی: یه غذای مجلسی و خوشمزه

۶. خورش فسنجان زعفرانی

فسنجان زعفرانی با برنج و تزیین گردو و انار

این نسخه، از خورش فسنجان سنتی، امروزی و محبوب‌تر است. ترکیب زعفران با فسنجان عطر خوشی به آن می‌دهد و تلخی احتمالی گردو را در این خورش تعدیل می‌کند.

مواد لازم برای تهیه خورش فسنجان زعفرانی

گردو آسیاب‌شده۳ پیمانه
رب انار۱ پیمانه
مرغ۴ تکه
پیاز۱ عدد
زعفران دم‌کرده۲ قاشق غذاخوری
شکر۲ قاشق غذاخوری (در صورت تمایل)

طرز تهیه خورش فسنجان زعفرانی

روی حرارت ملایم گردو را با آب بپزید. مرغ را در پیاز تفت داده و سرخ کنید، سپس به ترکیب گردو اضافه کنید. رب انار را به خورش بزنید و اجازه دهید تا در مدت زمان ۳ ساعت کاملاً جا بیفتد. در آخر زعفران دم‌کرده را به همراه شکر به خورش اضافه کنید و از این ترکیب خلاقانه لذت ببرید.

بیشتر بخوانید…
طرز تهیه خورش فسنجان: 0 تا 100 آموزش مرحله به مرحله خورش فسنجان

۷. دیزی زعفرانی

دیزی زعفرانی به همراه مخلفات و نان سنگک و سبزی

افزودن زعفران به آبگوشت، طعم آن را چند برابر لذیذتر می‌کند. برای طبخ یک دیزی متفاوت می‌توان از این ادویه‌ی سرخ بهره گرفت.

مواد لازم برای تهیه دیزی زعفرانی

گوشت گوسفندی۴۰۰ گرم
دنبه۵۰ گرم
نخود و لوبیا۲ پیمانه
سیب زمینی۲ عدد
پیاز۲ عدد
گوجه‌فرنگی۲ عدد
رب گوجه‌فرنگی۲ قاشق غذاخوری
زعفران دم‌کرده۱ قاشق غذاخوری

طرز تهیه دیزی زعفرانی

از شب قبل حبوبات را خیس کنید. این کار به بهتر پختن موادی مثل نخود و لوبیا کمک می‌کند. تمامی مواد (به‌جز زعفران) را داخل دیزی بریزید و پنج تا شش ساعت روی حرارت ملایم قرار دهید تا جا بیفتد. در آخرین لحظات پخت، قبل از سرو، زعفران دم‌کرده را به آبگوشت اضافه کنید. دیزی خوش‌عطر زعفرانی شما آماده است. می‌توانید آن را با ترشی و نان سنگک نوش جان کنید.

پیشنهاد ویژه…
در میان غذاهای اصیل ایرانی، کباب جایگاه ویژه‌ای دارد. دوره کباب‌زنی آشپزشو را از دست ندهید!

۸. حلوای زعفرانی

حلوای زعفرانی یا تزیین و گل محمدی

استفاده از حلوا در مراسم‌های مذهبی و سفره‌های نذری بسیار مرسوم است. در اینجا زعفران یک تنه ترکیب خاصی را به شما تحویل می‌دهد که علاوه‌بر زیباتر شدن رنگ، انرژی‌بخشی بیشتری هم به حلوا می‌دهد.

مواد لازم برای تهیه حلوای زعفرانی

آرد سفید۲ پیمانه
روغن یا کره۱ پیمانه
شکر۱ پیمانه
آب۱ پیمانه
زعفران دم‌کرده۲ قاشق غذاخوری
گلاب۲ قاشق غذاخوری
خلال پستهبه میزان دلخواه (برای تزیین)

طرز تهیه حل وای زعفرانی

در ابتدا، برای از بین‌بردن بوی خامی آرد، آن را بدون روغن در ماهیتابه تفت دهید. سپس روغن را اضافه کنید و تفت دهید تا رنگ آن طلایی شود. در ادامه، باید شربت را آماده کنید. برای این منظور شکر و آب را با هم مخلوط کرده و بجوشانید. سپس زعفران و گلاب را به شربت اضافه کنید. بعد از این مرحله نوبت به افزودن شربت به آرد می‌رسد. شربت را آرام‌ آرام اضافه کرده و هم بزنید تا حلوا یکدست شود. می‌توانید این دسر سنتی را با خلال پسته تزیین کرده و سرو کنید.

پیشنهاد ویژه…
برای یادگیری طرز تهیه انواع متفاوت حلواها سری به دوره حلواهای مدرن و بوتیکی بزنید!

نکات طلایی در استفاده از زعفران

  • همان‌طور که در اکثر دستور پخت‌ها در مطالب بالا گفته شد، این مسئله مهم است که زعفران در مراحل پایانی پخت به غذا اضافه شود تا عطر آن از بین رود.
  • همیشه قبل از دم کردن، زعفران را بسایید تا میزان رنگ و عطر دهی آن به بیشترین حد ممکن برسد.
  • کی دیگر از نکات مهم در استفاده از زعفران این است که هرگز نباید آن را مستقیما به غذا اضافه کرد. زعفران را باید با یخ یا کمی آب جوش به صورت اصولی دم کرده و سپس در غذا بریزید. 
  • رعایت تعادل در استفاده از از زعفران هم امری بسیار مهم است. معمولا مقدار کمی زعفران برای رسیدن به نتایج مورد نظر کفایت می‌کند. همچنین، مصرف زیاد آن در غذا می‌تواند باعث بی‌حالی شود و طعم تلخ ایجاد کند.
سخن پایانی

از زرشک‌پلو با مرغ گرفته تا شله زرد، وجود زعفران در پخت‌و‌پز ایرانی فراتر از سلیقه و انتخاب، بلکه بخشی از هویت و فرهنگ ماست. اگر می‌خواهید تکنیک‌های استفاده از این ماده غذایی منحصربه‌فرد را به صورت عملی یاد بگیرید، همین امروز یکی از دستور پخت‌های این مقاله از آشپزشو را امتحان کنید و با به‌ کارگیری عطر، طعم و رنگ زعفران، اصالت غذای ایرانی را در آشپزی خود بیشتر نمایان کنید.

سوالات متداول


0/5 (0 نظر)
ارسال دیدگاه